Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αίτηση αποφυλάκισης καταθέτει ο Άντερς Μπρέιβικ – Βρίσκεται στη φυλακή για 77 δολοφονίες!

Την αποφυλάκισή του θα διεκδικήσει ο μέσα στο 2021 ο Νορβηγός ακροδεξιός κατά συρροή δολοφόνος Άντερς Μπρέιβικ.

Ο Άντερς Μπρέιβικ, δολοφόνησε τον Ιούλιο του 2011 69 άτομα σε θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας και άλλους 8 με βόμβες που είχε τοποθετήσει στο Όσλο. Ο κατά συρροή δολοφόνος, εκτίει τη μέγιστη δυνατή ποινή στη Νορβηγία, τα 21 έτη.

Η σκανδιναβική χώρα όμως, με έναν από τα πιο φιλελεύθερα συστήματα σωφρονισμού σε όλο τον κόσμο, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους κρατούμενους, να καταθέσουν αίτημα αποφυλάκισης έπειτα από 10 χρόνια, προϋπόθεση που ο Μπρέιβικ θα πληροί τον Ιούλιο του 2021.

«Κατ’ απαίτησή του έχω αποστείλει αίτημα αποφυλάκισης», δήλωσε ο δικηγόρος του Μπράιβικ, ο Έινσταϊν Στόρβικ, στο VG. «Είναι ένα δικαίωμα που έχουν όλοι οι φυλακισμένοι (που μπορεί να τελούν υπό κράτηση επ’ αόριστον) και θέλει να το χρησιμοποιήσει», δήλωσε. Σύμφωνα με τον Στόρβικ, ο Μπράιβικ θα εκκινήσει εκ νέου νομική διαδικασία αναφορικά με τις συνθήκες κράτησής του.

Οι αντιδράσεις στην είδηση ήταν άμεσες και έντονες. «Ποτέ δεν θα αφεθεί ελεύθερος. Ποτέ!», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ρέιμοντ Γιόχανσεν, δήμαρχος του Όσλο, που την περίοδο των επιθέσεων ήταν γενικός γραμματέας του Εργατικού Κόμματος.

Η Νορβηγία έχει από τα πλέον φιλελεύθερα καθεστώτα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το έγκλημα και την τιμωρία, με πολλούς κρατούμενους να αφήνονται ελεύθεροι αφού εκτίσουν τα δύο τρίτα της ποινής τους. Ωστόσο, οι εγκληματίες μπορεί να παραμείνουν υπό κράτηση επ’ αόριστον εάν κριθεί ότι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την κοινωνία.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.