ΔΙΕΘΝΗ
01/10/2020 13:57

Αισχροκέρδεια εν μέσω κορονοϊού στην Amazon: Πωλούσε προϊόντα μέχρι και 10 φορές ακριβότερα

Φορέας καταναλωτών καταγγέλλει πως η Amazon πουλούσε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως μάσκες και αντισηπτικά εν μέσω της πανδημίας, μέχρι και με τιμή δέκα φορές παραπάνω από την κανονική τους.

Αισχροκέρδεια εν μέσω κορονοϊού στην Amazon: Πωλούσε προϊόντα μέχρι και 10 φορές ακριβότερα
Αισχροκέρδεια εν μέσω κορονοϊού στην Amazon: Πωλούσε προϊόντα μέχρι και 10 φορές ακριβότερα
Ανάγνωση:

Αυτό καταγγέλλει ο φορέας προστασίας καταναλωτών Public Citizen, σύμφωνα με το insider.gr.

Aπό την έκθεση του Public Citizen προκύπτει πως υπήρχαν πάμπολλες περιπτώσεις αισχροκέρδειας, στις οποίες πωλητής ήταν η ίδια η Amazon.

Xαρακτηριστικά παραδείγματα προϊόντων που πουλούσε σε «τσιμπημένες» τιμές η Amazon περιλαμβάνουν αντισηπτικό χεριών με άνοδο 48% αλλά και «καπέλο» 1.000 δολαρίων για πακέτα από μάσκες μιας χρήσης. Όσο για το χαρτί υγείας, η συσκευασία οκτώ τεμαχιών πωλούνταν τον Ιούνιο έναντι 36,39 δολαρίων ενώ άλλοι λιανέμποροι χρέωναν 6,89 δολάρια για το ίδιο προϊόν. Αντίστοιχα η τιμή ένα μπουκάλι αντιβακτηριδιακού σαπουνιού εκτινάχθηκε στα 7 δολάρια τον Ιούνιο έναντι 1,49 δολαρίων. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 470%!

Αντίστοιχη –αν όχι χειρότερη- είναι η εικόνα και για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Amazon για να πουλήσουν προϊόντα. Εδώ, η έκθεση αποκαλύπτει φαινόμενα αισχροκέρδειας που φτάνουν το 274% για αντιβακτηριακό σαπούνι και μέχρι 941% για αλεύρι.

Η Public Citizen ζητά να αλλάξουν οι Ομοσπονδιακοί νόμοι στις ΗΠΑ ώστε να είναι πλέον ξεκάθαρο από ποιο σημείο και πάνω στοιχειοθετείται αισχροκέρδεια αλλά και να αλλάξει η ίδια η Amazon τον τρόπο που εμφανίζονται οι τιμές των προϊόντων προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια.

Από την πλευρά της, η Amazon αναφέρει πως η έκθεση αφορά μόνο ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες υπήρξαν λάθη στις τιμές. Αντίστοιχα, διατείνεται ότι έχει αφαιρέσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο προϊόντα για απόπειρα αισχροκέρδειας και έχει αποκλείσει περισσότερους από 10.000 λογαριασμούς πωλητών.

«Τα συστήματά μας είναι φτιαγμένα για να προσφέρουν στους πελάτες μας τις καλύτερες τιμές online και αν διαπιστώσουμε κάποιο λάθος, εργαζόμαστε γρήγορα ώστε να το διορθώσουμε» τονίζουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας.

Διαβάστε Ακόμα

Πώς Google και Amazon χρηματοδότησαν ακούσια site που προωθούν θεωρίες για τον κορονοϊό

Κορονοϊός – ΗΠΑ: Σε απεργία οι εργαζόμενοι σε Amazon και Instacart, ζητούν μέτρα προστασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ