ΔΙΕΘΝΗ
02/10/2020 10:21

«Ανθίζουν» οι ομάδες αντί-μάσκας στο Facebook – Αυξήθηκαν κατά 1.800% τα μέλη το τελευταίο δίμηνο

Τι κι αν το δεύτερο κύμα του κορονοϊού έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του σε αρκετές χώρες, το κίνημα της αντί-μάσκας φαίνεται να ανθεί στα social media. 

«Ανθίζουν» οι ομάδες αντί-μάσκας στο Facebook – Αυξήθηκαν κατά 1.800% τα μέλη το τελευταίο δίμηνο
«Ανθίζουν» οι ομάδες αντί-μάσκας στο Facebook – Αυξήθηκαν κατά 1.800% τα μέλη το τελευταίο δίμηνο
Ανάγνωση:

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι ομάδες στο Facebook, που εκφράζουν την αντίθεσή τους στη χρήση της μάσκας ως μέσο προστασίας από τον κορονοϊό, εμφανίζουν απρόσμενη αύξηση των μελών τους.

Ειδικότερα, ο αριθμός των μελών σε τέτοιες ομάδες κατά των μασκών στο Facebook έχει αυξηθεί κατά 1.800% μέσα στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου και σχεδόν οι μισές από τις ομάδες αυτές ενάντια στις μάσκες, πολλές εκ των οποίων κάνουν... θόρυβο με βαρύγδουπα ονόματα όπως «Συμμαχία για μία Αμερική Ελεύθερη από Μάσκες» έχουν δημιουργηθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Οι ομάδες ενάντια στις μάσκες διασπείρουν από παραπλανητικά και ψευδοεπιστημονικά έως πλήρως ψευδή επιχειρήματα, όπως ότι οι μάσκες μπορούν να βλάψουν την υγεία όσων τις φορούν. Στην πραγματικότητα, υπάρχει σχεδόν πλήρης επιστημονική ομοφωνία, παγκοσμίως, ότι οι μάσκες δεν ενέχουν κινδύνους και ότι βοηθούν με ουσιαστικό τρόπο στο να «φρενάρουν» τον ιό SARS-CoV-2. Η μάσκα προστατεύει τόσο αυτόν που τη φορά όσο και τους γύρω του.

Η χρησιμότητα των μασκών φαίνεται και από το γεγονός ότι οι επιστημονικές εκτιμήσεις για το πόσα θα είναι τα μελλοντικά θύματα του κορονοϊού εξαρτώνται σημαντικά από τον βαθμό που ο πληθυσμός φοράει μάσκες. Ενδεικτικά, το Ινστιτούτο Μετρήσεων της Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ -ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παγκοσμίως στο πεδίο των διεθνών ιατρικών στατιστικών- εκτιμά, σύμφωνα με το περιοδικό «Nature», ότι αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις της πανδημίας Covid-19, τον Ιανουάριο του 2020 ο συνολικός αριθμός των θανάτων διεθνώς θα φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια, από ένα εκατομμύριο σήμερα.

Όμως, αυτός ο αριθμός μπορεί να μειωθεί στα 1,8 εκατομμύρια, εάν κάθε χώρα υιοθετήσει την καθολική χρήση μάσκας. Σύμφωνα με το μοντέλο των ερευνητών, εάν το 95% του πληθυσμού σε όλες τις χώρες αρχίσει να φοράει μάσκα συστηματικά, μέσα σε μόνο επτά ημέρες ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων που αναμένονται τον ερχόμενο Ιανουάριο, θα πέσει περίπου στο μισό, από 33.300 σε 17.450.

Από την άλλη πλευρά, εάν οι κυβερνήσεις άρουν τους περιορισμούς (στις συναθροίσεις) και δεν τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, ούτε γίνεται χρήση μάσκας, τότε ο αριθμός των θανάτων τον Ιανουάριο μπορεί να εκτοξευθεί στα 3,3 εκατομμύρια, με περίπου 72.700 ανθρώπους να πεθαίνουν στον κόσμο καθημερινά.

Διαβάστε ακόμα

Οι τρεις ηγέτες που υποτίμησαν τον κορονοϊό και τελικά... νόσησαν!

Θετικοί στον κορονοϊό ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ