Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Oruc Reis: Εταιρία που πουλάει αυγά, κοτόπουλα και χήνες ανέλαβε την εκπαίδευση του προσωπικού

Διαγωνισμό για να εκπαιδεύσει το προσωπικό του «Oruc Reis», κέρδισε μία εταιρεία «φάντασμα», η οποία ειδικεύεται στον τομέα των τροφίμων και στην πώληση αυγών και κοτόπουλων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΑΝΚΑ, την εκπαίδευση του ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis», ανέλαβε μετά από δημοπρασία η εταιρία PGA Deniz ve Ticaret Limited Şirketi.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε από τον Αχμέτ Κενάν Γιαϊματζί, ο οποίος εμπορεύεται αυγά και κοτόπουλα και κέρδισε τον διαγωνισμό έναντι 1.299.000 δολαρίων.

Μάλιστα οι δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι έκαναν το ρεπορτάζ μετέβησαν στη διεύθυνση που αναγράφεται, ωστόσο εντόπισαν μία πολυκατοικία σε γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την εν λόγω εταιρία.

Η Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Εξόρυξης Ορυκτών (MTA) είχε προκηρύξει διαγωνισμό σχετικά με την παροχή εκπαίδευσης στο προσωπικό - «2D/3D Σεισμική Λειτουργία και Παροχή Υπηρεσιών Εκπαίδευσης On-the-Job» - του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis», ενώ για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό  δεν είχαν καθοριστεί κριτήρια οικονομικής ή χρηματοοικονομικής επάρκειας και δεν αναζητήθηκαν επιπλέον κριτήρια τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας.

Η πιο υψηλή προσφορά στον διαγωνισμό ήταν 17.997.693 λίρες και η χαμηλότερη προσφορά 9.489.195 λίρες. Ωστόσο, η PGA Deniz ve Ticaret Limited Şirketi κέρδισε το διαγωνισμό για περίπου 9.534.660 λίρες. Η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με τη Γενική Διεύθυνση της MTA στις 16 Σεπτεμβρίου. 

Σήμερα, το εν λόγω ποσό έχει αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια 430 χιλιάδες τουρκικές καθώς το δολάριο ΗΠΑ έχει υπερβεί το όριο των 8,03 τουρκικών λιρών.

Στη διεύθυνση της εταιρείας κατοικούσε οικογένεια

Ο Αχμέτ Κενάν Γιαϊματζί ίδρυσε την PGA Deniz ve Ticaret Limited Şirketi στις 13 Ιανουαρίου του 2020 με κεφάλαιο 100 χιλιάδες τουρκικές λίρες, ωστόσο η εταιρεία διανομής φαγητού ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Αυγούστου του 2008. Η εταιρεία είχε άδεια για χονδρικό και λιανικό εμπόριο για εμπορία, εξαγωγή και εισαγωγή τροφίμων όπως κοτόπουλα, πάπιες, χήνες, αυγά, καθώς και ζωικά προϊόντα.

Η διεύθυνση στα κεντρικά της εταιρείας η οποία φαίνεται ότι είναι Piripaşa Mahallesi İlaç Sokak No: 2 στην περιοχή Halıcıoğlu στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο όταν οι δημοσιογράφοι μετέβησαν στη συγκεκριμένη διεύθυνση, διαπίστωσαν ότι κατοικούσε μία οικογένεια που δεν είχε σχέση με την εταιρεία ή τους ιδιοκτήτες της.

Ακόμα η διεύθυνση της εταιρείας PGA Deniz ve Ticaret, που κέρδισε το διαγωνισμό για το Oruc Reiς έχει μεταφερθεί στην οδό Şehit Ercan Coşku, στην περιοχή Gönen της επαρχίας Μπαλικεσίρ, διαπίστωσαν ότι υπάρχει ακόμα ένα καφέ στο ισόγειο και ένα οικογενειακό σπίτι πάνω από αυτό. Οι δημοσιογράφοι του ΑΝΚΑ προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον Γιαϊματζί, ωστόσο δεν τους απάντησε στο τηλέφωνο.

Επίσης ο ιδρυτής της PGA Γιαϊματζί, μετέφερε και την προσωπική του διεύθυνση από το Πέρα της Κωνσταντινούπολης στην περιοχή Μπαντίρμα του Μπαλικεσίρ. Ως τομέας δραστηριοτήτων της εταιρίας αναφέρεται «δραστηριότητες στα ύδατα της Τουρκίας και σε διεθνή ύδατα με χρήση γεωλογικού εξοπλισμού και υπηρεσιών για την απόκτηση σεισμικών δεδομένων».

Άλλες δραστηριότητες της εταιρείας περιλαμβάνουν την αγορά και πώληση πλοίων, γιοτ και θαλάσσιων οχημάτων, τη χερσαία, θαλάσσια και αεροπορική μεταφοράς επιβατών, συμβουλευτικές υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού, πρόσληψης προσωπικού, εκπαίδευσης προσωπικού και κατάρτισης εταιρικών στρατηγικών, προγραμματισμού καριέρας προσωπικού, παροχής υπηρεσιών υποστήριξης όπως τρόφιμα, μεταφορές και ασφάλεια.

Στον ιστότοπο της εταιρείας αναφέρεται ότι συνεργάζεται και με επίσημους τουρκικούς φορείς, όπως με την «Petroleum Distribution Inc»., την «Turkish Petroleum International Company», την «International Marine Contractors Association», το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και το τουρκικό υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Διαβάστε Ακόμα:

Ελληνική αντι-Navtex ως «απάντηση» στην τουρκική για έρευνες του Oruc Reis

Νέα τουρκική Navtex για το Oruc Reis - Παρατείνονται οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.