Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Πολωνία: Πέμπτη ημέρα μαζικών διαδηλώσεων υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση

Χιλιάδες διαδηλωτών κατέκλεισαν το κέντρο μεγάλων πόλεων της Πολωνίας διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να κρίνει παράνομες τις αμβλώσεις λόγω προβλημάτων στην ανατομία του εμβρύου.

Μία από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών κλιμακώνεται στην Πολωνία στον απόηχο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου την περασμένη Πέμπτη να καταργήσει σχεδόν ολοκληρωτικά το δικαίωμα στη άμβλωση

Αψηφώντας τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δεκάδες χιλιάδες Πολωνών παρέλυσαν για ακόμη μία ημέρα την κυκλοφορία σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας φωνάζοντας συνθήματα όπως «δικαίωμα στην επιλογή, όχι εκφοβισμός» και «πρόκειται για πόλεμο!».

Με την απόφαση του, το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει ως αντισυνταγματικές τις αμβλώσεις εξαιτίας προβλημάτων υγείας του εμβρύου, ωστόσο, οργανώσεις για την αναπαραγωγική υγεία προειδοποιούν ότι η εφαρμογή της απόφασης αυτής ισοδυναμεί με σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, αφού οι υπόλοιπες αιτίες (βιασμός, αιμομειξία, κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας) αποτελούν λιγότερο από το 5% των περιστατικών.

Η άμβλωση αποτελεί ένα θέμα που διχάζει πολλά χρόνια την Πολωνία.

Οι επικριτές της πρόσφατης απόφασης υποστηρίζουν ότι το Δικαστήριο ενήργησε για λογαριασμό του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος, το οποίο κατά το παρελθόν είχε αποπειραθεί να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την άμβλωση έχοντας τη στήριξη των ηγετών της πολωνικής Καθολικής Εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Κυριακή, διαδηλωτές στοχοποίησαν καθολικές εκκλησίες σε ολόκληρη τη χώρα, όπου και βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις και ακροδεξιούς διαδηλωτές.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.