Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: Πώς μεταδίδεται μέσω του αέρα – Τα παραδείγματα του δωματίου, της τάξης και του σχολείου

Τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξαπλωθεί ο κορονοϊός εάν ο χώρος δεν αερίζεται και εάν δεν φοράει κάποιος μάσκα, δείχνει ένα ισπανικό μοντέλο βασισμένο σε τρία καθημερινά παραδείγματα.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais επικεντρώνεται στο πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός μέσω του αέρα και φέρνει ως παραδείγματα ένα δωμάτιο σπιτιού, ένα μπαρ και μία αίθουσα σχολείου, στην προσπάθεια να δείξει πώς εξαπλώνεται ο ιός χωρίς εξαερισμό και χωρίς χρήση μάσκας.

Όπως αναφέρει το άρθρο ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω του αέρα και ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους και πλέον οι επιστήμονες αναγνωρίζουν τον ρόλο που παίζει ο εξαερισμός, καθώς το άτομο που έχει νοσήσει μεταδίδει μικρά σωματίδια τα οποία εγκλωβίζονται στον αέρα σ' ένα κλειστό περιβάλλον.

Μέχρι στιγμής οι υγειονομικές αρχές αναγνωρίζουν τρεις τρόπους μετάδοσης του κορονοϊού:

  • Τα σταγονίδια κατά την ομιλία ή τον βήχα, τα οποία μπορούν να μολύνουν άτομα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, καθώς μπορούν να εισέλθουν μέσω των ματιών της μύτης ή του στόματος
  • Την επαφή με κάποια μολυσμένη επιφάνεια, αν και το Κέντρο Ελέγχων και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), αναφέρει ότι αυτός είναι ο λιγότερο πιθανός τρόπος για να νοσήσει κάποιος, ένα συμπέρασμα το οποίο υποστηρίζει και το Ευρωπαϊκό CDC, καθώς δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο κρούσμα από μολυσμένη επιφάνεια
  • Τα μικρά και αόρατα σωματίδια αερολυμάτων τα οποία αφήνει στην ατμόσφαιρα το άτομο κατά την εισπνοή ή την εκπνοή και τα οποία συμπεριφέρονται όπως ο καπνός. Χωρίς εξαερισμό τα αερολύματα παραμένουν στον χώρο και γίνονται ιδιαίτερα πυκνά με το πέρασμα του χρόνου.

Στην έναρξη της πανδημίας πίστευαν ότι τα σταγονίδια τα οποία εξάγονται όταν βήχει ή φτερνίζεται κάποιος είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης. Αλλά πλέον ξέρουμε ότι όταν κάποιος φωνάζει ή τραγουδάει σε χώρους χωρίς καλό εξαερισμό και για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, αυξάνεται ο κίνδυνος της μετάδοσης. Αυτό συμβαίνει διότι όταν κάποιος μιλάει δυνατά απελευθερώνει 50 φορές περισσότερα σωματίδια σε σχέση με τον να μην μιλάει καθόλου.

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι αυτά τα σωματίδια μπορούν να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα και από μάσκες, οι οποίες δεν φοριούνται σωστά, όταν απλώς αναπνέει κάποιος και μπορούν να μολύνουν άτομα τα οποία βρίσκονται σε μία ακτίνα πέντε μέτρων από το άτομο που έχει νοσήσει και ανάλογα με τον χρόνο που θα μείνει κοντά του και τη φύση της επαφής τους, διατρέχει και μεγαλύτερο κίνδυνο να ασθενήσει.

Στο παρακάτω γράφημα πώς απελευθερώνονται τα σταγονίδια σ' ένα εύρος χρόνου από δύο λεπτά έως μία ώρα εάν κάποιος είναι σιωπηλός, μιλάει απλώς ή αν φωνάζει.

Το παράδειγμα του δωματίου

Το πρώτο παράδειγμα είναι μία συγκέντρωση έξι ατόμων σε σπίτι όπου υπάρχει ένα άτομο που έχει νοσήσει από τον κορονοϊό. Περίπου το 31% των ατόμων που έχουν νοσήσει στην Ισπανία έχει συμβεί από τέτοιου είδους συγκεντρώσεις μεταξύ οικογενειών και φίλων.

Μετά από τέσσερις ώρες και εάν οι έξι άνθρωποι μιλάνε δυνατά και χωρίς να φορούν προστατευτικές μάσκες σ' ένα δωμάτιο χωρίς εξαερισμό τότε θα νοσήσουν και οι υπόλοιποι πέντε.

Σε περίπτωση που φορούσαν μάσκες, τέσσερις άνθρωποι διατρέχουν τον κίνδυνο να νοσήσουν. Οι μάσκες από μόνες τους δεν θα αποτρέψουν τη μετάδοση εάν η έκθεση στον ιό είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το πιο εντυπωσιακό όμως ότι εφόσον υπάρχει εξαερισμός στο χώρο και εάν τα άτομα χρησιμοποιούν μάσκες και μειώσουν το χρόνο της συνάθροισης κατά δύο ώρες τότε μειώνουν την πιθανότητα νοσήσει κάποιος κάτω από το ένα άτομο.

Το παράδειγμα του μπαρ ή Εστιατορίου

Ο κορονοϊός σε συγκεντρώσεις και σε μέρη όπως μπαρ ή εστιατόρια αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό αριθμό μετάδοσης σε κοινωνικά περιβάλλοντα. Επιπλέον όμως και τα πιο εκρηκτικά: κάθε ξέσπασμα κορονοϊού σ' ένα νυχτερινό κέντρο μολύνει κατά μέσο όρο 27 άτομα, συγκρινόμενο με τα έξι με τις οικογενειακές συγκεντρώσεις όπως φαίνεται στο πρώτο γράφημα. Στην Ισπανία μία τέτοια εστία υπερμετάδοσης συνέβη σ' ένα κλαμπ στην Κόρδοβα, όπου 73 άτομα βρέθηκαν θετικά μετά από νυχτερινή έξοδο, ενώ και στο Βιοετνάμ 12 άτομα κόλλησαν τον ιό αφότου πήγαν σε μπαρ.

Στο παρακάτω μπαρ, η χωρητικότητα έχει μειωθεί στο 50%. Υπάρχουν 15 θαμώνες, ένας εκ των οποίων έχει νοσήσει από τον ιό και τρία άτομα προσωπικό. Τα παράθυρα είναι κλειστά και δεν υπάρχει μηχάνημα εξαερισμού.

Στο χειρότερο σενάριο και χωρίς μέτρα προστασίας, σε τέσσερις ώρες θα νοσήσουν 14 άτομα.

Εάν χρησιμοποιηθούν σταθερά μάσκες, ο κίνδυνος μόλυνσης πέφτει στις οκτώ περιπτώσεις.

Εφόσον υπάρχει η προϋπόθεση του εξαερισμού, η οποία μπορεί να γίνει και με μία καλή συσκευή air condition και μειωθεί ο χρόνος παρουσίας στο μπαρ σε δύο ώρες και με τη χρήση μάσκας, τότε η πιθανότητα μετάδοσης πέφτει στο ένα άτομο.

Το παράδειγμα του σχολείου

Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές μόνο το 6% των περιπτώσεων κορονοϊού σχετίζεται με μετάδοση σε σχολείο. Η δυναμική της μετάδοσης μέσω αερολυμάτων αλλάζει λόγω του εξαερισμού στην τάξη αλλά εξαρτάται εάν το άτομο που έχει ασθενήσει είναι μαθητής ή δάσκαλος. Οι δάσκαλοι μιλάνε πολύ περισσότερο από τους μαθητές και υψώνουν τον τόνο της φωνής τους προκειμένου ν' ακουστούν, γεγονός που πολλαπλασιάζει την πιθανότητα απελευθέρωσης αερολυμάτων. Σε αντίθεση με ένα μαθητή που έχει νοσήσει, ο οποίος μιλάει περιστασιακά.  Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (CSIS), η ισπανική κυβέρνηση έχει συστήσει να αερίζονται οι αίθουσες διδασκαλίας -παρόλο που αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία τους ψυχρότερους μήνες- ή να χρησιμοποιηθούν μονάδες εξαερισμού.

Στο παρακάτω παράδειγμα είναι μία σχολική αίθουσα όπου ο ασθενής 0 είναι ο δάσκαλος και δεν υπάρχει εξαερισμός.

Μετά από δύο ώρες στην αίθουσα με τον νοσούντα δάσκαλο και χωρίς μέτρα προστασίας, δεδομένου του αριθμού των αερολυμάτων, υπάρχει κίνδυνος να νοσήσουν 12 μαθητές.

Εάν όλοι οι μαθητές φορέσουν μάσκα, ο αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσει πέφτει στους πέντε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οποιοσδήποτε μαθητής ανεξαρτήτως της απόστασης του από τον καθηγητή μπορεί να νοσήσει από τα αερολύματα που θα έχουν συσσωρευθεί στην τάξη που δεν αερίζεται.

Εάν η τάξη αερίζεται κατά τη διάρκεια του μαθήματος, είτε με φυσικά είτε μηχανικά και η τάξη σταματάει στη μία ώρα για να ανανεώνεται συνεχώς ο αέρας, ο κίνδυνος μετάδοσης πέφτει δραματικά.

Διαβάστε Ακόμα:

 

Κορονοϊός: Τα λύματα «δείχνουν» την εξάπλωση στη Θεσσαλονίκη - Δεκαπλασιάστηκε το ιικό φορτίο

Κορονοϊός: Ποια μέτρα εξετάζονται - Στο τραπέζι κλείσιμο της εστίασης ακόμα και από τις 21:00


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.