ΔΙΕΘΝΗ
09/11/2020 20:02

Τουρκία: Το παρασκήνιο της παραίτησης του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Τούρκου υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ περιέγραψε ο δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν.

Τουρκία: Το παρασκήνιο της παραίτησης του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ
Τουρκία: Το παρασκήνιο της παραίτησης του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ
Ανάγνωση:

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Αλμπαϊράκ ήταν ο συνεταίρος του Ερντογάν σε όλα τα λάθη που έκανε στην οικονομική πολιτική, αλλά επίσης και ο «αποδιοπομπαίος τράγος» που λειτούργησε ως ασπίδα στις αντιδράσεις.

Μέχρι τις 9 Νοεμβρίου η τουρκική οικονομία ήταν σε μία κατάσταση στην οποία ο υπουργός Οικονομικών και το υπουργείο έλεγαν ότι δεν θα αντέξει.

Πώς κύλησαν τα γεγονότα μέχρι την παραίτηση Αλμπαϊράκ

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στις 7 Νοεμβρίου ως προέδρου των ΗΠΑ, σημαίνει ότι η προστασία που προσέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ ότι σε πολιτικές υποθέσεις κλειδιά όπως το εμπάργκο στο εμπόριο όπλων των ΗΠΑ στην Άγκυρα εξαιτίας της αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 ή την περίπτωση της κρατικής τράπεζας Halkbank ν’ αποσύρει τις κυρώσεις προς το Ιράν, θ’ αφαιρεθούν μετά από λίγο. Μάλιστα τα αμερικάνικα ΜΜΕ ανέφεραν ότι ένας λόγος αυτής της προστασίας ήταν οι σχέσεις του γαμπρού του Ερντογάν με τον γαμπρό του Τραμπ και ειδικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Τζάρεντ Κούσνερ.

Πολιτικές φήμες επίσης ανέφεραν ότι ο Αλμπαϊράκ είχε συμφωνήσει με τον τότε διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Μουράτ Ουισάλ πριν από την τελευταία συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική τους στις 22 Οκτωβρίου για αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την πιθανή ζημία με μια άνοδο της λίρας έναντι του δολαρίου. Ωστόσο ο Ερντογάν φέρεται να παρενέβη την τελευταία στιγμή και η τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια αναλλοίωτα.

Στις 28 Οκτωβρίου ο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είχε δηλώσει ότι η τουρκική λίρα δεν έχει καμία αξία και ότι οι αγορές δεν εμπιστεύονται την κεντρική τράπεζα.

Η παραίτηση του Αλμπαϊράκ, που επικαλέστηκε λόγους υγείας, σημειώθηκε μία ημέρα αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πεθερός του, διόρισε τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Νατζί Αγκμπάλ στη θέση του πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Μουράτ Ουισάλ. Κανένας λόγος δεν δόθηκε για την απομάκρυνση αυτή, όμως αξιωματούχοι είπαν πως η πτώση της λίρας ευθύνεται γι’ αυτό.

Πάντως ήταν γνωστό ότι ο Αλμπαϊράκ δεν τα πηγαίνει καλά με τον Αγκμπάλ, ωστόσο για τον Τούρκο πρόεδρο αυτό που είχε σημασία ήταν ότι είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ο καλύτερος οικονομολόγος της ομάδας του.

Μιλώντας σήμερα Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε πως ο Ερντογάν διοικεί τη χώρα σαν να ήταν «οικογενειακή επιχείρηση» και πρόσθεσε πως η κεντρική τράπεζα έχει χάσει την ανεξαρτησία της. Είπε ακόμη ότι είναι ντροπή που κανένα μεγάλο τουρκικό ΜΜΕ δεν αναφέρθηκε στην παραίτηση του Αλμπαϊράκ για σχεδόν 24 ώρες.

Σύμφωνα με τον Κιλιτσντάρογλου κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο και ισοδυναμεί με «κρατική κρίση».

Όταν ο Αγκμπάλ ανέλαβε τη θέση του στις 7 Νοεμβρίου, οι εφημερίδες ανέφεραν τα σχόλιο που έκανε ο Αλμπαϊράκ σε βουλευτές του AKP σχετικά με τις «διεθνείς εξελίξεις στην οικονομία», λέγοντας ότι:

«Εάν θέλουμε να ρίξουμε την αξία των ξένων νομισμάτων (κυρίως του αμερικάνικου δολαρίου και του ευρώ) έναντι της λίρας. Χρειάζεται αύξηση του επιτοκίου και τα ξένα νομίσματα θα πέσουν, αλλά η ανησυχία μας δεν είναι αυτή».

Ο Αλμπαϊράκ υπονόησε ουσιαστικά ότι ο Ερντογάν δεν τον αφήνει να αυξήσει την αξία της λίρας.

Μετά από αυτό ο Μπουλέντ Αρίντς, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του AKP και πλέον μέλος την ανώτατης επιτροπής συμβούλων της προεδρίας κατά την τελευταία συνεδρίαση υπό τον Ερντογάν στις 4 Νοεμβρίου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις Αλμπαϊράκ ότι τα προβλήματα στην οικονομία ήταν «ψυχολογικά» και δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κρίση.

Ενδεικτικό αυτού είναι ότι ο Ερτνογάν καθυστέρησε για δύο ώρες την ομιλία του σε μέλη της επιτροπής του AKP στο Κοτσαέλι στις 8 Νοεμβρίου, όπου μίλησε κυρίως για άσχετα θέματα.

Λίγες ώρες μετά από τη συνάντηση έγιναν γνωστά τα νέα της παραίτησης του Αλμπαϊράκ.

Φάνηκε από την αρχή προσθέτει ο Γετκίν ότι η παραίτηση του Αλμπαϊράκ δεν θα έχει το αποτέλεσμα της παραίτησης του υπουργού Εσωτερικών Σοϊλού, καθώς τότε μέσα σε 15 λεπτά μετά την είδηση οι υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους. Αντίθετα παραίτηση του Αλμαπϊράκ μέσα σε λίγες ώρες συγκέντρωσε 600.000 «like» στα social media.

Η παραίτηση αποτελεί ανακούφιση για εκείνους που δεν τους άρεσε ο Αλμπαϊράκ, ωστόσο αυτή τη φορά η ζημιά αποτελεί την οικογένεια του Ερντογάν.

Με την παραίτηση ο Αλμπαϊράκ δηλώνει ουσιαστικά ότι δεν φέρει ευθύνη για το τι θα συμβεί στην τουρκική οικονομία από εδώ και στο εξής. Ακόμα και αν παραμείνει στη θέση του δεν θα θεωρείται πλέον η πηγή όλων των προβλημάτων. Μάλιστα σύμφωνα με φήμες είχε εκμυστηρευτεί στον στενό του κύκλο ότι καλύτερα να έμενε υπουργός Ενέργειας και να μην αναλάμβανε ποτές τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Πλέον είναι φανερό ότι η οικονομία δεν πάει καλά και ότι η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε πολιτική, καταλήγει ο Γιετκίν.

«Αν το κρίνει σκόπιμο θα κάνει δηλώσεις» ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινώσει αργότερα την απόφασή του για την αιφνιδιαστική παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του, του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ είπε, μετά τη συνεδρίαση του κόμματος υπό την προεδρία του Ερντογάν, ότι με βάση το προεδρικό σύστημα της Τουρκίας την ευθύνη για τον διορισμό και την απόλυση υπουργών έχει αποκλειστικά ο πρόεδρος της χώρας.

«Οποιαδήποτε ανακοίνωση για το θέμα αυτό θα γίνει από τον πρόεδρό μας, αν το κρίνει σκόπιμο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τσελίκ, η παραίτηση του Αλμπαϊράκ δεν ήταν στην ατζέντα των υπό συζήτηση θεμάτων στη σημερινή συνεδρίαση.

Το μεγαλύτερο ράλι της τουρκικής λίρας εδώ και δύο χρόνια

Η τουρκική λίρα έκανε σήμερα το μεγαλύτερο ράλι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, με την ισοτιμία της να αυξάνεται σχεδόν 6% μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση το σαββατοκύριακο του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Ο νέος διοικητής Νάτσι Αγκμπάλ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει «αποφασιστικά» όλα τα μέσα πολιτικής για να επιτύχει τον βασικό στόχο της σταθερότητας των τιμών. Ο πληθωρισμός της Τουρκίας διατηρείται περί το 12% καθ' όλο το έτος, πολύ πάνω από τον στόχο που είναι περί το 5%.

Τα κέρδη της λίρας αντέστρεψαν την πτώση της την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ, καθώς ενισχύθηκαν οι προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση των επιτοκίων που θα μπορούσε να χαλαρώσει την πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία και, συνεπώς, στον πληθωρισμό και στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Η ισοτιμία της λίρας ενισχύθηκε έως το επίπεδο των 8,08 λιρών ανά δολάριο από το επίπεδο των 8,5445 λιρών την Παρασκευή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι μετά την ανάκαμψη του τουρκικού νομίσματος από την πτώση - ρεκόρ που είχε σημειώσει τον Αύγουστο του 2018. Η λίρα ενισχύθηκε επίσης κατά 5% έναντι του ευρώ, στο επίπεδο των 9,6 λιρών ανά ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα η ισοτιμία αυτή είχε φθάσει στο υψηλό επίπεδο των 10,2 λιρών. Η αναστροφή ακολουθεί την πτώση της λίρας κατά 30% φέτος σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ εν μέσω της COVID-19, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό.

Με πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε Ακόμα:

Neue Zürcher Zeitung: Ο Ερντογάν καταστρέφει την τουρκική οικονομία

Ερντογάν: Είμαι... αντιιμπεριαλιστής και γι αυτό δεν με αγαπούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ