Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ahval: Γιατί η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΑΕ «στριμώχνει» την Τουρκία και τον Ερντογάν

Αναλυτές που μίλησαν στην τουρκική εφημερίδα Ahval εξηγούν για ποιον λόγο, η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) μπορεί ν’ αλλάξει τους συσχετισμούς εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν μία αμυντική συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να έχει στρατηγικό αντίκτυπο για την Τουρκία, δεδομένου ότι αποτελεί κοινό αντίπαλο στην εξωτερική πολιτική και των δύο χωρών.

Αυτή η στρατηγική συνεργασία σύμφωνα με τον Πρίγκιπα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν έχει ως στόχο να «βελτιώσει την πολιτική, οικονομική και πολιτισμική συνεργασία» ανάμεσα στις δύο χώρες. Όμως άξιο αναφοράς είναι ιδιαίτερα το στρατιωτικό σκέλος της συνεργασίας, καθώς καθιστά υποχρέωση της κάθε χώρας να βοηθήσει την άλλη, εφόσον απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα.

Η Ελλάδα εναντιώνεται στις γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στον καθορισμό μίας τεράστιας ΑΟΖ με τη Λιβύη και στις προσπάθειες της Τουρκίας για γεωτρήσεις στο Αιγαίο. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται σ’ έναν ευρύ «ψυχρό πόλεμο» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με την Τουρκία και υποστηρίζουν την Ελλάδα, στα θαλάσσια σύνορα της, τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία.

Τι υποστηρίζουν οι αναλυτές

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Ahval, o Ράιαν Μπολ, αναλυτής σε θέματα σχετικά με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική για την Stratfor, μία ομάδα που παρέχει γεωπολιτικές αναλύσεις:

«Προς το παρόν οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΑΕ είναι περισσότερο συμβολική. Το πιο εμφανές κέρδος και για τις δύο πλευρές είναι ότι εμφανίζονται ν’ αποδέχονται τις πολυμερείς προσεγγίσεις που φαίνεται ότι θ’ ακολουθήσουν ξανά οι ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Τζο Μπάιντεν».

Κατά τον Μπολ η «δημιουργία ενός πολυμερούς αντιτουρκικού μπλοκ ακόμα και σε μία διπλωματική σφαίρα», θα παρέχουν τόσο στην ηγεσία του Τζο Μπάιντεν όσο και στην Ε.Ε. «εναλλακτικά πλαίσια ώστε να προσπαθήσουν ν’ αντιπαρατεθούν τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία φαίνεται σαν παράγοντας αποσταθεροποίησης. Παρ’ όλ’ αυτά, η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ κάτι που σημαίνει ότι η στρατιωτική αξία τέτοιων συμφωνιών είναι ελάχιστη».

 Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τζογόπουλος, ερευνητής στο Centre International de Formation Européenne και στο BESA, μιλώντας επίσης στην Ahval σημείωσε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας βασίζεται σε «καλές σχέσεις με δρώντες της περιοχής και με τη σύναψη περιφερειακών συνεργασιών».

«Η συνεργασία με τα ΗΑΕ άνθισε τον περασμένο χρόνο, ιδιαίτερα επειδή άσκησαν κριτική στην υπογραφή του τορυκολυβικού μνημονίου». O Τζογόπουλος αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Αιγύπτου και ΗΑΕ τον περασμένο Μάιο.

«Επιπλέον και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν τον στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης», προσέθεσε και επεσήμανε ότι «η κοινή εκπαίδευση Ελλάδας και ΗΑΕ στα F-16 τον περασμένο Αύγουστο δείχνει την αλληλοϋποστήριξη των δύο χωρών».

Ο Τζογόπουλος πιστεύει ότι η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι θετική, ωστόσο εκτιμά ότι αυτή δεν μπορεί να λύσει τις διαφορές της με την Τουρκία στα θαλάσσια σύνορα. Επίσης θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει ν’ αναλάβει τη διπλωματική πρωτοβουλία και να ξεκινήσει διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

«Χωρίς μία λύση σε αυτό το πρόβλημα, οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο θα αυξάνονται συνεχώς», δήλωσε προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου διευκρίνισε ότι μόνο ο διάλογος και οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να καλύψουν το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών.

Τι εκτιμούν αναλυτές από την Άγκυρα

Αναλυτές της BlueMelange, με έδρα την Άγκυρα είπαν στην Ahval ότι πιστεύουν ότι η συμφωνία Ελλάδας – ΗΑΕ είναι πιο περίπλοκη από την αντίστοιχη τριμερή του Σεπτεμβρίου, ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

«Σύμφωνα με την ανάλυση μας, αυτή η συμφωνία μπορεί να θέσει τις βάσεις για τη σύναψη συμφωνιών για πώληση όπλων τον επόμενο χρόνο».

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αναζητά αναβάθμιση στα οπλικά της συστήματα κυρίως για εκσυγχρονισμό των πολεμικών πλοίων και των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας, με τους αναλυτές της BlueMelange να εκτιμούν ότι τα ΗΑΕ μπορούν να συμβάλλουν στην αναβάθμιση.

Ήδη η αμερικανική εταιρία Lockheed Martin έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των F-16 της ελληνικής αεροπορίας και όπως αναφέρει μόλις αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί η Ελλάδα θα έχει τα πιο σύγχρονα F-16 στην Ευρώπη. Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει μπλοκάρει αυτόν τον εκσυγχρονισμό για τα F-16 της Τουρκίας από τα μέσα του 2018.

Η Ελλάδα επίσης αγοράζει νέα εξελιγμένα αεροσκάφη. Έχει συμφωνήσει με τη Γαλλία για την αγορά 18 αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων 4,5 γενιάς, Rafale, 12 από τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία ενώ τα υπόλοιπα έξι είναι καινούρια και επιπλέον έχει απευθυνθεί στις ΗΠΑ για την απόκτηση αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ «έκοψαν» την Τουρκία από το πρόγραμμα των  F-35 μετά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Τα ΗΑΕ ήδη διαθέτουν την πιο σύγχρονη εκδοχή των F-16 και θέλουν να προμηθευτούν 50 F-35 και 18 drone τύπου Reaper, από τις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές της BlueMelange πιστεύουν επίσης ότι διαθέτουν έναν σημαντικό στόλο μαχητικών Mirage 2000-9 πολλαπλών ρόλων, τα οποία είναι παρόμοια με Mirage 2000-5s της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα Mirage των ΗΑΕ έχουν εκσυγχρονιστεί μετά από μία συμφωνία ύψους 929 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2019 με τη Γαλλία. Η BlueMelange, προβλέπει ότι τα ΗΑΕ θα τα πουλησούν στην Ελλάδα, μόλις αποκτηθούν τα 50 F-35 από τις ΗΠΑ.

«Ο πιο προφανής υποψήφιος για τα μελλοντικά πρώην Mirage 2000-9s των ΗΑΕ, είναι φυσικά η Ελλάδα».

Επιπλέον οι αναλυτές πιθανολογούν ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να εξοπλίσει τα F-16 και τα Mirage 2000 της Ελλάδας με όπλα από τα ΗΑΕ, πριν από την απόκτηση των Ραφάλ και των F-35.

«Τελικά προβλέπουμε ισχυρή συνεργασία ανάμεσα στα ΗΑΕ και την Ελλάδα, δεδομένης της αποστολής μαχητικών στη βάση της Κρήτης και των αμυντικών συμφωνιών για προμήθεια όπλων στην Ελληνική Πολεμική αεροπορία».

Εν κατακλείδι οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτός ο «πυρήνας» της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΑΕ βασίζεται «στη γεωπολιτική στρατηγική της Γαλλίας, έχει την έγκριση των ΗΠΑ, και αντιτίθεται στις επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας. Είναι μία win-win συμμαχία με μόνο κομμάτι δυστυχώς τον ισχυρό αντιτουρκικό παράγοντα», καταλήγουν οι αναλυτές της BlueMelange.

Διαβάστε Ακόμα:

Ακάρ: Η Ελλάδα κάνει λάθος και δεν διαπραγματεύεται μαζί μας

Προκαλεί πάλι με Νotam η Άγκυρα: Τα 13 ελληνικά νησιά για τα οποία ζητά αποστρατικοποίηση


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.