Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Έχουμε πόλεμο»: Ο αγώνας ενάντια στην απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία

Στους δρόμους της Πολωνίας έχει ξεκινήσει ένας «πόλεμος», μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ν’ απαγορεύσει ουσιαστικά τις αμβλώσεις σε μία χώρα που είχε ήδη μία από τις αυστηρότερες νομοθεσίες στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Πολωνία είναι μόνη χώρα της Ε.Ε. που ουσιαστικά έχει απαγορεύσει τις αμβλώσεις, καθώς στις 22 Οκτωβρίου το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε παράνομες τις αμβλώσεις λόγω προβλημάτων στην ανατομία του εμβρύου.

Πλέον στην Πολωνία το δικαίωμα στην άμβλωση υπάρχει μόνο σε περίπτωση που η εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο ή απειλεί την υγεία και τη ζωή της γυναίκας, αλλά οι υπόλοιπες αιτίες όπως βιασμός ή αιμομιξία, είναι παράνομες.

Από τη συγκεκριμένη απόφαση και μετά έχει ξεκινήσει ένα κύμα οργής καθώς έχουν ξεσπάσει μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται για εβδομάδες έξω από τα κιγκλιδώματα του Κοινοβουλίου της Πολωνίας, παρά τους περιορισμούς που ισχύουν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι επικριτές της  απόφασης υποστηρίζουν ότι το Δικαστήριο ενήργησε για λογαριασμό του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος, το οποίο κατά το παρελθόν είχε αποπειραθεί να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την άμβλωση έχοντας τη στήριξη των ηγετών της πολωνικής Καθολικής Εκκλησίας.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων 30 χρόνων με τους διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία και να καταγγέλλουν χρήση βίας καθώς οι δυνάμεις καταστολής κάνουν χρήση χημικών και σπρέι πιπεριού.

Η κυβέρνηση έχει επιστρατέψει χιλιάδες αστυνομικούς για τον τερματισμό των διαδηλώσεων.

Στόχος των διαδηλωτών εκτός του Κοινοβουλίου έχουν γίνει και οι καθολικές εκκλησίες σε ολόκληρη τη χώρα, όπου και βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις και ακροδεξιούς διαδηλωτές.

Η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει ακόμα την απόφαση

Η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Αντρέι Ντούντα, η οποία ανέλαβε την εξουσία μετά τη νίκη της με μικρή διαφορά στις προεδρικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, ανέφερε ότι προστατεύει τη ζωή κάθε ατόμου, ενώ η συγκεκριμένη απόφαση για τους οπαδούς του Ντούντα και την εκκλησία αποτέλεσε μία νίκη.

Ωστόσο ο συγκεκριμένος νόμος απλά δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τις γυναίκες να βάλουν τέλος σε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, σε μία χώρα που ήδη είχε μία από τις αυστηρότερες νομοθεσίες στην Ευρώπη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αφού και πριν περάσει η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση πολλές γυναίκες κατέφευγαν στη Γερμανία ή την Τσεχία για να κάνουν άμβλωση.

Ο προηγούμενος νόμος για τις αμβλώσεις είχε ψηφιστεί στα μέσα της δεκαετίας του ’90 μετά από συνεννόηση της ηγεσίας της χώρας με την εκκλησία, η ηγεσία της οποίας είχε την υποστήριξη από το Βατικανό, καθώς Πάπας ήταν ο Πολωνός, Ιωάννης Παύλος Β’.

Αυτή η νομολογία 27 χρονών επέτρεπε αμβλώσεις μόνο σε περιπτώσεις όπου επίκειται θάνατος του εμβρύου, βιασμός, αιμομιξία και κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας.

Πάντως ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι οι διαδηλώσεις θα διαρκούσαν τόσο πολύ, ενώ το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει ακόμα τη δικαστική απόφαση αποτελεί μία πρώτη νίκη για το κίνημα.

Πολλοί στην Πολωνία διαφωνούν με την άμβλωση για θρησκευτικούς λόγους και η κυβέρνηση την έχει παρουσιάσει ως «επίθεση στην παραδοσιακή οικογενειακή ζωή και στην πίστη της χώρας».

Ο λόγος που η συγκεκριμένη απόφαση δημιούργησε τέτοιο θυμό είναι ότι έχει πολιτική βούληση και αντανακλά τις προθέσεις της συντηρητικής κυβέρνησης της χώρας.

Κάποιοι Πολωνοί πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε από την κυβέρνηση στην προσπάθεια της ν’ αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, όπου δεν τα έχει πάει και τόσο καλά.

Μάλιστα οποιαδήποτε κίνηση για ν’ ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να γίνει μόνο από το Κοινοβούλιο.

Ογκώδεις διαδηλώσεις για τα 102 χρόνια από το δικαίωμα ψήφου των γυναικών

Διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα ξεκίνησαν στη Βαρσοβία, στην Κρακοβία, το Γκντανσκ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Πολωνίας το Σάββατο (28/11) στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 102 χρόνων από την ημέρα που οι γυναίκες στη χώρα απέκτησαν δικαίωμα ψήφου.

Η αστυνομία προσπάθησε εξαρχής να βάλει τέλος στη διαδήλωση με το επιχείρημα ότι οι διοργανωτές δεν είχαν ενημερώσει έγκαιρα τις αρχές, καθώς και ότι παραβιάζει τα μέτρα περί μαζικών συναθροίσεων για την ανάσχεση του κορονοϊού.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν συμβολικά την πορεία με το αίτημα ν’ αλλάξει όνομα η διασταύρωση «Ρομάν Ντμόβσκι» σε «Διασταύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών». Ο Ντμόβσκι, ήταν μία πολιτική προσωπικότητα κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας της Πολωνίας το 1918, ο οποίος όμως ήταν επίσης και αντισημίτης.

Η αστυνομία εμπόδισε τη διαδήλωση από την αρχή και έκανε χρήση δακρυγόνων, παρόλο που ήταν παρών και η βουλευτής της αντιπολίτευσης, Μπάρμπαρα Νοβάτσκα, για την «υπεράσπιση του δικαιώματος των γυναικών στη διαδήλωση».

Κύρια αιτήματα των διαδηλωτών είναι η χαλάρωση του αυστηρού νόμου ως προς τις αμβλώσεις και η παραίτηση της συντηρητικής κυβέρνησης.

Η δρ. Άνα Παρζίνσκα είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες που πραγματοποιούν ακόμα αμβλώσεις στη χώρα, καθώς ήδη πολλά νοσοκομεία έχουν σταματήσει υπό τον φόβο ότι παραβιάζουν το νόμο.

«Δεν φοβάμαι, δεν ξέρω για ποιον λόγο, αλλά δεν φοβάμαι. Μέσα μου πιστεύω ότι κάνω το σωστό», λέει στο BBC λίγο πριν υποδεχθεί μία έγκυο 21 εβδομάδων, της οποίας το έμβρυο έχει έλλειψη ζωτικών οργάνων και δεν έχει πιθανότητες επιβίωσης και την έχουν διώξει από τρία νοσοκομεία.

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη να αποφεύγουν την κατάχρηση εξουσίας στα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Την Παρασκευή (13/11) το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα το οποίο αξιολογεί την κατάσταση σχετικά με τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες στα μέτρα που έχουν παρθεί σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 496 ψήφους υπέρ έναντι 138 κατά, ενώ 49 βουλευτές δήλωσαν παρών.

Στη συνεδρίαση της 12ης Νοεμβρίου, όπου ήταν παρών και ο επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, σχεδόν όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών και των ευάλωτων ομάδων σε κάποιες χώρες της Ε.Ε., όπου έχουν παρθεί έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μάλιστα στο συγκεκριμένο ψήφισμα η περίπτωση της Πολωνίας, αποτελεί παράδειγμα για το τι δεν πρέπει να κάνουν εν μέσω πανδημίας.

Διατήρηση των δημοκρατικών αρχών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων

Στο ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι τα έκτακτα μέτρα δημιουργούν «τον κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας» και  δίνει έμφαση ότι αυτά θα πρέπει να είναι απαραίτητα, αναλογικά και να είναι προσωρινά όταν επηρεάζουν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να «μην καταχραστούν εξουσίες για να περάσουν νόμους οι οποίοι δεν σχετίζονται με τις έκτακτες υγειονομικές ανάγκες της Covid-19».

Επιπλέον οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη της Ε.Ε.:

  • Να βάλουν τέλος στην «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ή τουλάχιστον να εξηγήσουν τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας και να τις εξασφαλίσουν μέσω των κατάλληλων κοινοβουλευτικών και δικαστικών ελέγχων.
  • Ν’ αποφύγουν τον υπερβολικό περιορισμό της ελευθερiας των συναθροίσεων ή της απαγόρευσης διαδηλώσεων, υιοθετώντας αμφιλεγόμενα μέτρα.
  • Ν’ αποφύγουν να υιοθετήσουν μέτρα τα οποία έχουν ολοκληρωτικό αντίκτυπο στα θεμελιώδη δικαιώματα, π.χ. δικαιώματα που σχετίζονται με την αναπαραγωγή όπως η ντε φάκτο απαγόρευση των αμβλώσεων σε κάποια κράτη-μέλη, ή όπως η ανησυχία για τη δημόσια υγεία να μην επιτρέπει ένα δημοκρατικό debate ή μία ασφαλή διαμαρτυρία.
  • Να διατηρήσει το δικαίωμα σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, κάτι που σχετίζεται ειδικότερα με αλλαγές στον εκλογικό νόμο.
  • Να εξασφαλίσουν ότι η ισότητα στα δικαιώματα εκείνων που θέλουν να συμμετάσχουν στις εκλογές και κατά την προεκλογική περίοδο και να σκεφτούν εναλλακτικές μορφές ψηφοφορίας.
  • Να εξασκήσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων αυτοσυγκράτησης στον περιορισμό της ελευθερίας της κίνησης, ιδιαίτερα σε σχέση με το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή.
  • Να εγγυηθούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση εξασφαλίζοντας ότι οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Να εγγυηθούν την πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου παρόλη την πανδημία και να εκκενώσουν αμέσως τους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, μεταφέροντας τους αιτούντες άσυλο σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
  • Να βρουν λύσεις για να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων μέσω της τεχνολογίας και της δικαστικής συνεργασίας για να προστατέψουν τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Ο εισηγητής Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ δήλωσε: «Αυτή η πανδημία μετατρέπεται στη χειρότερη κρίση στην ιστορία της Ε.Ε. Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπληρώνει το καθήκον του απέναντι στους πολίτες, με το να μάχεται για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ειδικά όταν οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την πανδημία σαν μία δικαιολογία για να επιτεθούν στις ευρωπαϊκές αξίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για να διατηρήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και εξασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές στα συγκεκριμένα μέτρα».

Με Πληροφορίες από DW, Euronews, CBS

Διαβάστε Ακόμα:

 

Σοκάρει φωτογραφία Αυστραλού στρατιώτη να πίνει μπύρα από πρόσθετο μέλος νεκρού Ταλιμπάν

CNN: Η Κίνα είπε ψέματα στην αρχή της πανδημίας - Τα έγγραφα που το αποδεικνύουν


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.