Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός-Γερμανία: Κρούσματα σε γάτα και σκύλο

Ένας σκύλος από στο Μόναχο και μια γάτα στη Φρανκφούρτη είναι τα πρώτα κρούσματα ζώων συντροφιάς με κορονοϊό που καταγράφηκαν στη Γερμανία.

Δείγματα της γάτας εξετάστηκαν στο Ινστιτούτο Φρίντριχ Λέφλερ στη Νοτιοδυτική Γερμανία, κοντά στη Βαλτική.

Για πρώτη φορά από την καθιέρωση της υποχρέωσης αναφοράς μολύνσεων στις αρχές Ιουλίου, καταγράφηκαν κατοικίδια ζώα θετικά στον ιό. Στη γάτα από τη Φρανκφούρτη ανιχνεύθηκαν αντισώματα. Το ζώο επέζησε της λοίμωξης. Οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες για το σκυλί από το Μόναχο. Η γάτα είχε υποβληθεί σε τεστ επειδή ο SARS-CoV-2 είχε ανιχνευθεί στο νοικοκυριό της.

Ο Τόμας Μέτενλαϊτερ, διευθυντής του Ινστιτούτου, δεν δήλωσε έκπληκτος από τα ευρήματα στα κατοικίδια ζώα. «Γνωρίζουμε από την άνοιξη ότι έχουν μολυνθεί», είπε.

Περίπου 70 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε κατοικίδια ζώα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Τα 2/3 αυτών ανήκουν σε γάτες, το 1/3 σε σκυλιά. Αρκετές λοιμώξεις μεγάλων γατών είναι γνωστές από ζωολογικούς κήπους, μεταξύ άλλων στη Νότια Αφρική. 

Απόσταση από κατοικίδια και προσοχή στα άγρια ζώα

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει επίσης να διατηρούν απόσταση από τα κατοικίδια ζώα τους, προειδοποίησε ο Μέτενλαϊτερ.

Οι τετράποδοι φίλοι θα μπορούσαν επίσης να υποφέρουν από αναπνευστικές λοιμώξεις λόγω του κορονοϊού, ακόμα και να ψοφήσουν. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος ότι ο ιός θα μεταλλαχθεί και θα μεταδοθεί από το κατοικίδιο ζώο στον άνθρωπο.

Ωστόσο, στο πλαίσιο των εστιών κορονοϊού σε αγροκτήματα με βιζόν στη Δανία, ο Μέτενλαϊτερ προειδοποιεί για τη μετάδοση του ιού από ανθρώπους σε άγρια ζώα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται όταν άνθρωποι έρχονται σε επαφή με άγρια ζώα, όπως κουνάβια και νυχτερίδες.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.