Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Βρετανία: Χαμός στα σούπερ μάρκετ - Για ανεπάρκεια ειδών μιλούν οι ειδικοί της αγοράς

Η βρετανική κυβέρνηση συνιστά ψυχραιμία στους πολίτες της, καθώς ο πανικός έξω και μέσα στα σούπερ μάρκετ συνεχίζεται.

Οι Βρετανοί δέχονται τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλες εκκλήσεις, προκειμένου να «ψωνίσουν κανονικά» και να αποφύγουν τις πολύ μεγάλες αγορές.

Πρόβλημα στις μεταφορές από Γαλλία

Το λιμάνι του Ντόβερ επιβεβαίωσε ότι φορτηγά μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γαλλία, αλλά η είδηση ότι τα προϊόντα πρώτης ανάγκης φτάνουν στη χώρα από τη Γαλλία δεν έχουν ακόμη φτάσει στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές πανικού, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Η απαγόρευση της Γαλλίας στην είσοδο βρετανικών φορτηγών θα μπορούσε να σταματήσει τη ροή τροφίμων, όπως είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα εργαζόμενοι στη σχετική βιομηχανία.

Τα στοιχεία που κινδυνεύουν περισσότερο με έλλειψη περιλαμβάνουν σαλάτες, εσπεριδοειδή, μπρόκολο και κουνουπίδια, τα οποία συνήθως εισάγονται αυτή τη στιγμή του έτους.

Υπήρχαν επίσης ανησυχίες ότι τα ευπαθή αγαθά θα μπορούσαν να αφεθούν να σαπίζουν στα φορτηγά αναμονής, καθώς το συνοριακό χάος οδήγησε σε περαιτέρω ουρές φορτηγών.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία ανακοίνωσαν χθες περιορισμούς στα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το ξέσπασμα του νέου στελέχους σε όλη τη Νοτιοανατολική Αγγλία.

Καθησυχάζουν τα σούπερ μάρκετ, ανήσυχοι οι ειδικοί της αγοράς

Η αλυσίδα Sainsbury προειδοποίησε ότι ορισμένα προϊόντα θα μπορούσαν να λείπουν από τα ράφια εάν συνεχιστούν οι περιορισμοί στα λιμάνια, αλλά είπε ότι τα τρόφιμα για ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γεύμα βρίσκονται ήδη στη χώρα.

Ένας εκπρόσωπος των σούπερ μάρκετ δήλωσε: «Όλα τα προϊόντα για το μεγάλο βρετανικό χριστουγεννιάτικο γεύμα είναι ήδη στη χώρα. Προμηθεύουμε επίσης ό,τι μπορούμε από το Ηνωμένο Βασίλειο και εξετάζουμε εναλλακτικές μεταφορές για προϊόντα που προέρχονται από την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα δίνει προτεραιότητα στην άμεση διέλευση προϊόντων και τροφίμων στα λιμάνια.»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας τροφίμων και ποτών, Ίαν Ράιτ, προειδοποίησε ότι «η αναστολή της μεταφοράς εμπορευμάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Γαλλία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στις προμήθειες φρέσκων τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου και στις εξαγωγές τροφίμων και ποτών».

Πολλοί καταναλωτές δήλωσαν ότι οι ουρές στο τοπικό σούπερ μάρκετ τους ήταν οι χειρότερες που είχαν δει εδώ και μήνες. Μάλιστα, η Marks & Spencer εγκαινίασε ένα on-the-spot ψηφιακό σύστημα πληρωμών για άτομα με λίγα μόνο αντικείμενα στο καρότσι τους. Οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ στα 200 καταστήματα, όπου ξεκίνησε το νέο σύστημα, θα προσεγγίζουν τους πελάτες στην ουρά και θα επεξεργάζονται τις αγορές τους, χρησιμοποιώντας μια φορητή συσκευή ανάγνωσης καρτών.

Η βρετανική κοινοπραξία λιανικής πώλησης προέτρεψε προηγουμένως τους αγοραστές να μην αδειάσουν τα ράφια εν μέσω ανησυχιών για μια μη συμφωνία για το Brexit.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα έγινε γνωστό ότι οι εταιρείες λιανικής πώλησης «αυξάνουν το απόθεμα κονσερβών, ρολών τουαλέτας και άλλων προϊόντων μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, ώστε να υπάρχει επαρκής προσφορά βασικών προϊόντων».

Οι Βρετανοί ελπίζουν να αποφύγουν την επανάληψη των σκηνών που παρατηρήθηκαν νωρίτερα στην πανδημία, όταν ο πανικός οδήγησε σε κενά ράφια σούπερ μάρκετ και περιορισμούς σε βασικά είδη. Τα σούπερ μάρκετ περιόρισαν την πώληση βασικών αντικειμένων, όπως ρολό τουαλέτας και προϊόντα μακράς διάρκειας όπως ρύζι, αλεύρι και ζυμαρικά.

Αλλά μια γαλλική ταξιδιωτική απαγόρευση θα οδηγήσει σε ελλείψεις εάν «δεν αλλάξει τίποτα», ανέφεραν οι ειδικοί της βιομηχανίας.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet