Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Το Βατικανό αγιοποιεί Ιταλό δικαστή που εκτελέστηκε από τη μαφία

Ένας Ιταλός δικαστής που σκοτώθηκε από ενόπλους της σικελικής μαφίας το 1990 θα αγιοποιηθεί ως μάρτυρας, ανακοίνωσε το Βατικανό.

Σε διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Πάπας Φραγκίσκος έγραψε ότι ο Ροζάριο Λιβατίνο είχε δολοφονηθεί για την πίστη του και παρομοίασε τη δολοφονία του με ένα έγκλημα μίσους κατά της Καθολικής πίστης.

Γνωστός ως «αγόρι δικαστής» επειδή φαινόταν νεότερος από τα 37 χρόνια του, ο Λιβατίνο είχε ηγηθεί πολλών ερευνών για τη μαφία σε μια εποχή που οι σικελικές συμμορίες συμμετείχαν σε έναν ολομέτωπο πόλεμο. Τα αφεντικά της la stida (το αστέρι), μιας εγκληματικής ομάδας μαφίας που δραστηριοποιείται στο κεντρικό-νότιο τμήμα της Σικελίας, διέταξαν το θάνατο του Λιβατίνο επειδή δεν θα υπέκυπτε στους μαφιόζους και συνέχισε να ερευνά τις υποθέσεις τους.

Όπως κατέθεσαν πολλοί μάρτυρες κατά τη διάρκεια μεταγενέστερης δίκης, ο Λιβατίνο χλευάστηκε επίσης από τη μαφία, η οποία τον θεωρούσε φανατικό επειδή ήταν τακτικός Εκκλησιαστής και ένθερμος πιστός.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1990, καθώς οδηγούσε το Ford Fiesta του κατά μήκος της εθνικής οδού Αγκριτζέντο, χτυπήθηκε από ένα άλλο αυτοκίνητο και αναγκάστηκε να σταματήσει. Ακολούθως, προσπάθησε να δραπετεύσει με τα πόδια στα χωράφια, αλλά οι τέσσερις δολοφόνοι τον έπιασαν και τον πυροβόλησαν.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι εισαγγελείς σημείωσαν ότι σε όλα τα ημερολόγιά του, ο Λιβατίνο έγραψε μια μυστηριώδη συντομογραφία: «s.t.d.», την οποία αργότερα κατάλαβαν ότι είναι το λατινικό ακρωνύμιο για το sub tutela dei (στα χέρια του Θεού).

Μετά τον θάνατό του, ο Ιωάννης Παύλος Β περιέγραψε τον Λιβατίνο ως «μάρτυρα της δικαιοσύνης και της πίστης».

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος υποστήριξε σθεναρά την υπόθεση για την αγιοποίηση, έχει αποκαλέσει τον Λιβατίνο «ένα παράδειγμα, όχι μόνο για τους δικαστές, αλλά και για όλους εκείνους που εργάζονται στον τομέα του Δικαίου, για τη συνοχή μεταξύ της πίστης του, τη δέσμευσή του να εργαστεί και για τη συνάφεια των προβληματισμών του».

Το διάταγμα του Μαρτυρίου προτάθηκε από την Εκκλησία του Βατικανού και εγκρίθηκε από τον Πάπα, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ένα θαύμα που πρέπει να αποδοθεί στη μεσολάβηση του Λιβατίνο με τον Θεό.

Η τελετή αγιοποίησης του Λιβατίνο θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την άνοιξη στο Αγκριτζέντο.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet