Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα άτομο δέχθηκε πυρά από έναν αξιωματικό των δυνάμεων επιβολής του νόμου μέσα στο αμερικανικό Καπιτώλιο, μετέδωσε το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC NEWS.

Το CNN έκανε λόγο για μια γυναίκα σοβαρά τραυματισμένη από πυρά.

Επιπλέον σύμφωνα με το CNN, αρκετοί άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν τραυματιστεί με τουλάχιστον έναν να έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Image removed.

Ο όροφος όπου στεγάζεται η Γερουσία των ΗΠΑ πλέον έχει «καθαρίσει» από διαδηλωτές σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας αξιωματούχος στο CNN. Οι δυνάμεις επιβολής του νομού εξωθούν τους διαδηλωτές, οι οποίοι όπως φαίνεται σε βίντεο και φωτογραφίες έχουν προκαλέσει βανδαλισμούς στο χώρο, προς τις εισόδους που βρίσκοτναι στα ανατολικά και στα δυτικά του κτηρίου. Ωστόσο παραμένει ασφαές τι συμβαίνει στον όροφο, όπου στεγάζεται η Βουλή των Αντιπρόσωπων.

Image removed.

https://twitter.com/FirasMaksad/status/1346904220310581248?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/selsringz/status/1346915667564498946?ref_src=twsrc^tfw

Πράκτορες με το χέρι στη σκανδάλη – Έπεσαν δακρυγόνα

Σε βίντεο και φωτογραφίες διακρίνονται αστυνομικοί τραβούν όπλα στο Καπιτώλιο για να προστατεύσουν τους εκλεγμένους αξιωματούχους, δήλωσε ένας βουλευτής.

https://twitter.com/GadiNBC/status/1346927723931787265?ref_src=twsrc^tfw

«Οι φρουροί ασφαλείας και η αστυνομία στο Κάπιτολ Χιλ έβγαλαν τα όπλα τους, καθώς οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εισβάλουν», έγραψε στο Twitter ο βουλετής Νταν Κίλντι.

Βουλευτές δήλωσαν πως έγινε χρήση δακρυγόνων στη Ροτόντα του Καπιτωλίου μετά την εισβολή διαδηλωτών υπέρ του Τραμπ και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να φορέσουν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

«Η αστυνομία μας ζήτησε να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες επειδή υπήρξε ρίψη δακρυγόνων στη Ροτόντα», έγραψε σε tweet του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς. «Μας δόθηκε εντολή να ξαπλώσουμε στο έδαφος και να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες », πρόσθεσε ο Κίλντι.

Επιστρατεύεται η εθνοφρουρά

Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στέλνονται στο Καπιτώλιο μαζί ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε πως έπειτα από αίτημα της δημάρχου της Πόλης της Ουάσινγκτον η Πολιτεία του θα στείλει 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Πολιτείας.

Απόπειρα πραξικοπήματος καταγγέλλουν βουλευτές

 Αρκετά εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου καταγγέλλουν μια απόπειρα «πραξικοπήματος» με επικεφαλής τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι κατάφεραν να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο, με ορισμένους από τους αυτούς τους εκλεγμένους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι αυτή η ενέργεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

«Είμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας πραξικοπήματος που ενθαρρύνεται από τον εγκληματία του Λευκού Οίκου. Είναι καταδικασμένη να αποτύχει», ανέφερε στο Twitter ο Δημοκρατικός βουλευτής Γουίλιαμ Πασκρέλ, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό δεν είναι μια διαδήλωση. Αυτό είναι μια απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε η βουλευτίνα Νταϊάνα Ντεζίτ από την πλευρά της, καταγγέλλοντας την «αναρχία που προκάλεσε ο δικός μας πρόεδρος».

Το χρονικό της εισβολής

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του, είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν πορεία προς την Ουάσινγκτον στο περιθώριο αυτής της επίσημης συνεδρίασης.

Αφότου άκουσαν την ομιλία του, μερικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς το Κογκρέσο, παραβίασαν οδοφράγματα, και η αστυνομία διέταξε την εκκένωση αρκετών κτιρίων, ενώ εισέβαλαν και στο Καπιτώλιο.

Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ενώπιον υποστηρικτών του που πανηγύριζαν ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 κάνοντας λόγο για εκτεταμένη εκλογική νοθεία, μόλις δύο εβδομάδες πριν αναλάβει καθήκοντα στον Λευκό Οίκο ο εκλεγμένος πρόεδρος Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν.

«Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε τίποτε», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που χρηματοδοτήθηκε από εκστρατεία στην περιοχή του πάρκου Ellipse, κοντά στον Λευκό Οίκο, κάτω από έναν ουρανό γεμάτο σύννεφα, ισχυριζόμενος χωρίς αποδείξεις ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» άνθρωποι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. «Θα σταματήσουμε την κλοπή», δήλωσε.

«Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές και τις κερδίσαμε ευρέως», είπε, πέρα από κάθε πραγματικότητα και παρά την απουσία αποδεικτικών στοιχείων που να υποστηρίζουν την υπόθεση της εκλογικής απάτης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο και χαρακτήρισε τους εκλεγμένους Ρεπουμπλικανούς «αδύναμους» και «αξιολύπητους».

«Εάν ο Μάικ Πενς κάνει το σωστό, κερδίζουμε τις εκλογές», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον. «Αν δεν το κάνει, θα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφιβάλλει για τη στάση του αντιπροέδρου του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA