Μενού
  • Α-
  • Α+

Η στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι σε όσα σοκαριστικά συνέβησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) στο Καπιτώλιο, έχουν φέρει ακόμα και τους πιο πιστούς συμμάχους τους σε αμηχανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «έκλεισε» το μάτι σε αυτούς που επιχείρησαν να εισβάλλουν στο σύμβολο της αμερικανικής δημοκρατίας, καλώντας τους μεν να «πάνε σπίτι» αλλά αναφέροντας παράλληλα πως «σας αγαπάμε και είστε ξεχωριστοί»

Ο κίνδυνος για το τι ακόμα μπορεί να συμβεί φοβίζει αρκετούς  που έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν πως μπορούν να απαλλαγούν μια ώρα αρχύτερα από τον Ντόναλντ Τραμπ. Υπάρχει όμως γρήγορος τρόπος να απαλλαγούν οι ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ; Υπάρχει και είναι το άρθρο 4, της 25ης τροπολογίας του Συντάγματος. 

Όπως μάλιστα σημείωνε ρεπόρτερ του CBS, αρκετά είναι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που σκέφτοναν μια τέτοια κίνηση, αν και παραμένει άγνωστο αν είναι έτοιμοι να προχωρήσουν. 

Η τροπολογία

Η τροπολογία αναφέρει πως αν ο αντιπρόεδρος και η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου μπορούν να πάρουν απόφαση πως ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να συνεχίσει να εκπληρώσει τα καθήκοντά και γι αυτό πρέπει να απαλλαγεί. Όταν πάρουν τη συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να την μεταφέρουν στους εκπροσώπους των κομμάτων στο Κογκρέσο. Όταν συμβεί και αυτό, ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει άμεσα θέση υπηρεσιακού προέδρου. Αν από την άλλη ο πρόεδρος αμφισβητήσει τη συγκεκριμένη απόφαση, το Κογκρέσο αποφασίζει επί του θέματος, με απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 σε Βουλή και Γερουσία. 

Το άρθρο 4 δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Ποτέ όμως δεν είχαμε ξανά και εισβολή στο Καπιτώλιο με «κλείσιμο του ματιού» από τον πρόεδρο στους δράστες. Η προσθήκη του συγκεκριμένου άρθρου από τον νομοθέτη – πολύ πριν οι ΗΠΑ γνωρίσουν τον Τραμπ- είχε σαν στόχο να προλάβει περιπτώσεις προέδρων με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Όμως η περίπτωση του Τραμπ είναι διαφορετική. 

Γιατί να το κάνουν δύο εβδομάδες πριν την αποχώρησή του;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης επιλογής. Ακόμα μάλιστα και οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται πως προσπαθούν να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ. Υπέρ της απαλλαγής του Τραμπ έχει ταχθεί ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Βερμόντ, Φιλ Σκοτ αλλά και ο -επίσης Ρεπουμπλικάνος- επικεφαλής του λόμπι της «Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών». 

Ο λόγος για να μπουν οι ΗΠΑ σ' αυτή τη διαδικασία μόλις 2 εβδομάδες πριν την εκ των πραγμάτων αποχώρηση του Τραμπ, θα ήταν για να διασφαλίσουν πως δεν θα μπορέσει να ξανακερδίσει δημόσιο αξίωμα στο μέλλον, με δεδομένο πως ο ίδιος είναι έτοιμος να είναι και πάλι υποψήφιος το 2024. Όμως η διαδικασία της καθαίρεσης έχει κανόνες που την κάνουν χρονοβόρα. Κανόνες που θα αν Βουλή και Γερουσία συμφωνούσαν, θα μπορούσαν να παρακάμψουν. 

Πως λειτουργεί το άρθρο 4 της 25ης Τροπολογίας

Το άρθρο 4 δίνει τη δυνατότητα σε κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους να αποφασίσουν πως ο πρόεδρος δεν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει τα καθήκοντά του. Ο πρώτος που θα πρέπει να συμφωνήσει για να γίνει δυνατή μια τέτοια εξέλιξη είναι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, του οποίου η σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ από χθες έχει κλονιστεί σε μεγάλο βαθμό. 

Έπειτα ο Πενς θα χρειαστεί να πετύχει πλειοψηφία μεταξύ «των κορυφαίων αξιωματούχων των υπουργείων». Μια ερμηνεία του 1985 από το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ως «κορυφαίους αξιωματούχους» τους ίδιους τους υπουργούς. 

Οι υπουργοί είναι 15, άρα χρειάζεται πλειοψηφία 8 υπουργών που θα υπογράψει μια δήλωση πως ο Τραμπ είναι ανίκανος να συνεχίσει. Με το που το κάνουν και στείλουν αυτή τους τη δήλωση στην πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι και της Γερουσίας Τσακ Γκράσλι, ο Τραμπ χάνει αμέσως τις εξουσίες του και πρόεδρος αναλαμβάνει ο Μάικς Πενς. 

Ο Τραμπ θα διατηρήσει τυπικά τον τίτλο του Προέδρου, όμως δεν θα έχει εξουσία να κάνει τίποτα πλέον. Για να αναλάβει και πάλι καθήκοντα, ο Τραμπ θα πρέπει να καλέσει το Κογκρέσο να λύσει το θέμα με επιστολή του που θα αντικρούει εκείνη των υπουργών του. Από την επιστολή του προέδρου και έπειτα το Κογκρέσο έχει 21 μέρες στη διάθεσή του για να αποφασίσει σχετικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν θα χρειαστεί να κάνει απολύτως τίποτα καθώς απομένουν μόλις 14 μέρες από την αποχώρηση του Τραμπ. 

ΠΗΓΗ: vox.com

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA