Μενού
  • Α-
  • Α+

Με εντελώς διαφορετικό τρόπο αντιλαμβάνονται την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, που έλαβε χώρα την Τετάρτη και είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών.

Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποίησε το YouGov το πρωί της Πέμπτης σε 1,397 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που είχαν γνώση του συμβάντος, το 62% των ερωτηθέντων αντιλαμβάνεται τις συγκεκριμένες ενέργειες σαν μία απειλή για τη δημοκρατία. Μάλιστα με αυτήν την άποψη τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοκρατικών με ποσοστό 93%, κάτι το οποίο συμμερίζονται και ανεξάρτητοι με ποσοστό 55%.

Ωστόσο μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν  μόλις το 27% θεωρεί την εισβολή στο Καπιτώλιο απειλή για τη δημοκρατία, με τα 2/3, ήτοι το 68% να πιστεύει το αντίθετο.

Image removed.

Ένας στους πέντε Αμερικανούς τάσσεται υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο

Ειδικότερα το 45% των Ρεπουμπλικανών υποστηρίζει την εισβολή ομοϊδεατών του στο Καπιτώλιο, παρόλο που υπάρχει και μία σημαντική εναντίωση που φθάνει το 43%.

Ανάμεσα σε όλους τους ψηφοφόρους το 63% καταδικάζει σθεναρά τις πράξεις των οπαδών του Τραμπ, ενώ ένα 8% είναι επίσης αντίθετο με ό,τι συνέβη αλλά με πιο ήπιο τρόπο.

Από τους Αμερικανούς που ερωτήθηκαν, το 21% αναφέρει ότι υποστηρίζει ό,τι συνέβη στο Καπιτώλιο. Μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι στις εκλογές πραγματοποιήθηκε νοθεία, η οποία επηρέασε το αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένες πράξεις θεωρούνται δικαιολογημένες σε ποσοστό 56%.

Image removed.

Σε σχέση με τη φύση της διαμαρτυρίας το 59%των ψηφοφόρων απάντησε ότι η εισβολή στο Καπιτώλιο ήταν περισσότερο βίαιη, ενώ το 28% θεωρεί ότι ήταν πιο ειρηνική. Στους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών το συγκεκριμένο ποσοστό αντιστρέφεται, αφού το 58%, θεωρεί ότι οι διαδηλωτές ήταν περισσότερο, ειρηνικοί παρά βίαιοι, κάτι που ενστερνίζεται το 22%.

Ο Τραμπ υεύθυνος για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την εισβολή στο Καπιτώλιο, ενώ ένα 11% πιστεύει ότι φέρει με κάποιον τρόπο την ευθύνη. Περίπου τέσσερις στους 10, ήτοι ένα 42%, πιστεύει ότι την εισβολή ενθάρρυναν σε μεγάλο βαθμό οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν κατά την επικύρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, με το 20% να πιστεύει ότι ευθύνονται κάπως.

Image removed.

Υπάρχει όμως και μία μικρή μειοψηφία που πιστεύει σε ποσοστό 17% ότι τη μεγάλη ευθύνη για την εισβολή στο Καπιτώλιο την έχει ο Τζο Μπάιντεν, ενώ ένα 9% θεωρεί ότι ευθύνεται με κάποιο τρόπο. Ο Μπάιντεν είναι ο άνθρωπος που υποκίνησε την εισβολή στα «μάτια» των Ρεπουμπλικανών, αφού το 52% τάσσεται υπέρ αυτής της άποψης, το 28% πιστεύει ότι ο Τραμπ έχει την ευθύνη για ό,τι συνέβη, ενώ ένα 26% επιρρίπτει την ευθύνη στους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου.

Image removed.

Το 50% τάσσεται υπέρ της άποψης κάποιων Δημοκρατικών βουλευτών που ζητούσαν την άμεση αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ. Ένα 42% πιστεύει ότι μία τέτοια ενέργεια είναι ανάρμοστη, κάτι που ενστερνίζεται η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών σε ποσοστό 85%.

Image removed.

Τι ήταν αυτοί που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο «εξτρεμιστές», «τρομοκράτες» ή «πατριώτες»;

Το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο πιο κατάλληλος χαρακτηρισμός για αυτούς που εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο είναι «εξτρεμιστές», το 49% σκέφτεται ότι ο πιο κατάλληλος όρος για να αποδώσει κάτι τέτοιο είναι «τρομοκράτες», ενώ το 41% τους θεωρεί «εγκληματίες».

Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό 15%, ήτοι ένας στους επτά ερωτηθέντες που θεωρεί τους οπαδούς του Τραμπ που «μπούκαραν» στο Καπιτώλιο, «πατριώτες», ένα ποσοστό που γίνεται 30% στους ερωτηθέντες Ρεπουμπλικανούς και 40% σε όσους πιστεύουν ότι στις εκλογές υπήρξε νοθεία.

Image removed.

Διαβάστε Ακόμα:

Ποιος είναι ο «άνθρωπος αρκούδα» που εισέβαλε στο Καπιτώλιο και πώς εμπλέκεται σε 2 συνωμοσίες

ΗΠΑ: Ποια ήταν η Άσλι Μπάμπιτ που σκοτώθηκε στο Καπιτώλιο από σφαίρα αστυνομικού

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA