Μενού
  • Α-
  • Α+

Η λίστα του Counter Extremism Project για το 2021 περιλαμβάνει τρομοκράτες που δραστηριοποιούνται στη Μέσης Ανατολή, διαβόητους ισλαμιστές, νεοναζί και υπέρμαχους της «λευκής υπεροχής».

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τον κατάλογο, οι ηγέτες των ισλαμικών τρομοκρατικών ομάδων Χεζμπολάχ και ISIS.

Μερικοί από τους διαβόητους εγκληματίες βρίσκονται ήδη πίσω από τα κάγκελα ενώ άλλοι καταζητούνται.

Ο Σερ Άιβορ Ρόμπερτς, πρώην επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της τρομοκρατίας στο Foreign Office και τώρα ανώτερος σύμβουλος του Counter Extremism Project δήλωσε: «Αυτοί οι άνθρωποι αντιπροσωπεύουν πιθανώς τις μεγαλύτερες απειλές για τον κόσμο τα επόμενα χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται στη δύναμη που διαθέτουν για τη διάδοση επικίνδυνων, βίαιων ιδεολογιών μέσω διαδικτύου και μέσω των δικτύων τους».

Χασάν Νασράλα – Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ

Image removed.

Ο Χασάν Νάσραλα, 60 ετών, είναι ηγέτης της σιιτικής μουσουλμανικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία έχει στείλει χιλιάδες μαχητές της στη Συρία προς υποστήριξη του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ για αποθήκευση όπλων και εκρηκτικών για χρήση σε όλη την Ευρώπη.

Αμίρ Μοχαμάντ Σαίντ Αμπντάλ-Ραχμάν αλ-Μαούλα – Ηγέτης του ISIS

Image removed.

Ο Αλ, Μαούλα, γνωστός επίσης και ως Χατζή Αμπντάλα, είναι πλέον ο επικεφαλής του ISIS. Ήταν ανώτερος ηγέτης της προκάτοχης οργάνωσης του ISIS, αλ-Κέιντα στο Ιράκ (AQI) και ανέλαβε επικεφαλής του ISIS μετά τη δολοφονία του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκναντί από αμερικανικές δυνάμεις τον Οκτώβριο του 2019.

Εικάζεται ότι ο 44χρονος κρύβεται στη Συρία και καταζητείται επ' αμοιβή 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Μπεάτε Τσέπε – Μέλος της ομάδας Εθνικοσοσιαλιστική Παρανομία

Image removed.

Η 46χρονη ακροδεξιά εξτρεμίστρια είναι μέλος μιας γερμανικής νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που ονομάζεται Εθνικοσοσιαλιστική Παρανομία.

Καταδικάστηκε σε ισόβια το 2018 για τη δολοφονία δέκα ανθρώπων, δύο βομβαρδισμούς, απόπειρα δολοφονίας και ληστείες.

Γιουσούφ αλ Καραντάουι – Πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Image removed.

Το 2008, ο 94χρονος τότε πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνος και διχαστικός» από τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε αρνηθεί να του δώσει βίζα.

Ο αλ Καραντάουι υπερασπίστηκε τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών.

Στάνισλαβ Βορόμπιεφ - Ρωσικό αυτοκρατορικό κίνημα

Image removed.

Ηγέτης μιας ρωσικής λευκής εξτρεμιστικής ομάδας που οι ΗΠΑ λένε ότι συνδέεται με μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων από νεοναζί στη σουηδική πόλη του Γκέτεμποργκ το 2016 και το 2017.

Πέρυσι, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την ομάδα ως τρομοκρατική οργάνωση.

Τζεχάντ Σεργουάν Μουστάφα

Image removed.

Ο Τζεχάντ Σεργουάν Μουσταφά, γνωστός επίσης ως Αχμέντ Γκούρι, Ανουάρ αλ-Αμρίκι, ή Εμίρ Ανουάρ είναι Αμερικανός πολίτης που εκτέλεσε διάφορες εργασίες για λογαριασμό της αλ-Σαμπάμπ, και ήταν -μεταξύ άλλων- εκπαιδευτής σε στρατόπεδο και ηγέτης ξένων πολεμιστών.

Ο Μουσταφά είναι στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους του FBI επ' αμοιβή 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάρτιν Σέλνερ – Επικεφαλής του εθνικιστικού κινήματος Generation Identity στην Αυστρία

Image removed.

Γνωστός ως το «ακροδεξιό μοντέλο της Ευρώπης», ο 31χρονος χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσει την εξτρεμιστική ατζέντα του.

Η Generation Identity πιστεύει ότι η λευκή φυλή «αντικαθίσταται» από μη Ευρωπαίους.

Σαμάνθα Λιουθγουέιτ – Ύποπτη για τρομοκρατία 

Image removed.

Γνωστή ως «λευκή χήρα», η 37χρονη παντρεύτηκε με τον βομβιστή αυτοκτονίας Ζερμέν Λίντσεϊ.

Είναι κόρη ενός πρώην στρατιωτικού, ασπάστηκε το Ισλάμ στα 17 της χρόνια και φέρεται να είναι μέλος της τζιχαντιστικής ομάδας αλ-Σαμπάαμπ με έδρα τη Σομαλία.

Αφού συνδέθηκε με τη σφαγή στο Westgate Mall το 2013 στο Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου έχασαν τη ζωή τους 71 άνθρωποι, η Ιντερπόλ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Λιουθγουέιτ.

Λέγεται ότι η Λιουθγουέιτ φυλασσόταν από μια μονάδα της Αλ Κάιντα που ονομάζεται «Suicide Squad» και αργότερα ανέλαβε βασικό ρόλο στην αλ-Σαμπάαμπ .

Αντέλ Αμπντέλ Μπάρι – Πρώην εκπρόσωπος της Αλ-Κάιντα

Image removed.

Ο Αιγύπτιος, Αμπντέλ Μπάρι 60 ετών, φυλακίστηκε για 25 χρόνια στις ΗΠΑ για το ρόλο του στις θανατηφόρες επιθέσεις της Αλ Κάιντα το 1998 στην Κένυα και την Τανζανία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος νωρίτερα.

Ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι πιθανό να βρίσκεται υπό αστυνομική παρακολούθηση. Δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι εμπλέκεται πλέον σε οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Με πληροφορίες από The Sun

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA