Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε η αστυνομία τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των μεγαλειωδών συγκεντρώσεων του περασμένου καλοκαιριού στο πλαίσιο του κινήματος «Black Lives Matter» μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις 29 του περασμένου Μαΐου, από τον λευκό αστυνομικό, Ντέρεκ Σόβιν και κατά την «εισβολή» των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Τετάρτη στο Καπιτώλιο, κάνει πολλούς να σκέφτονται τι θα γινόταν αν οι διαδηλωτές δεν ήταν λευκοί και ήταν μαύροι.

Ένας από τους πρώτους που διατύπωσαν αυτή τη θέση είναι ο θρύλος των Μπόστον Σέλτικς, Μπιλ Ράσελ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter αναρωτήθηκε, «Πόση ώρα θα χρειαζόταν για να παραταχθεί η εθνοφρουρά αν στο Καπιτώλιο εάν αυτοί που εισέβαλαν ήταν μαύροι και πόσοι θα είχαν σκοτωθεί; Αυτό δεν είναι Αμερική! Ένας πρόεδρος ο οποίος κάθεται, ο δειλός Ντόναλντ Τραμπ και να αυτό που βλέπετε είναι η σημαία της έξω από τη Γερουσία. Πώς είναι δυνατόν να μην γνώριζαν τι θα συμβεί;».

https://twitter.com/RealBillRussell/status/1346917448931373059?ref_src=twsrc^tfw

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο νυν σταρ των Μπόστον Σέλτικς, Τζέιλεν Μπράουν κάνοντας λόγο για δύο Αμερικές. «Μία Αμερική στην οποία σε σκοτώνουν επειδή κοιμάσαι στο αυτοκίνητό σου, επειδή πουλάς τσιγάρα ή παίζεις στον κήπο του σπιτιού σου. Και μία άλλη Αμερική στην οποία μπορείς να εισβάλλεις στο Καπιτώλιο χωρίς δακρυγόνα, χωρίς μαζικές συλλήψεις, τίποτα απ’ όλα αυτά».

https://twitter.com/BleacherReport/status/1347045914318303232?ref_src=twsrc^tfw

Με τη συγκεκριμένη άποψη συντάσσεται ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αφού συμφώνησε ότι η αντίθεση είναι μεγάλη.

«Κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι, αν χθες υπήρχε μία διαμαρτυρία ομάδας του Black Lives Matter, δεν θα είχε διαφορετική μεταχείριση, πολύ πολύ διαφορετική από τον όχλο των αγροίκων που έκανε επιδρομή στο Καπιτώλιο. Το ξέρουμε όλοι ότι αυτό είναι αλήθεια και είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Μπάιντεν.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1347263008179892227?ref_src=twsrc^tfw

Ιδιαίτερη κριτική έχει γίνει για την παρουσία της αστυνομίας κατά την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, αφού όχλος όχι μόνο κατάφερε να μπει σχεδόν ανεμπόδιστος στο ιστορικό κτήριο, αλλά έκανε βόλτες με μικρή σχετικά αντίσταση, ενώ προέβη και σε βανδαλισμούς γραφείων γερουσιαστών.

Είναι σαφές πως το πλήθος δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει στο Καπιτώλιο χωρίς την ανοχή των δυνάμεων που περιφρουρούσαν τον χώρο, ενώ σε κάποια βίντεο υπάρχουν στιγμές όπου οι δυνάμεις καταστολής ανοίγουν τα κιγκλιδώματα και παραμερίζουν για να περάσει ο κόσμος.

https://www.tiktok.com/@marcus.dipaola/video/6914723446496840965

Η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με τα γεγονότα του Ιουνίου είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση την εκστρατεία την τρέχει ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος αφού ο ίδιος οργάνωσε τη διαδήλωση του όχλου έξω από το Καπιτώλιο, στην οποία δήλωνε ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 κάνοντας λόγο για εκτεταμένη εκλογική νοθεία και κλοπή,  εξαγριώνοντας με αυτόν τον τρόπο το ήδη οργισμένο κοινό του.

Αντίθετα την 1η Ιουνίου και την ώρα που έκανε διάγγελμα, προκειμένου να δείξει ότι είναι ο πρόεδρος του «νόμου και της τάξης» έστησε ολόκληρο επικοινωνιακό σόου γύρω από το πάρκο Λαφαγέτ, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον Λευκό Οίκο.

Η αστυνομία για ασήμαντη αιτία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, για να διαλυθούν οι ως επί το πλείστον ειρηνικοί διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Αστυνομικοί, αρκετοί εκ των οποίων έφιπποι, ομοσπονδιακοί πράκτορες και εθνοφρουροί έκαναν κατόπιν έφοδο για να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Ο Τραμπ αφού ολοκλήρωσε το διάγγελμα περπάτησε ως την εμβληματική αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στο Πάρκο Λαφαγιέτ, ένα τετράγωνο από τον Λευκό Οίκο, με ελικόπτερα να πετούν από πάνω και δεκάδες στελέχη της προεδρικής ασφάλειας να τον πλαισιώνουν.

Στη συνέχεια φωτογραφήθηκε μπροστά στην εκκλησία, κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής και επέστρεψε στον Λευκό Οίκο.

Image removed.

Την ανοχή της αστυνομίας μαρτυρούν και οι αριθμοί αφού την 1η Ιουνίου είχαν πραγματοποιηθεί 316 συλλήψεις, ενώ για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο 61, δηλαδή πέντε φορές λιγότερες.

https://twitter.com/jimsciutto/status/1347742812708757506?ref_src=twsrc^tfw

Όμως η πρώτη και εμφανής διαφορά που θα μπορούσε ν’ αποτυπώσει ο φωτογραφικός φακός είναι η εικόνα του μνημείου του Αβραάμ Λίνκολν στις 2 Ιουνίου όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε βγάλει  την εθνοφρουρά στους δρόμους της Ουάσινγκτον, με πολλούς πολιτοφύλακες να έχουν παραταχθεί στα σκαλιά του κτηρίου για να σταματήσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές.

Image removed.

Φυσικά η αντίθεση με τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ να εφορμούν και να «πολιορκούν» το Καπιτώλιο είναι το απόλυτο κόντραστ. Με την εθνοφρουρά ν’ αναπτύσσεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά πολύ αργότερα από την «επιδρομή» του όχλου που προκάλεσε φθορές και απείλησε τη σωματική ακεραιότητα βουλευτών.

Image removed.

Μάλιστα το συγκεκριμένο κοντράστ φωτογραφιών ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχολιάζοντας αυτό ακριβώς το γεγονός, δηλαδή τη διαφορά που υπήρξε στον τρόπο επιβολής του νόμου.

https://twitter.com/BarackObama/status/1347608259822297088?ref_src=twsrc^tfw

Φυσικά όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα εγείρονται ερωτήματα για τη στάση της αστυνομίας αφού σε εικόνες διακρίνονται οι οπαδοί του Τραμπ να έχουν περάσει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και να κάθονται στον περιβάλλοντα χώρο του Καπιτωλίου δίπλα από αστυνομικούς οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα για να τους απωθήσουν.

Image removed.

Τα ερωτήματα γίνονται ακόμα μεγαλύτερα και αντιλαμβάνεται κάποιος την ανοχή της αστυνομίας στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου αν αναλογιστεί τη βίαιη καταστολή που υπέστησαν οι ειρηνικοί διαδηλωτές στο πάρκο Λαφαγιέτ σε μικρή απόσταση από τον Λευκό Οίκο την 31η Μαΐου χωρίς καν να έχουν περάσει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Image removed.

Στο Καπιτώλιο όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες στόχος των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ, ήταν να εισέλθουν στο κτήριο και να προκαλέσουν φθορές για να σταματήσουν τη διαδικασία της επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές.

Image removed.

Αντίθετα στην περίπτωση του κινήματος του «Black Lives Matter», οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν εναντίον της βίαιης καταστολής που τυγχάνουν από την αστυνομία οι Αφροαμερικανοί και δεδομένου του όγκου που έλαβε το κίνημα, οι περισσότερες συγκεντρώσεις ήταν ειρηνικές και σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία κατέφυγε σε αναίτια και σε κάποιες περιπτώσεις σε υπέρμετρη χρήση βίας.

Image removed.

Σε φωτογραφίες είναι φανερό ότι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, όπως ο περίφημος «άνθρωπος αρκούδα» έχουν εισέλθει στο χώρο του Καπιτωλίου, με την αστυνομία απλώς να παρακολουθεί.

Image removed.

Στον αντίποδα στις διαδηλώσεις του κινήματος «Black Lives Matter» δεν ήταν λίγες οι φορές όπου ο φωτογραφικός φακός έπιασε χτυπήματα και χρήση βίας από την αστυνομία.

Image removed.

Επιπλέον κατά την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο υπήρξαν αρκετοί διαδηλωτές που έβγαλαν selfies με τους αστυνομικούς.

Image removed.

Αντίθετα στην περίπτωση των διαδηλώσεων για το «Black Lives Matter» δεν ήταν λίγες οι φορές που οι διαδηλωτές δέχθηκαν βάναυσα χτυπήματα από τις δυνάμεις καταστολής.

Image removed.

Τέλος τόσο στις διαδηλώσεις για το «Black Lives Matter» όσο και στην εισβολή στο Καπιτώλιο, η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά. Με τη διαφορά ότι στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε κατά κύριο λόγο με ειρηνικές διαδηλώσεις και στη δεύτερη περίπτωση με άτομα που «μπούκαραν» σε κρατικό κτήριο.

Φυσικά στην περίπτωση των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η αστυνομία χρησιμοποίησε πολύ περισσότερα χημικά, ενώ έκανε χρήση και πλαστικών σφαιρών. Επίσης όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία ένας αστυνομικός βοηθάει διαδηλωτή που έχει επηρεαστεί από χημικά, ενώ στην αντίθετη περίπτωση οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έχουν «πνίξει» τις διαδηλώσεις στα χημικά.

Image removed.

Image removed.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA