Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Brexit: Βρετανός οδηγός ζητάει από Ολλανδούς τελωνειακούς να μην του κατασχέσουν το σάντουιτς

«Καλώς ήρθατε στο Brexit, κύριε», φαίνεται να λέει αστειευόμενος ένας από τους αξιωματικούς στο βίντεο, καθώς ο οδηγός παρακαλεί: «Μπορείτε να πάρετε το κρέας και να μου αφήσετε το ψωμί;».

Πλάνα από την ολλανδική τηλεόραση έδειξαν αξιωματούχους να κατάσχουν σάντουιτς και άλλα τρόφιμα από τους οδηγούς που εισέρχονται στην Ολλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το βίντεο δείχνει αξιωματικούς να περνούν ανάμεσα από τα οχήματα και να κρατούν ψηλά τα τρόφιμα που βρίσκουν μέσα, λέγοντας ότι θα πρέπει να κατασχεθούν.

Όταν ο οδηγός, που έρχεται με πλοίο από τη Βρετανία, ρωτά τους αξιωματούχους αν θα μπορούσε να κρατήσει το ψωμί από το σάντουιτς που είναι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, ο υπάλληλος ακούγεται να απαντάει: «Όχι, όλα θα κατασχεθούν. Καλώς ήρθατε στο Brexit, κύριε. Λυπάμαι.»

Η ΕΕ δεν επιτρέπει την εισαγωγή κρέατος, προϊόντων κρέατος, γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων από χώρες εκτός της Ένωσης για «προσωπική κατανάλωση».

Με τη Βρετανία να έχει εγκαταλείψει την ΕΕ την 1η Ιανουαρίου, οι κανόνες ισχύουν τώρα για όσους διασχίζουν το κανάλι.

Οι κανόνες αυτοί δεν ισχύουν για τα ζωικά προϊόντα που μεταφέρονται μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ, ενώ εξαιρούνται επίσης η Ανδόρα, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία, ο Άγιος Μαρίνος ή η Ελβετία.

Φυσικά, έχουν προκύψει σοβαρότερα προβλήματα εφοδιασμού τροφίμων από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε επίσημα την ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2021, που αποτυπώννονται στα κενά που εμφανίζονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ με φρούτα και λαχανικά.

Τα μαρούλια, τα πακέτα κουνουπιδιού, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα είναι μερικά από τα φρέσκα προϊόντα που αναφέρονται ως «εκτός αποθέματος» στην ιστοσελίδα της Tesco.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021,  όταν η Βρετανία έφυγε επίσημα από την ΕΕ, οι κανόνες που διέπουν τα τρόφιμα που μπορούν να ληφθούν στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ενισχυθεί.

Υπάρχει εξαίρεση για το γάλα σε σκόνη για βρέφη, τις παιδικές τροφές και τα ειδικά τρόφιμα ή τις ειδικές ζωοτροφές για ζώα συντροφιάς που απαιτούνται για ιατρικούς λόγους, εάν ζυγίζουν λιγότερο από 2 κιλά και εάν πληρούν άλλα κριτήρια.

Τα φυτά και τα φυτικά προϊόντα υπόκεινται επίσης σε αυστηρότερα μέτρα. Οι κανόνες προέρχονται από τον ενδημικό αφθώδη πυρετό του 2001 εντός της ΕΕ.

«Είναι γνωστό ότι επικίνδυνα παθογόνα που προκαλούν ζωικές ασθένειες, όπως ο αφθώδης πυρετός και η κλασική πανώλη των χοίρων μπορούν να κατοικούν στο κρέας, στο γάλα ή στα προϊόντα τους», αναφέρει η οδηγία της ΕΕ.

Πηγή: Daily Mail

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA