Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα ειδήσεων Znak. μια κατσίκα ήταν τυλιγμένη με τη σβάτικα, ενώ μια μαϊμου φορούζε ναζισιτική στολή. 

Το σόου ήταν μέρος μιας παράστασης στο τσίρκο Udmurtia στην πόλη Ισβέσκ στις 8 Ιανουαρίου, η οποία είχε μάλιστα ανατεθεί από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, που ανέφερε ότι η παράσταση συμβόλιζε την «απόρριψη του ναζισμού.»

Σε δήλωσή τους, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι έλαβαν γνώση του γεγονότος κατά τη διάρκεια έρευνας στο Διαδίκτυο, κάτι που τους οδήγησε σε περαιτέρω διερεύνηση της εμφάνισης ναζιστικών συμβόλων στο εν λόγω τσίρκο. 

Ο ρωσικός νόμος απαγορεύει τις δημόσιες επιδείξεις ναζιστικών συμβόλων. Η απαγόρευση, που εισήχθη το 2014, είχε βρει αντίθετους ορισμένους νομοθέτες που ισχυρίστηκαν ότι θεωρητικά κάλυπτε ντοκιμαντέρ για το Τρίτο Ράιχ καθώς και ταινίες μεγάλου μήκους, εικονογραφήσεις βιβλίων και σχολικά εγχειρίδια.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, εν τω μεταξύ, υπερασπίστηκε την παράσταση, λέγοντας ότι προοριζόταν να είναι «σύμβολο όχι μόνο της νίκης επί του φασισμού, αλλά και της απόρριψης και της παγκόσμιας καταδίκης των ιδανικών της ναζιστικής Γερμανίας.»

Η Εκκλησία επιμένει ότι καλύπτεται από εξαίρεση, που επιτρέπει την εμφάνιση ναζιστικών συμβόλων υπό την προϋπόθεση ότι «δημιουργούν μια αρνητική στάση απέναντι στη ναζιστική ιδεολογία» και η οποία φέρει την υπογραφή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Μάρτιο του 2020. 

Ο πίθηκος και οι κατσίκες καθοδηγούνταν από εκπαιδευτές που φορούσαν σοβιετικές στολές κατά τη διάρκεια της παράστασης, δήλωσαν αξιωματούχοι της Εκκλησίας. Η Ορθοδοξία και ο σεβασμός της σοβιετικής νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους πυλώνες της ρωσικής κρατικής ιδεολογίας.

Το τσίρκο Udmurtia απέρριψε επίσης την κριτική που ασκήθηκε στην παράσταση. «Οι φωτογραφίες των ζώων παρουσιάστηκαν εκτός πλαισίου», δήλωσε στο BBC η Έλενα Κράσνοβα, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του τσίρκου.

«Δεν υπάρχει τίποτα το ασυνήθιστο σε τέτοιους ειρωνικούς ή γκροτέσκο χαρακτήρες που χρησιμοποιούνται σε παραστάσεις τσίρκου», πρόσθεσε.

Οι παραστάσεις τσίρκου με ζώα εξακολουθούν να είναι νόμιμες στη Ρωσία.  

Πηγή: BBC

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA