Μενού
  • Α-
  • Α+

Μερικές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, χωρίς την άδεια των αρχών, στο Αμστερνταμ, διαμαρτυρόμενοι για το lockdown που έχει επιβληθεί στην Ολλανδία, με στόχο την επιβράδυνση της διασποράς του κορονοϊού, προτού η αστυνομία διαλύσει το πλήθος.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία μπροστά από το Κρατικό Μουσείο και το μουσείο Βαν Γκογκ, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα, όπως: «Ελευθερία: Σταματήστε αυτήν την πολιορκία», ενώ φώναζαν «Τι θέλουμε; Ελευθερία!».

Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν φορούσε μάσκα, οι οποίες δεν είναι υποχρεωτικές στην Ολλανδία, και ελάχιστοι τηρούσαν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι αρχές απέρριψαν το αίτημα για μια διαδήλωση στην πλατεία του Μουσείου. Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να αποχωρήσουν, όταν η αστυνομία τους είπε να το κάνουν και κάποιοι πέταξαν πυροτεχνήματα.

Αστυνομικοί της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών έκαναν χρήση νερού υπό πίεση για διαλύσουν τους διαδηλωτές. Η ολλανδική κυβέρνηση έκλεισε σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα τον Δεκέμβριο προσπαθώντας να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 και αυτήν την εβδομάδα παρέτεινε το lockdown κατά τουλάχιστον 3 εβδομάδες.

Καναδάς: Πρόστιμα και τρεις συλλήψεις

Στο Οντάριο, ο δήμαρχος Τζον Τόρι δήλωσε ότι ευτυχώς οι αστυνομικοί επιβάλλουν πρόστιμα σε διαδηλωτές που δεν ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

Εκατοντάδες διαδηλωτές εθέαθησαν να βαδίζουν στους δρόμους στο κέντρο της πόλης το απόγευμα του Σαββάτου, ζητώντας να τερματιστούν τα μέτρα αποκλεισμού που τέθηκαν σε εφαρμογή για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Μετά την επέμβαση της αστυνομίας, συνελήφθησαν τρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο από τους διοργανωτές, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για κοινή όχληση. Ένας 22χρονος κατηγορήθηκε επίσης για επίθεση σε αστυνομικό και παρεμπόδιση της αστυνομίας.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι ήταν ευχαριστημένος που ελήφθησαν μέτρα επιβολής εναντίον των διαδηλωτών αυτό το Σαββατοκύριακο. «Η αστυνομία κάνει ό, τι πρέπει να κάνει και χαίρομαι, παρόλο που δεν δίνω εγώ οδηγίες, ότι επέβαλαν κάποια πρόστιμα χθες. Το βρίσκω πολύ οδυνηρό που κάποιος επιτέθηκε σε αστυνομικό. Θέλω να πω ότι η ελευθερία του λόγου είναι ένα πράγμα και η επίθεση σε έναν αστυνομικό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.»

Στο πλαίσιο μιας νέας σειράς μέτρων δημόσιας υγείας που εφαρμόστηκαν την περασμένη εβδομάδα, όλοι οι κάτοικοι του Οντάριο έχουν πει να βγαίνουν μόνο για βασικούς σκοπούς ως μέρος μιας εντολής παραμονής στο σπίτι. Ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να συγκεντρωθούν σε εξωτερικούς χώρους έχει επίσης μειωθεί από 10 σε πέντε άτομα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA