Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι δεν παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν κάτι που δημιουργεί ένα ζήτημα σχετικά με την παράδοση των κωδικών και του εξοπλισμού για την ενεργοποίηση των πυρηνικών, κάτι που παραδοσιακά γίνεται κατά την τελετή παράδοσης/παραλαβής ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο και στον διάδοχό του.

Το «πυρηνικό ποδόσφαιρο», όπως αποκαλείται ο εξοπλισμός, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε πρόεδρο να πιστοποιήσει την γνησιότητα των εντολών του για ένα πυρηνικό χτύπημα, μεταφέρεται από έναν στρατιωτικό, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο παντού μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο της προεδρίας του και δίδεται σ’ έναν άλλο στρατιωτικό ο οποίος βρίσκεται πλησίον του νέου προέδρου κατά την τελετή της ορκωμοσίας.

Ωστόσο σήμερα, Τετάρτη η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να γίνει λίγο διαφορετικά, καθώς ο Τραμπ αναμένεται ν’ αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για το προορισμό το θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα γύρω στις 08:00 π.μ., δηλαδή πριν την έναρξη της τελετής.

Οπότε κάτι τέτοιο δημιουργεί «πονοκέφαλο» και μία μοναδική πρόκληση για τους αξιωματούχους, προκειμένου η συγκεκριμένη μετάβαση να γίνει ομαλά, αφού όπως επισημαίνουν οι εδικοί, το πιο πιθανό είναι το «πυρηνικό ποδόσφαιρο» να ταξιδέψει μαζί με τον Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Στίφεν Σβαρτς συνεργάτη του Bulletin of the Atomic Scientists, παρόλο που η διαδικασία της μετάβασης του ελέγχου των πυρηνικών από τον έναν πρόεδρο στον επόμενο μπορεί να ήταν κάπως διαφορετική κατά τα προηγούμενα έτη, έχουν υιοθετηθεί κάποια μέτρα προστασίας ώστε  η δικασία να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα.

Όπως υποστηρίζει ο Σβαρτς σε αντίθεση με την παραδοσιακή άποψη που θέλει το «πυρηνικό ποδόσφαιρο» να φέρει ένα κουμπί ή κωδικούς τα οποία αυτόματα θα είχαν σαν αποτέλεσμα ένα απευθείας πυρηνικό χτύπημα, στην ουσία αυτό περιέχει τον εξοπλισμό και την εξουσιοδότηση την οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Τραμπ για να διατάξει ένα πυρηνικό χτύπημα.

«Υπάρχουν τρία με τέσσερα πανομοιότυπα “πυρηνικά ποδόσφαιρα”. Το ένα ακολουθεί τον πρόεδρο, το δεύτερο τον αντιπρόεδρο και το τρίτο παραδοσιακά είναι στη διάθεση του ατόμου που του έχει ανατεθεί το συγκεκριμένο καθήκον για γεγονότα όπως τελετές ορκωμοσίας ή διαγγέλματα για την Κατάσταση του Έθνους. Στις 20 Ιανουαρίου τα έξτρα “πυρηνικά ποδόσφαιρα”. θα είναι εκτός Ουάσιγκτον, εκτός από τον χαρτοφύλακα του Μάικ Πενς. Δεν αποκλείεται βέβαια το αρμόδιο στρατιωτικό γραφείο του Λευκού Οίκου να έχει έναν έτοιμο χαρτοφύλακα και για τον Μπάιντεν», είπε ο Σβαρτς στο CNN.

Επιπρόσθετα ο πρόεδρος πρέπει να φέρει συνεχώς  μαζί του μία πλαστική κάρτα γνωστή ως το «μπισκότο». Το «μπισκότο» περιέχει έναν αλφαριθμητικό κώδικα, ο οποίος χρησιμοποιείται για ν’ αναγνωρίζει τον πρόεδρο, ο οποίος διατηρεί τη μοναδική νόμιμη εξουσία για να διατάξει μία πυρηνική επίθεση.

Το αμερικάνικο Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα στον Τραμπ να έχει πλήρη εξουσιοδότηση στο πυρηνικό οπλοστάσιο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της προεδρίας του.

«Σύμφωνα με την 20η τροπολογία και ελλείψει της επίκλησης στην 25η, η οποία θα επέτρεπε στον Μάικ Πενς να λειτουργεί ως πρόεδρος. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα λειτουργεί ως πρόεδρος μέχρι τις 11:59:59 της 20ης Ιανουαρίου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή έχει το αποκλειστικό και νόμιμο δικαίωμα να διατάξει τη χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου. Εάν ένας αξιωματούχος φέρει το «πυρηνικό ποδόσφαιρο μαζί του και συνοδεύει τον Τραμπ στο Air Force One με προορισμό τη Φλόριντα, θα πρέπει να απαλλάξει τον Τραμπ από την παρουσία του το μεσημέρι και να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον με τον χαρτοφύλακα», προσέθεσε ο Σβαρτς.

Μετά τις 12 το μεσημέρι ο Τραμπ δεν θα έχει πλέον τη δικαιοδοσία πάνω στους κωδικούς των πυρηνικών, οι οποίοι και απενεργοποιούνται αυτόματα. Από εκείνο το σημείο και μετά ο Μπάιντεν θα έχει την εξουσιοδότηση πάνω στα πυρηνικά.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ο Τραμπ διατάξει μία πυρηνική επίθεση στις 12:01 της Τετάρτης, κάτι τέτοιο θα είναι παράνομο και οι στρατιωτικοί διοικητές είναι υποχρεωμένοι να αρνηθούν, ενώ αυτό διασφαλίζεται και από το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή οι κωδικοί του Τραμπ δεν θα ισχύουν.

Επιπρόσθετα το πιο πιθανό είναι ο Μπάιντεν και η Καμάλα Χάρις να έχουν λάβει το «μπισκότο» από το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο αυτό δεν θα ενεργοποιηθεί πριν τις 12:00.

Διαβάστε Ακόμα:

Ο Τραμπ μοίρασε πάνω από 140 προεδρικές χάρες πριν αποχωρήσει: Μπάνον και αρκετοί ράπερ στη λίστα

Πώς ο Τραμπ είναι ικανός να προκαλέσει μόνος του πυρηνική καταστροφή- Ποιος μπορεί να τον σταματήσει;

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA