Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Συγκλονιστική ανακάλυψη: Αζτέκοι έφαγαν Ισπανούς αιχμαλώτους - Τι βρήκαν ανθρωπολόγοι στον τόπο της σφαγής

Τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες μιας φρικτής σύγκρουσης μεταξύ των Ισπανών κατακτητών και των Αζτέκων στα τέλη του 16ου αιώνα στο Μεξικό ανακάλυψαν ανθρωπολόγοι.

Το 2019 οι αρχαιολόγοι είχαν βρει αποδείξεις της σφαγής ενός κομβόι Ευρωπαίων από Αζτέκους, οι οποίοι ακρωτηρίασαν και έφαγαν τους αιχμαλώτους, μεταξύ των οποίων έγκυοι και παιδιά.

Τώρα οι ερευνητές έχουν στοιχεία ότι ο Ισπανός στρατηγός Ερνάν Κορτές διέταξε έπειτα μια -εξίσου άγρια- εκδικητική επιδρομή στο Τεκοάκ. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα δεκάδων γυναικών που σκοτώθηκαν βάναυσα από τους άνδρες του Κορτές, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα παιδιά τους, κάποια από τα οποία ήταν μικρότερα από πέντε χρονών.

Τα ευρήματά τους είναι το αποκορύφωμα των ανασκαφικών εργασιών στο Τεκοάκ, το οποίο σημαίνει «ο τόπος όπου τους έφαγαν» στη γλώσσα Nahuatl των Αζτέκων.

Το 1520, οι κάτοικοι του Τεκοάκ, γνωστό και ως Ζουλτεπέκ, αιχμαλώτισαν Ισπανούς που έρχονταν από την Κούβα.

Περίπου 15 άνδρες, 50 γυναίκες και 10 παιδιά αλλά και δεκάδες στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι σκελετοί τους βρέθηκαν στο σημερινό Μεξικό και οι ειδικοί πιστεύουν ότι κρατούνταν φυλακισμένοι σε κελιά χωρίς πόρτες ενώ με τον καιρό οι ντόπιοι έφαγαν τους αιχμαλώτους και έδεσαν τα κρανία τους σε παλούκια.

Από τους σκελετούς τους, προκύπτει ότι η σάρκα αφαιρέθηκε από τα οστά.

«Οι κάτοικοι του Ζουλτεπέκ προσπαθούσαν να αναδημιουργήσουν τους μύθους της δημιουργίας» εξηγεί ο Ενρίκε Μαρτίνεζ, αρχαιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, και οι θυσίες αυτές πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες τελετουργικές ημερομηνίες του Μεσοαμερικανικού ημερολογίου.

Ένας άντρας διαμελίστηκε και κάηκε για να αναπαράγει το μύθο του «El Quinto Sol» ή του Πέμπτου Ήλιου και το σώμα μιας γυναίκας βρέθηκε κομμένο στη μέση δίπλα στα λείψανα ενός διαμελισμένου παιδιού, ηλικίας 3 ή 4 ετών.

Όταν ο Κορτές έμαθε για τη σφαγή οκτώ μήνες αργότερα στις αρχές του 1521, διέταξε τον νεώτερο υπολοχαγό του, Γκονζάλο ντε Σαντοβάλ να καταστρέψει την πόλη και τους κατοίκους της. Οι ανασκαφές δείχνουν ότι οι κάτοικοι του Τεκοάκ ήξεραν ότι θα δέχονταν αντίποινα και προσπάθησαν να καλύψουν τα αποδεικτικά στοιχεία της σφαγής ρίχνοντας τα κόκαλα των θυμάτων τους σε δεξαμενές, μαζί με τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Τελικά τίποτα δεν κατάφερε να συγκρατήσει την οργή του ντε Σαντοβάλ και των ανδρών του όταν έφτασαν τον Μάρτιο του 1521.

Κάποιοι άνδρες πολεμιστές κατάφεραν να φύγουν, αλλά οι γυναίκες και τα παιδιά έμειναν πίσω «και ήταν τα κύρια θύματα» λέει ο Μαρτίνεζ. Οι σκελετοί δώδεκα γυναικών βρέθηκαν στο σημείο της σφαγής και φαίνεται ότι προσπάθησαν να προστατεύσουν τα παιδιά τους ηλικίας μεταξύ 5 και 6 ετών. «Γυναίκες και παιδιά ακρωτηριάστηκαν, ναοί κάηκαν και αγάλματα αποκεφαλίστηκαν».

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε ακόμα

Η ιστορία πίσω από τον διαβόητο κατά συρροή δολοφόνο Ted Bundy που καταδικάστηκε σε θανατική ποινή

Εξαφανισμένη πτήση ΜΗ370: Νέα θεωρία υποστηρίζει ότι έριξαν το αεροπλάνο επειδή το φορτίο του θα έπεφτε σε... λάθος χέρια


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.