Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ερευνητές που μελετούν τα πρώτα γνωστά απολιθώματα των εμβρύων τυραννόσαυρων δηλώνουν ότι οι δεινόσαυροι είχαν μήκος περίπου 90 πόντων, όταν εκκολάπτονταν, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (25/1).

Μια ομάδα παλαιοντολόγων μελέτησε τα απολιθωμένα υπολείμματα ενός εμβρύου τυραννόσαυρου, δηλαδή ένα οστό γνάθου και νύχι που βρέθηκαν στον Καναδά και τις ΗΠΑ, αντίστοιχα. Μετά την παραγωγή 3D σαρώσεων των λειψάνων, οι ερευνητές μπόρεσαν να προβλέψουν ότι οι δεινόσαυροι θα είχαν εκκολαφθεί από αυγά μήκους περίπου 17 ιντσών.

Οι τυραννοσαύροι θα είχαν φτάσει περίπου 10 μέτρα σε μήκος όταν είχαν αναπτυχθεί πλήρως.  Τα απομεινάρια των αυγών τυραννόσαυρων δεν έχουν βρεθεί ποτέ, αλλά αυτό το εύρημα θα μπορούσε να βοηθήσει τους παλαιοντολόγους να τα εντοπίσουν στο μέλλον.

«Τα μωρά των δεινοσαύρων είναι πολύ σπάνια», δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Γκρεγκ Φάνστον, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, εξηγώντας ότι τα μεγαλύτερα δείγματα αντιπροσωπεύονται καλύτερα στο αρχείο απολιθωμάτων επειδή τα οστά τους ήταν πιο ανθεκτικά.

«Οι περισσότεροι δεινόσαυροι δεν φωλιάζουν σε μια περιοχή όπου τα αυγά τους θα μπορούσαν εύκολα να ταφούν», πρόσθεσε ο Φάνστον, καθιστώντας τη διατήρηση αυτού του είδους ακόμη πιο σπάνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το οστό της γνάθου, το οποίο έχει μήκος λίγο περισσότερο από τρία εκατοστά, εμφάνιζε χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν σε τυραννόσαυρο, συμπεριλαμβανομένου ενός έντονου πηγουνιού.

Ενώ οι τυραννοσαύροι είναι γνωστό ότι έχουν υποστεί πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αυτό δείχνει ότι τα έμβρυα είχαν ήδη ορισμένα φυσικά χαρακτηριστικά πριν εκκολαφθούν, δήλωσε ο Φάνστον.

Οι τυραννοσαύροι ζούσαν πριν από περισσότερα από 70 εκατομμύρια χρόνια. Λίγα είναι γνωστά για την πρώιμη ανάπτυξή τους, καθώς τα περισσότερα δείγματα που έχουν μελετηθεί προέρχονται από ηλικιωμένα ζώα, δήλωσε ο Φάνστον, αλλά οι ερευνητές γνωρίζουν τώρα ότι γεννήθηκαν με ένα πλήρες σύνολο δοντιών και θα μπορούσαν να κυνηγήσουν μόνοι τους, αν και μικρότερα θηράματα από τους ενήλικες.

Ο Φάνστον δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσπαθήσει να παράγει σαρώσεις των λειψάνων σε υψηλότερη ανάλυση, για να επιτρέψει τη μελέτη της ανάπτυξης των δοντιών, η οποία θα μπορούσε να αποκαλύψει πόσο καιρό οι τυραννοσαύροι πέρασαν μέσα στα αυγά πριν από την εκκόλαψη.

Πηγή: CNN

Διαβάστε ακόμα:

Έρευνα: Οι δεινόσαυροι είχαν πολύχρωμα γεννητικά όργανα και έκαναν σεξ όπως οι κροκόδειλοι

Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει γιατί εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι - Τι ήταν η «γωνία θανάτου» (vid)

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA