Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια σειρά θεμάτων: από την πρόσφατη μαζική κυβερνοεπίθεση μέχρι την υποψία δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι, επικεφαλής της αντιπολίτευσης της χώρας.

Η κλήση, η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι, σήμανε την πρώτη κίνηση του Μπάιντεν στο διπλωματικό πεδίο. Η γραμματέας του Αμερικανού προέδρου Τζεν Ψάκι είπε ότι ο Μπάιντεν ξεκίνησε το τηλεφώνημα με την πρόθεση να συζητήσει τη νέα πυρηνική συνθήκη, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει να επεκτείνει. η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, η ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Πρόθεσή του ήταν επίσης να καταστήσει σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν σθεναρά για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων ως απάντηση στις κακόβουλες ενέργειες της Ρωσίας», δήλωσε η Ψάκι

Ο μακρύς κατάλογος θεμάτων για την πρώτη συνομιλία του Μπάιντεν με τον Πούτιν απεικονίζει την ταραγμένη κατάσταση των πραγμάτων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, που κληρονόμησε από την προηγούμενη διοίκηση. Ο Μπάιντεν έχει κατηγορήσει τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, ότι είναι «κουτάβι του Πούτιν» κατά τη διάρκεια μιας από τις εκλογικές συζητήσεις τους.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποδηλώσει ότι παραμένει ανοιχτός στην προώθηση μιας σχέσης εργασίας με τον Πούτιν. «Θεωρώ ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε και οι δύο για το αμοιβαίο συμφέρον των χωρών μας, ως νέα συμφωνία εκκίνησης, και να καταστήσουμε σαφές στη Ρωσία ότι ανησυχούμε πολύ για τη συμπεριφορά τους, είτε πρόκειται για τον Ναβάλνι είτε για αναφορές για επικηρύξεις Αμερικανών στο Αφγανιστάν», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Η κλήση της Τρίτης ήρθε κατόπιν αιτήματος της Μόσχας, ο οποίος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν ήθελε να συνομιλήσει με ηγέτες στην Ευρώπη και τους συμβούλους του πριν πάρει το τηλέφωνο τον Πούτιν. Το Κρεμλίνο ζήτησε την κλήση λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μπάιντεν έχει επίσης μιλήσει με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ άλλων για θέματα που σχετίζονται με τη Ρωσία. Ο Πούτιν ήταν ένας από τους τελευταίους ηγέτες του κόσμου που συνεχάρη τον Μπάιντεν για την εκλογική του νίκη.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος και επισκέφθηκε τη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στο γραφείο του Πούτιν, ο Μπάιντεν αργότερα ισχυρίστηκε ότι είπε στον Ρώσο ηγέτη ότι δεν πίστευε ότι είχε ψυχή.

Πηγή: CNN

Διαβάστε Ακόμα 

Και ο προπονητής ιστιοπλοΐας τον... χαβά του: «Δεν αισθάνομαι βιαστής – Ας με εκτελέσουν»

Στο «μικροσκόπιο» οι συνθήκες θανάτου του Βαλυράκη – Ο καβγάς με ψαρά και το μυστήριο με τα ψαροντούφεκα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA