Μενού
  • Α-
  • Α+

Από τη Λευκωσία έστειλε το μήνυμα πως για το Κυπριακό «συζητάμε λύση δύο κρατών», ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος να γίνει διαπραγμάτευση για κάτι που δεν θα γίνει, δηλαδή μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Επίσης, σημείωσε πως προκρίνεται από πλευράς Άγκυρας «μια λύση που θα τύχει διαπραγμάτευσης μέσω της διπλωματικής οδού». Επίσης, όσον αφορά το ζήτημα των φυσικών πόρων, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε πως εάν βρεθεί μια φόρμουλα «δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων», θα έχει λυθεί και το όποιο θέμα υφίσταται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η χώρα του ήταν εκείνη που είχε προτείνει μια συνάντηση 5+1 για την Κύπρο. «Και στο Κραν Μοντάνα σε κάθε συνάντηση πρωί και βράδυ, αλλά και στη Γενεύη, στην Σύνοδο το 2017 για την Κύπρο», ανέφερε, για να συμπληρώσει πως «είχαμε πει ότι είναι οι τελευταίες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Από δω και πέρα ξανά διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία δεν θα γίνουν. Αυτό το είπα και εγώ πολλές φορές, το είπε και ο κ. Ακιντζί στο Κραν Μοντάνα».

«Δεν υπάρχει λύση εδώ και 52 χρόνια λόγω των Ελληνοκυπρίων»

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, o Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό για 52 χρόνια ήταν ανεπιτυχής, λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία «δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με τον τουρκοκυπριακό λαό και με την ΤΔΒΚ. Την ίδια στάση έχουν και σήμερα. Είπαμε, όμως, εάν δεν υπάρξει πολιτική ισότητα, πρέπει να υπάρξει κυριαρχική ισότητα. Είμαστε τώρα σε αυτό το σημείο», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν ήδη δύο κοινότητες στο νησί της Κύπρου, δύο λαοί, δύο κράτη», επισήμανε, για να προσθέσει: «Υπάρχει λοιπόν μια de facto κατάσταση είτε το αναγνωρίζουν είτε όχι. Αυτό πρέπει να επισημοποιηθεί. Τί λέμε εμείς; Θέλουμε μια μόνιμη λύση που θα τύχει διαπραγμάτευσης μέσω της διπλωματικής οδού».

«Μέχρι σήμερα διαπραγματευόμασταν άλλα δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα», συνέχισε ο Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι με την εκλογή Τατάρ στις τελευταίες εκλογές, «οι Τουρκοκύπριοι ενέκριναν την πολιτική της λύσης δύο κρατών. Δηλαδή του έδωσαν την έγκριση».

Διαβάστε Ακόμα 

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Παίρνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Μάριο Ντράγκι

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ απομακρύνει από επιτροπές στελέχη που διόρισε ο Τραμπ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA