Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επιφάνεια του Άρη είναι ξηρή, κρύα και «λουσμένη» με θανατηφόρα ακτινοβολία. Όμως, λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Άρη μπορεί να υπάρχει ένας κρυμμένος βιότοπος γεμάτος με μικροσκοπική εξωγήινη ζωή.

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο πάγος στο έδαφος του Άρη, που είναι παγιδευμένος κάτω από την επιφάνεια, μπορεί να αλληλεπιδρά με το αλμυρό παγωμένο υπέδαφος, λιώνοντας και παγώνοντας συνεχώς, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που μπορεί να φιλοξενήσει «αρειανή» ζωή.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Janice Bishop, του Ινστιτούτου SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) στην Καλιφόρνια, δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος για την προοπτική υγρού νερού στον Άρη σε περιοχές κοντά στην επιφάνεια όπου υπάρχουν πάγοι και άλατα».

«Αυτό θα μπορούσε να φέρει πραγματική επανάσταση στην πιθανότητα ύπαρξης ζωής ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του Άρη».

Αυτό το παράξενο περιβάλλον έχει επίσης συγκριθεί με τις συνθήκες ζωής στις υπόγειες λίμνες της Ανταρκτικής, όπου ζουν παράξενες γαρίδες και «αγγούρια-κολυμβητές».

Τα ευρήματα της έρευνας βασίζονται σε εικόνες που τραβήχτηκαν από την κάμερα HiRISE στο Mars Reconnaissance Orbiter της NASA, την πιο ισχυρή συσκευή απεικόνισης που έχει σταλεί ποτέ σε άλλο πλανήτη.

Στις εικόνες διακρίνονται ίχνη υγρασίας στις πλαγιές του «κόκκινου πλανήτη» που εμφανίζονται και εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Οι παρατηρήσεις επιβεβαιώθηκαν από σχεδιασμένα από υπολογιστή, εργαστηριακά πειράματα που έδειξαν πως η συγκεκριμένη υγρασία θα μπορούσε να προκληθεί μόνο από αλμυρά νερά.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το ίδιο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε παρόμοια περιβάλλοντα στη Γη, όπως οι ξηρές κοιλάδες της Ανταρκτικής, η Νεκρά Θάλασσα στο Ισραήλ και η έρημος Ατακάμα στη Χιλή.

Διαβάστε ακόμα

ΗΠΑ: 22χρονος υποβλήθηκε στην πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση προσώπου και χεριών παγκοσμίως

Αεροσυνοδός έκανε βίντεο στο Tiktok και εξήγησε τι συμβαίνει αν ένας επιβάτης πεθάνει στην πτήση!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA