Μενού
  • Α-
  • Α+

Αν σας αρέσει η γιορτή της Πρωτοχρονιάς και έχετε ακόμη ελπίδες πως αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη, μπορείτε να κάνετε μια επανεκκίνηση και να τη… γιορτάσετε ξανά. Μαζί με τους Κινέζους!

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά γιορτάζεται φέτος στις 12 Φεβρουαρίου, οπότε ξεκινάει, σύμφωνα με την κινεζική παράδοση η Χρονιά του Βούβαλου ή αν προτιμάτε του Βοδιού.

Ο Βούβαλος, προστάτης του 2021, προστατεύει πρώτα και πάνω απ’ όλα την οικογένεια και ευνοεί την αγάπη, τη χαρά και τη γαλήνη ανάμεσα στα μέλη της. Άλλωστε, σύμφωνα με ειδικούς του Feng Shui, ο βούβαλος είναι ζώδιο της υπομονής, της εργατικότητας και της εξόδου από την στατικότητα κάτι που όλοι ελπίζουν ότι αρκεί για να ξαναβάλει την κοινωνία σε κίνηση. Ας βάλει λοιπόν ο βούβαλος το πόδι του για να ξεπεράσουμε αυτή την ατελείωτη κρίση που τείνει να γίνει κανονικότητα.

Γιατί Πρωτοχρονιά μέσα τον Φεβρουάριο;

Η Γιορτή της Άνοιξης, δηλαδή η Κινέζικη Πρωτοχρονιά, είναι η πιο σημαντική γιορτή των Κινέζων. Δεν έχει σταθερή ημερομηνία, επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό επομένως ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Οι Κινέζοι, από την παράδοση τους αλλά ειδικότερα κατά την αλλαγή του χρόνου, είναι ιδιαίτερα προληπτικοί. Πιστεύουν ότι οι πρώτες μέρες του έτους καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την υπόλοιπη χρονιά. Επομένως, είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι λένε, τι κάνουν ακόμη και στο τι τρώνε.

Εκτός από την βαρύτητα που φέρει για την καλοτυχία της νέας χρονιάς, η Κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι αφορμή και για εντυπωσιακούς εορτασμούς. Οι προετοιμασίες για την διακόσμηση των σπιτιών ξεκινούν μια εβδομάδα πριν, με το κόκκινο να είναι το κυρίαρχο χρώμα, στην ενδυμασία, στη διακόσμηση και τα δώρα. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη.

Επιπλέον οι Κινέζοι διακοσμούν τα σπίτια και τα καταστήματα τους με φαναράκια και φαντασμαγορικούς χάρτινους δράκους. Σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό όπου η φιγούρα του δράκου προκαλεί δέος και τρόμο στις καρδιές των ανθρώπων, ο κινέζικος δράκος συμβολίζει τη δύναμη, τη χάρη, το θάρρος, υπομονή και την ευγένεια.

Ο κόκκινος φάκελος και το μυθικό τέρας «Nian»

Το Red packet είναι ένας κόκκινος φάκελος ο οποίος περιέχει χρήματα, τα οποία κυμαίνονται από 1 έως μερικές χιλιάδες Κινέζικα Yuan. Συνήθως ο κόκκινος φάκελος δίνεται από ενήλικες σε μικρά παιδιά κατά τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς για να απομακρύνουν το κακό (και την αφραγκία:!) , ενώ τα χρήματα στους φακέλους πρέπει να είναι πολλαπλάσια του 6 ή του 8 που είναι τυχεροί αριθμοί.

Ένας ακόμη ενδιαφέρον έθιμο σχετίζεται με νύχτα της Πρωτοχρονιάς και αποδεικνύει ότι τα πυροτεχνήματα δεν εξυπηρετούν μόνο την ικανοποίηση των ματιών. Σύμφωνα με ιστορίες και μύθους, υπήρχε ένα μυθικό τέρας το οποίο ονομαζόταν «Nian» (έτος), το οποίο την νύχτα της Πρωτοχρονιάς έρχεται για να βλάψει τους ανθρώπους, τα ζώα και την περιουσία. Αργότερα όμως, οι άνθρωποι ανακάλυψαν ότι το τέρας φοβάται το κόκκινο χρώμα, την φωτιά και τους δυνατούς ήχους. Επομένως, την νύχτα της Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι εκτοξεύουν πυροτεχνήματα, ανάβουν φωτιές και μένουν ξύπνιοι όλη την νύχτα για να το απομακρύνουν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA