ΔΙΕΘΝΗ
12/02/2021 11:51

Κινέζικη Πρωτοχρονιά: Η χρονιά του Βούβαλου που θα μας βγάλει από την στασιμότητα και τα ιδιαίτερα έθιμα

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά γιορτάζεται φέτος στις 12 Φεβρουαρίου, οπότε ξεκινάει, σύμφωνα με την κινεζική παράδοση η Χρονιά του Βούβαλου ή αν προτιμάτε του Βοδιού.

Κινέζικη Πρωτοχρονιά: Η χρονιά του Βούβαλου που θα μας βγάλει από την στασιμότητα και τα ιδιαίτερα έθιμα
Κινέζικη Πρωτοχρονιά: Η χρονιά του Βούβαλου που θα μας βγάλει από την στασιμότητα και τα ιδιαίτερα έθιμα
Ανάγνωση:

Αν σας αρέσει η γιορτή της Πρωτοχρονιάς και έχετε ακόμη ελπίδες πως αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη, μπορείτε να κάνετε μια επανεκκίνηση και να τη… γιορτάσετε ξανά. Μαζί με τους Κινέζους!

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά γιορτάζεται φέτος στις 12 Φεβρουαρίου, οπότε ξεκινάει, σύμφωνα με την κινεζική παράδοση η Χρονιά του Βούβαλου ή αν προτιμάτε του Βοδιού.

Ο Βούβαλος, προστάτης του 2021, προστατεύει πρώτα και πάνω απ’ όλα την οικογένεια και ευνοεί την αγάπη, τη χαρά και τη γαλήνη ανάμεσα στα μέλη της. Άλλωστε, σύμφωνα με ειδικούς του Feng Shui, ο βούβαλος είναι ζώδιο της υπομονής, της εργατικότητας και της εξόδου από την στατικότητα κάτι που όλοι ελπίζουν ότι αρκεί για να ξαναβάλει την κοινωνία σε κίνηση. Ας βάλει λοιπόν ο βούβαλος το πόδι του για να ξεπεράσουμε αυτή την ατελείωτη κρίση που τείνει να γίνει κανονικότητα.

Γιατί Πρωτοχρονιά μέσα τον Φεβρουάριο;

Η Γιορτή της Άνοιξης, δηλαδή η Κινέζικη Πρωτοχρονιά, είναι η πιο σημαντική γιορτή των Κινέζων. Δεν έχει σταθερή ημερομηνία, επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό επομένως ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Οι Κινέζοι, από την παράδοση τους αλλά ειδικότερα κατά την αλλαγή του χρόνου, είναι ιδιαίτερα προληπτικοί. Πιστεύουν ότι οι πρώτες μέρες του έτους καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την υπόλοιπη χρονιά. Επομένως, είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι λένε, τι κάνουν ακόμη και στο τι τρώνε.

Εκτός από την βαρύτητα που φέρει για την καλοτυχία της νέας χρονιάς, η Κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι αφορμή και για εντυπωσιακούς εορτασμούς. Οι προετοιμασίες για την διακόσμηση των σπιτιών ξεκινούν μια εβδομάδα πριν, με το κόκκινο να είναι το κυρίαρχο χρώμα, στην ενδυμασία, στη διακόσμηση και τα δώρα. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη.

Επιπλέον οι Κινέζοι διακοσμούν τα σπίτια και τα καταστήματα τους με φαναράκια και φαντασμαγορικούς χάρτινους δράκους. Σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό όπου η φιγούρα του δράκου προκαλεί δέος και τρόμο στις καρδιές των ανθρώπων, ο κινέζικος δράκος συμβολίζει τη δύναμη, τη χάρη, το θάρρος, υπομονή και την ευγένεια.

Ο κόκκινος φάκελος και το μυθικό τέρας «Nian»

Το Red packet είναι ένας κόκκινος φάκελος ο οποίος περιέχει χρήματα, τα οποία κυμαίνονται από 1 έως μερικές χιλιάδες Κινέζικα Yuan. Συνήθως ο κόκκινος φάκελος δίνεται από ενήλικες σε μικρά παιδιά κατά τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς για να απομακρύνουν το κακό (και την αφραγκία:!) , ενώ τα χρήματα στους φακέλους πρέπει να είναι πολλαπλάσια του 6 ή του 8 που είναι τυχεροί αριθμοί.

Ένας ακόμη ενδιαφέρον έθιμο σχετίζεται με νύχτα της Πρωτοχρονιάς και αποδεικνύει ότι τα πυροτεχνήματα δεν εξυπηρετούν μόνο την ικανοποίηση των ματιών. Σύμφωνα με ιστορίες και μύθους, υπήρχε ένα μυθικό τέρας το οποίο ονομαζόταν «Nian» (έτος), το οποίο την νύχτα της Πρωτοχρονιάς έρχεται για να βλάψει τους ανθρώπους, τα ζώα και την περιουσία. Αργότερα όμως, οι άνθρωποι ανακάλυψαν ότι το τέρας φοβάται το κόκκινο χρώμα, την φωτιά και τους δυνατούς ήχους. Επομένως, την νύχτα της Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι εκτοξεύουν πυροτεχνήματα, ανάβουν φωτιές και μένουν ξύπνιοι όλη την νύχτα για να το απομακρύνουν.

Εορτασμοί μεν χωρίς παρελάσεις δε

Πέρσι, η Ανοιξιάτικη Εορτή ήταν για τους Κινέζους θλιβερά διαφορετική, λόγω της πανδημίας και της απαγόρευσης των μετακινήσεων. Φέτος η χώρα μοιάζει, σε αντίθεση με τη Δύση, να έχει αφήσει τον εφιάλτη πίσω της. Ωστόσο, δεν είναι όλα όπως παλιά: οι τοπικές αρχές αποφεύγουν τη διοργάνωση παρελάσεων, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν ήδη δημιουργηθεί πολλές υπηρεσίες για γεύματα και γλυκά με παραγγελία στο σπίτι ή ελεγχόμενη παραλαβή, καθώς και όποιες άλλες εορταστικές ανάγκες, ώστε να γίνει πιο εύκολη η κατάσταση. Φέτος σίγουρα θα αποκτήσει παραπάνω τηλεθέαση το Spring Festival Gala, μια από τις εκπομπές με τα μεγαλύτερα νούμερα τηλεθέασης στην Κίνα που προβάλλεται ειδικά για την πρωτοχρονιά και μάλλον οι ευχές για καλή τύχη θα είναι πιο ειλικρινείς από ποτέ.

Οι αγορές είναι πολύ περιορισμένες εν μέσω της πανδημίας και του εκτεταμένου νόμου περί εθνικής ασφάλειας. Λίγοι ήταν αυτοί που επέλεξαν φέτος να αγοράσουν λουλούδια από κεντρικά εμπορικά σημεία, τα οποία αποτέλεσαν, πριν λίγο καιρό, κεντρικά σημεία εκδηλώσεων και παρελάσεων για την Πρωτοχρονιά.

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά, όμως, συμβολίζει και την οικογενειακή επανένωση. Συνήθως, πάνω από 1 δισεκατομμύριο μετακινήσεις πραγματοποιούνται προκειμένου οι Κινέζοι να βρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Φέτος ο τρόπος με τον οποίο θα γιορταστεί η Κινέζικη Πρωτοχρονιά θα είναι διαφορετικός. Λόγω του κορονοϊού πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να ξανασμίξουν με τους δικούς τους. Όμως η απόσταση δεν μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση της αγάπης και της ζεστασιάς καθώς το γιορτινό πνεύμα μπορεί να αψηφήσει την πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΙΝΑ ΖΩΔΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ