Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Βόμβα» στην Ολλανδία: Δικαστήριο κηρύσσει παράνομη την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας

Ολλανδικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, την οποία επέβαλε προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, αποφαινόμενο ότι στερείται σωστής νομικής βάσης.

Σύμφωνα με το δικαστήριο στη Χάγη, «η απαγόρευση κυκλοφορίας βασίζεται σε έναν νόμο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση με το Κοινοβούλιο».

«Δεν υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια πιεστική ανάγκη σε αυτήν την περίπτωση. Εκτεταμένα μέτρα, όπως αυτά, πρέπει να στηρίζονται σε κατάλληλους νόμους», τόνιζεται στην απόφαση, που είδε το φως της δημοσιότητας.

Το δικαστήριο ανέφερε πως η κυβέρνηση απέτυχε να καταστήσει σαφές γιατί η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν απολύτως απαραίτητη σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, καθώς το ποσοστό μόλυνσης στην Ολλανδία μειωνόταν ήδη προτού τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο.

Σημειώνεται πως η απαγόρευση κυκλοφορίας - η πρώτη στην Ολλανδία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - προκάλεσε πολυήμερες ταραχές στο πλαίσιο διαδηλώσεων κατά του lockdown, αφότου εισήχθη σε πρώτη φάση στις 23 Ιανουαρίου.

Το περιοριστικό μέτρο, που επιτρέπει τη μετακίνηση εκτός σπιτιού μόνο για λόγους μεγάλης ανάγκης από τις 21:00 έως τις 04:30, παρατάθηκε, μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα μέχρι τουλάχιστον τις 3 Μαρτίου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα χρειαστεί να μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Διαβάστε ακόμα

Έδωσε 1 δολάριο και ανακάλυψε πως αγόρασε πανάκριβο πίνακα διάσημου... «καλλιτέχνη ύπνου»

Νέο viral βίντεο στο Tiktok με καυτό κερί προκαλεί την οργή των δερματολόγων

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Lockdown #Κορονοϊός