Μενού
  • Α-
  • Α+

Όταν μια νεαρή Ισραηλινή γυναίκα απελευθερώθηκε από την κράτηση στη Συρία αυτή την εβδομάδα, αφού συνελήφθη για παράνομη διέλευση, η επίσημη ιστορία ήταν ότι ήταν η δικαιούχος μιας απλής ανταλλαγής κρατουμένων. Σε αντάλλαγμα για την ελευθερία της, ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση, είχε ανταλλαγεί με δύο Σύριους βοσκούς που είχαν συλληφθεί από τους Ισραηλινούς.

Φαίνεται πως πίσω από κλειστές πόρτες, το Ισραήλ είχε επίσης συμφωνήσει σε ένα πολύ πιο αμφιλεγόμενο λύτρο: τη χρηματοδότηση ενός άγνωστου αριθμού εμβολίων κορονοϊού για τη Συρία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ θα καταβάλει ένα ποσό στη Ρωσία, η οποία μεσολάβησε για να στείλει ρωσικά εμβόλια Sputnik V στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ της Συρίας, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Το Ισραήλ έχει ήδη χορηγήσει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου σε σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού του των 9,2 εκατομμυρίων, ενώ η Συρία -που εισέρχεται τώρα στο 11ο έτος του εμφυλίου πολέμου- δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τους εμβολιασμούς.

Ερωτηθείς για τα εμβόλια σε τηλεοπτική συνέντευξη το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου του Ισραήλ απέφυγε την ερώτηση, λέγοντας μόνο ότι δεν στέλνονταν ισραηλινά εμβόλια στη Συρία.

Η συμφωνία αποτελεί μια σπάνια στιγμή συνεργασίας μεταξύ δύο κρατών που έχουν εμπλακεί σε πολλούς πολέμους και εξακολουθούν να αμφισβητούν την κυριαρχία των υψωμάτων του Γκολάν, που το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία το 1967. Υπογραμμίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο τα εμβόλια αποτελούν όλο και περισσότερο χαρακτηριστικό της διεθνούς διπλωματίας. Παράλληλα, αντικατοπτρίζει μια τεράστια και αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ πλούσιων κρατών, όπως το Ισραήλ, που έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο με τα εμβόλια και μπορεί σύντομα να επιστρέψουν σε κάποιο είδος ομαλότητας, και φτωχών, όπως η Συρία, που βρίσκονται ακόμα πολύ μακριά από αυτό το σημείο.

Πηγή: New York Times

Διαβάστε ακόμα:

Πάμπλο Χασέλ: Πώς η σύλληψη του ράπερ προκάλεσε «τρικυμία» στην κυβέρνηση και «αλλάζει» τη νομοθεσία

Οικολογική καταστροφή στο Ισραήλ: Παραλίες γέμισαν πίσσα από πετρελαιοκηλίδα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA