Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Κριστίνα Έγκελαχρντ ήταν μόλις 16 ετών όταν γνώρισε για πρώτη φορά τον Γούντι Άλεν σε ένα εστιατόριο της Νέας Υόρκης. 

Εκείνη την εποχή, ήταν μια ξανθιά μαθήτρια λυκείού με πράσινα μάτια κι ένα παρουσιαστικό που έδειχνε σε όλους ότι είναι γεννημένη μοντέλο

Ο Γούντι Άλεν ήταν 41, είχε κάνει το πρώτο του μεγάλο «μπαμ» μετην ταινία «Sleeper» και σύντομα θα κυκλοφορούσε τις «Annie Hall» και «Manhattan», δύο από τις καλύτερες ταινίες του.

Η τελευταία από αυτές είχε την εξής υπόθεση: Ένα 17χρονο κορίτσι κάνει σχέση με έναν μεσήλικα άνδρα και πρωταγωνιστούσε η Μάριελ Χέμινγκγουει, που τότε ήταν 16 ετών. 

Τέσσερις δεκαετίες μετά την πρεμιέρα της ταινίας,η Κριστίνα βλέπει πλέον τη σκληρή ειρωνεία της συγκεκριμένης ταινίας. 

«Η ταινία μου θύμιζε πάντα πώς έπαιζε με χαρακτήρες στις ταινίες του και πώς έπαιζε μαζί μου», λέει η Κριστίνα σήμερα. 

Η αποπλάνηση 

Για μετά από αυτό το πρώτο ραντεβού στο εστιατόριο, ισχυρίζεται ότι συνέχισε να έχει μια κρυφή οκταετή σχέση με τον σκηνοθέτη του Χόλιγουντ, κάτω από την μύτη της αντρόφου του, Μία Φάροου. 

Ο Άλεν δεν ανέφερε ποτέ τη νεαρή της ηλικία - παρά το 25χρονο χάσμα ηλικίας τους - και από την αρχή έθεσε κανόνες ότι δεν θα συζητούσαν το έργο του και θα συναντούσαν μόνο στον τόπο του. 

Η Κριστίνα πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο μπήκε ανώμαλα κόσμο των ερωτικών σχέσεων και, για πολλά χρόνια, αρνήθηκε να δει τον εαυτό της ως θύμα.

«Το γεγονός ότι ήμουν έφηβη δεν αναφέρθηκε ποτέ, και αυτό ήταν πραγματικά πολύ έξυπνο γιατί με έκανε να νιώθω σαν ενήλικας». 

Η Κριστίνα, πλέον στα 61 της χρόνια και διαζευγμένη μητέρα δύο ενήλικων κορών, είναι μια από τις φωνές σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO, «Allen v Farrow», το οποίο χρονολογεί ανησυχητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τη σεξουαλική ιστορία του θρύλου του Χόλιγουντ. 

Από την πλευρά της, πιστεύει ότι έχει παγιδευτεί στη σεξουαλική δίνη του Άλεν επειδή ήταν τόσο φιλόδοξη όσο και δέος. Οι γονείς της δεν ήξεραν ότι συνευρισκόταν μαζί του. Πίστευαν πως είναι φίλοι. 

Το ντοκιμαντέρ της... αποκαθήλωσης

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Γούντι Αλεν είναι κυρίως γνωστός κατ’ αρχάς σαν κάποιος που φέρεται να έχει κακοποιήσει σεξουαλικά ένα παιδί και μετά σαν σκηνοθέτης. Διανομή ταινίας του στις ΗΠΑ έγινε για τελευταία φορά το 2017, ήταν το «Wonder Wheel», ακόμα και η πρεμιέρα της όμως εμποδίστηκε από το κίνημα #MeToo. Εκτοτε ο βραβευμένος με Οσκαρ δημιουργός πρέπει να ψάχνει ξένους παραγωγούς για να χρηματοδοτήσουν νέες ταινίες του, ενώ τα δύο τελευταία έργα του έχουν απορριφθεί από σοβαρά φεστιβάλ κινηματογράφου. Και παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να εργάζεται, χρειάστηκε να κάνει προσπάθειες για να αποκαταστήσει τη δημόσια εικόνα του, με τη βοήθεια του υιοθετημένου γιου του, Μόζες Φάροου, της συζύγου του, Σουν-Γι Πρεβέν, και των απομνημονευμάτων του που κυκλοφόρησαν το 2020.

Οι σκηνοθέτες Κέρμπι Ντικ και Εϊμι Ζίρινγκ και η παραγωγός Εϊμι Χέρντι δημιούργησαν την «Allen v. Farrow», μια μίνι σειρά ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων, που θα αρχίσει να προβάλλεται στις 21 Φεβρουαρίου στο HBO. Οι δύο σκηνοθέτες έχουν ήδη παρουσιάσει μια ισχυρή τριλογία («The Invisible War», «The Hunting Ground» και το περσινό «On the Record») για τη σεξουαλική κακοποίηση σε διάφορους θεσμούς των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του #MeToo. Και η νέα παραγωγή τους, ενώ επικεντρώνεται –σε μεγάλο βαθμό– σε μια διαβόητη πράξη, χάρη στη διεξοδική έρευνα και αξιολόγηση, είναι διαφωτιστική, πέρα από αυτό που συνέβη στη συγκεκριμένη οικογένεια, γράφει ο Μπεν Τράβερς στο IndieWire. 

Διαβάστε ακόμα 

Πάμπλο Χασέλ: Πώς η σύλληψη του ράπερ προκάλεσε «τρικυμία» στην κυβέρνηση και «αλλάζει» τη νομοθεσία

Οικολογική καταστροφή στο Ισραήλ: Παραλίες γέμισαν πίσσα από πετρελαιοκηλίδα

 
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA