Μενού
  • Α-
  • Α+

Αποκαλύψεις σχετικά με τις συναντήσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν  φέρνει το νέο ντοκιμαντέρ του BBC, «Trump Takes On the World», σε σκηνοθεσία Τιμ Στίρζακερ,

Συγκεκριμένα το ντοκιμαντέρ αναφέρεται σε μία εξωπραγματική πρόταση που έκανε ο Τραμπ στον Κιμ κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησής τους, όπου τα πράγματα δεν πήγαν βάσει σχεδίου, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, διακόπηκαν και ο Τραμπ  έφυγε απότομα λέγοντας στον τύπο «κάποιες φορές πρέπει να περπατήσεις».

Συγκεκριμένα λίγο πριν αναχωρήσει ο Τραμπ έκανε μία αδιανόητη πρόταση στον Κιμ, η οποία άφησε άφωνους ακόμα και τους πιο έμπειρους διπλωμάτες.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο ειδικό σε θέματα της Ασίας από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάθιου Πότιντζερ: «Ο πρόεδρος Τραμπ προσέφερε στον Κιμ το Air Force One για να επιστρέψει αεροπορικώς. Ο πρόεδρος γνώριζε ότι ο Κιμ είχε φτάσει στο Ανόι μέσω Κίνας, χρησιμοποιώντας τρένο και το ταξίδι διήρκεσε αρκετές μέρες, έτσι ο πρόσεδρος είπε: «Μπορώ να σε πάω σπίτι σε δύο ώρες, αν θέλεις», αλλά ο Κιμ αρνήθηκε».

Η πρόταση για το ταξίδι της επιστροφής ήταν μία από τις πολλές εκπλήξεις στην απίθανη φιλία μεταξύ των δύο ανδρών που ξεκίνησε στη Σιγκαπούρη και όπως λέει ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, «ο Τραμπ νόμιζε ότι είχε έναν νέο καλύτερο φίλο».

Μάλιστα ο  Τραμπ έκανε ακόμα μία κίνηση καλής θέλησης που σόκαρε την ομάδα του, όταν συμφώνησε στο αίτημα του Κιμ ν’ ακυρωθούν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Νότια Κορέα.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως έκανε πολλές φορές στο παρελθόν διαμαρτυρήθηκε για τις μεγάλες κοινές ασκήσεις ανάμεσα στο στρατό της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στη χερσόνησο της Κορέας, εδώ και πάνω από 60 χρόνια», προσέθεσε ο Μπόλτον μιλώντας στο BBC.

Ο Τραμπ πετάχτηκε από το πουθενά και είπε: "θα ακυρώσω τα παιχνίδια πολέμου (όπως αποκάλεσε τις ασκήσεις). Δεν τους χρειαζόμαστε, είναι ακριβά και θα σε κάνουν χαρούμενο". Δεν μπορούσα να το πιστέψω», προσέθεσε ο Μπόλτον

«Ο υπουργός Εξωτερικών, Πομπέο, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Κέλι και εγώ, καθόμασταν στο ίδιο δωμάτιο με τον Τραμπ και δεν μας συμβουλεύτηκε. Ήταν απλά μία απόφαση που προέκυψε από το μυαλό του Τραμπ. Ήταν ένα εθελοντικό λάθος. Ήταν μία παραχώρηση για την οποία δεν πήραμε τίποτα ως αντάλλαγμα», κατέληξε ο Μπόλτον

Το μυστικό μήνυμα του Τραμπ στον Κιμ

Το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, εξέπληξε πολλούς. Μόνο μερικούς μήνες νωρίτερα ο Τραμπ αποκαλούσε τον Κιμ «άνθρωπο πύραυλο» και απειλούσε τη Βόρεια Κορέα με «φωτιά και οργή»,

Ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ, Τζέφ Φέλτμαν περιέγραψε πώς παρέδωσε ένα μυστικό μήνυμα από τον Τραμπ στον Κιμ κατά την κορύφωση της κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες παρέδωσε, στο οποίο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε στον Κιμ μία συνάντηση.

Ο Γενικός Υπογραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικά ζητήματα, Φέλτμαν, προσκλήθηκε στην Πιόνγιανγκ από τη Βόρεια Κορέα, ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ του είπε ότι δεν θα ήταν καλή ιδέα για τον ίδιο να πάει. Όμως μερικές εβδομάδες αργότερα, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο.

Ο Φέλτμαν δήλωσε στο BBC, «συνέκριναν τις σημειώσεις σχετικά με το τι συνέβαινε, τι είναι πιθανό να γίνει, πόσο επικίνδυνο είναι, πώς θα ήταν μία στρατιωτική αντίδραση, όλα αυτά τα είδη πραγμάτων και ο γ.γ. Γκουτέρες είπε στον Τραμπ: "Ο Τζεφ Φέλτμαν έχει αυτή την περίεργη πρόσκληση να πάει στην Πιονγιάνγκ και να οδηγήσει τον πολιτικό διάλογο με τους Βορειοκορεάτες"».

«Ο Τραμπ το έμαθε και του είπε: "Ο Τζεφ Φέλτμαν πρέπει να πάει στην Πιονγιάνγκ και ο Τζεφ Φέλτμαν πρέπει να πει στους Βορειοκορεάτες ότι θέλω να κάτσω στο ίδιο τραπέζι με τον Κιμ Γιονγκ Ουν"».

Η είσοδος του Φέλτμαν στην Πιονγιανγκ απορρίφθηκε από τη Βόρεια Κορέα.

Όταν τελικά ο Φέλτμαν πήγε στην Πιονγιάνγκ τόνισε στους Βορειοκορεάτες τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Το σημαντικό ήταν ότι προσπάθησα να παραδώσω το μήνυμα και αυτό σχετιζόταν με τα επιχειρήματά τους σχετικά με την ανάγκη αποτροπής, αλλά είναι έτσι αυτό που βλέπουν ως αποτροπή, το οποίο μπορεί να προκαλέσει έναν πολύ μεγάλο πόλεμο, τον οποίο πιστεύουν ότι αποτρέπουν», προσέθεσε ο Φέλτμαν.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας για να του διαβιβάσει το μυστικό μήνυμα του Τραμπ.

«Υπήρξε λίγη ησυχία πριν ο υπουργός Εξωτερικών μου πει: "Δεν σε πιστεύω. Γιατί πρέπει να σε πιστέψω" και του απάντησα "Κοίτα δεν σου ζητάω να με πιστέψεις. Αυτό που σου λέω είναι ότι έχουν εμπιστευτεί στον ΟΗΕ  ένα μήνυμα από τον πρόεδρο Τραμπ. Είμαι ο μεταφορέας του μηνύματος"», θυμήθηκε.

«Πήγα στην Πιονγιανγκ πολύ πολύ βαθιά ανήσυχος και με το αίσθημα ότι ακολουθεί πόλεμος. Έφυγα από την Πιονγιανγκ τρομοκρατημένος ότι αυτό το οποίο διακινδυνεύουμε είναι ένας κατά λάθος πόλεμος».

Ο Τραμπ άφησε άναυδο τον πρέσβη της Νοτίου Κορέας

Ο Κιμ δεν απάντησε αμέσως στο μήνυμα του Τραμπ αλλά μήνες αργότερα είπε στους Νοτιοκορεάτες ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Νοτίου Κορέας έτρεξε στον Λευκό Οίκο για να μεταφέρει τα νέα.

Στη συνέχεια ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, HR. Μακμάστρερ, περιέγραψε τη στιγμή που ο Τραμπ απάντησε «ναι» για μία συνάντηση.

«Ο πρέσβης Τσουνγκ μόνο που δεν έπεσε από την καρέκλα γιατί θεώρησε ότι είναι ένας τρόπος να τους πουλήσουν άσχημα».

Όπως και πολλοί ακόμα στον Λευκό Οίκο, ο ΜακΜάστερ είχε σοβαρούς ενδοιασμούς για μία συνάντηση με τον Κιμ, αλλά ήταν τέτοια η επίδραση του Τραμπ στην εξωτερική πολιτική που θα το έκανε με τον τρόπο του.

«Αισθάνθηκα ότι θα ήταν καλύτερο ν’ αφήσουμε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να αισθανθεί την πίεση λίγο περισσότερο αλλά φυσικά ο πρόεδρος δεν μπορούσε ν’ αντισταθεί στην ευκαιρία».

Διαβάστε Ακόμα:

Ο Τραμπ «ξεπέρασε» το Twitter: «Μπορεί να φτιάξω δικό μου ιστότοπο»

Β. Κορέα: Η σύζυγος του Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανίστηκε μετά από έναν χρόνο

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA