Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ρι Σολ-Τζου δεν είναι απλά μία ακόμα γυναίκα στη Βόρεια Κορέα.

Είναι η Πρώτη Κυρία της χώρας.

Σε αντίθεση με τις γυναίκες των άλλοτε ηγετών της Βόρειας Κορέας, η κυρία Ρι - της οποίας η ηλικία τοποθετείται στα 31 ή στα 32 - συνόδευσε τον άνδρα της Κιμ Γιονγκ Ουν σε υψηλού επιπέδου και μεγάλης σημασίας διπλωματικές συναντήσεις, ενώ συνέβαλε στο να φτιάξει τη δημόσια εικόνα του επικεφαλής της Πιονγιάνγκ. 

Το 2018 πήρε τον τίτλο της πιο αξιοσέβαστης Πρώτης Κυρίας από τα ΜΜΕ, ο πρώτος τέτοιος τίτλος που δίνεται εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Έχει βγει επίσης να δειπνήσει σε δημόσια θέα.

Ναι, συνέβη κι αυτό! 

Στις 16 Φεβρουαρίου η κυρία Ρι, μετά από απουσία ενός και πλέον χρόνου από τα κοινά, παρέστη σε μία μουσική παράσταση για τον εορτασμό των γενεθλίων του Κιμ Γιονγκ Il, πατέρα του νυν ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Ο παππούς και ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν παιδιά από πολλές γυναίκες. Η ιεραρχία πάντως της κυρίας Ρι και ο εν γένει ρόλος της, και δεν είναι στοιχεία πλήρως καθορισμένα.

 

Ήταν... τραγουδίστρια 

Πρωτοσυστήθηκε στο ευρύ κοινό ως η γυναίκα του Κιμ Γιονγκ Ουν τον Ιούλιο του 2012. Το ζευγάρι είχε παντρευτεί το 2009 σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Σεούλ. Έχουν μαζί τρία παιδιά, ενώ κατά άλλες πηγές τα παιδιά που έκαναν μαζί είναι περισσότερα.

Γεννήθηκε το 1989 στη βορειοανατολική πόλη του Τσιονγίν. Μεγάλωσε έχοντας συγγενείς της σε πολύ ισχυρές θέσεις και είχε περισσότερες ανέσεις από τον μέσο Βορειοκορεάτη. Η οικογένειά της χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική. Η ίδια έχει σπουδάσει τραγούδι στην Κίνα και είχε βρεθεί στη Βόρεια Κορέα το 2005 ως μέλος της ομάδας τσιρλίντερς της Βόρειας Κορέας για το ασιατικό πρωτάθλημα στίβου.

Ήταν τραγουδίστρια στην ορχήστρα Ουνσάσου στη Νότια Κορέα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πιονγιάνγκ Κιμ Σούνγκ Il. Πανεπιστήμιο που φέρει το όνομα του ιδρυτή της χώρας και παππού του σύζυγό της. 

Όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν πήγε να συναντήσει τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Γιάε Ιν στις 27 Απριλίου του 2018 η τον συνόδευσε και ήταν παρούσα στο μίτινγκ κορυφής, όπως επιτάσσεται να συμβαίνει για την Πρώτη Κυρία της Βόρειας Κορέας.

Γιατί είχε να εμφανιστεί δημόσια για πάνω από έναν χρόνο;

 Η μυστηριώδης σύζυγος του βορειοκορεάτη ηγέτη είχε να φανεί δημόσια για πάνω από έναν χρόνο, πριν βρεθεί στη μουσική παράσταση με τον άνδρα της στις 16 Φεβρουαρίου.

Η προηγούμενη εμφάνισή της ήταν στον εορτασμό της νέας χρονιάς τον Γενάρη του 2020.

Δεν είναι κάτι που δεν συμβαίνει με την κυρία Ρι.

Το 2016 δεν είχε κάνει δημόσιες εμφανίσεις για ένα διάστημα εννέα μηνών και το 2017 και 2019 για ένα διάστημα 4 μηνών. Σε μία ανδροκρατούμενη χώρα όταν η κυρία Ρι δεν έκανε δημόσιες εμφανίσεις υπήρχαν φήμες ότι περίμενε και άλλο παιδί ή ότι είχε προβλήματα υγείας. Τα κρατικά ΜΜΕ δεν σχολίασαν ποτέ αυτές τις περιόδους.

Σε αντίθεση με άλλες συζύγους παλιών Βορειοκορεατών ηγετών που ήταν... αόραττες,  η κ. Ρι έχει συνοδεύσει τον σύζυγο σε αρκετές εκδηλώσεις. 

Μετείχε σε 36 διπλωματικές συναντήσεις το 2018 και σε 10 το 2019. Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από το NK Pro, site που καλύπτει τέτοια γεγονότα στη Βόρεια Κορέα. Συνολικά έχει παραστεί σε πάνω από 100 δημόσια events όλα αυτά τα χρόνια.

Η... μαρτυρία του Ντένις Ρόντμαν 

Τα ρεπορτάζ που έχουν ασχοληθεί περισσότερο μας αναφέρουν πως ο Κιμ και η κυρία Ρι έχουν τρία παιδιά. Το πρώτο είναι ένας γιος που γεννήθηκε το 2010 και το δεύτερο ένα κορίτσι που γεννήθηκε το 2013. Ένα τρίτο παιδί που δεν είναι γνωστό εάν είναι αγόρι ή κορίτσι γεννήθηκε το 2017.

Ο άλλοτε σταρ του ΝΒΑ, Ντένις Ρόντμαν, έχει βρεθεί με τον Κιμ Γιονκ Ουν αρκετές φορές και είπε πως το όνομα της κόρης είναι Γιου Αε.

Τα παιδιά του ζεύγους δεν έχουν αναφερθεί ποτέ στα ΜΜΕ. Κυρίως στα κρατικά ΜΜΕ.

Ο ίδιος ο Κιμ ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό μέχρι να εμφανιστεί το 2010 ως διάδοχος του πατέρα του (τον είχε διαδεχθεί έναν χρόνο πριν). Η ταυτότητα η δική του και των αδερφών του αλλά και των γυναικών του πατέρα του είχαν μείνει κρυφές.

Πότε παντρεύτηκαν;

Ο Κιμ παντρεύτηκε τη Ρι το 2009. Οι πληροφορίες αυτές προκύπτουν από υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους της αντικατασκοπείας. Το ζεύγος θα πρωτοεμφανιστεί στα ΜΜΕ το 2012.

Πληροφορίες για το πως γνωρίστηκε το ζεύγος δεν υπάρχουν. Ή τουλάχιστον δεν έχουν βγει προς τα έξω. Η άνετη συμπεριφορά της κυρίας Ρι δίπλα στον άνδρα της έδωσε ένα νέο νόημα του πως να είναι η Πρώτη Κυρία της Βόρειας Κορέας. Το 2018 αξιωματούχος των ΗΠΑ βρέθηκε στη Πιονγιάνγκ. Ο Άντι Κιμ απευθυνόμενος προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας του είπε πως το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία και βασίστηκε στο βιβλίο του 2020 από τον Μπομπ Γούντγουορντ με τίτλο 'Rage' (Οργή δηλαδή). Ο βοηθός του Κιμ Γιονγκ Ουν μαζί με την αδερφή του, Κιμ Γιο Γιονγκ, 'πάγωσαν'.

Η κυρία Ρι απάντησε στο στέλεχος των ΗΠΑ τονίζοντας πως και η ίδια έχει κάνει ανάλογη σύσταση. Η κριτική στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ή έστω μία σύσταση θεωρείται πράξη προδοσίας.

Τι ρόλο έχει η κυρία Ρι στην κοινωνία της Βόρειας Κορέας;

Η κυρία Ρι πήγε τον τίτλο της Πρώτης Κυρίας τον Φεβρουάριο του 2018 μετά τις συναντήσεις με την ηγεσία της Νότιας Κορέας αλλά και εκπροσώπους των ΗΠΑ. Μέχρι πριν την ανέφεραν ως 'comrade' (δηλαδή σύντροφο). Μήνες μετά τα ΜΜΕ την ανέφεραν πως η αξιοσέβαστη πρώτη Κυρία, όρος που είχε να χρησιμοποιηθεί από το 1974.

 Οι παρατηρητές και πιο ειδικοί της Πιονγιάνγκ τονίζουν πως η κυρία Ρι είναι η πρώτη γυναίκα στη χώρα που πήρε τόσο ενεργό ρόλο της Πρώτης Κυρίας και έφτιαξε μία εικόνα μίας μητέρας που νοιάζεται για τη χώρα της.

Η κυρία Ρι χρησιμοποιώντας και τα καλλιτεχνικά της ταλέντα που είχε από μικρή αναδείχθηκε δίπλα στον άνδρα της.

Τον Απρίλιο του 2018 η κυρία Ρι συνάντησε μία αντιπροσωπεία στελεχών από την Κίνα χωρίς ο άνδρας της να είναι παρών. Αυτό έδειχνε πως ετοιμαζόταν να πάρει πιο ισχυρό ρόλο στο κίνημα και την Κυβέρνηση. Από τότε όμως δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια. Είναι αυτό το καθεστώς στη Βόρεια Κορέα και πρέπει να αντιλαμβάνεται κανείς τις διαφορές.

Πηγή: wsj.com

Διαβάστε ακόμα: 

Οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας «καρφώνουν» τη Βόρεια: Ήθελε να κλέψει την σύσταση του εμβολίου της Pfizer!

Βορειοκορεάτες χάκερ έκλεψαν 300 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν πυρηνικά όπλα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA