Μενού
  • Α-
  • Α+

Αφού τα πληρώματα του Βασιλικού Ναυτικού και του βρετανικού στρατού χρειάστηκαν αρκετό χρόνο μέχρι να αποφασίσουν πώς να πυροδοτήσουν με ασφάλεια την τεράστια βόμβα, πολλοί εικάζουν για το είδος της συσκευής που ήταν κρυμμένη εδώ και δεκαετίες.

Η βόμβα, με μήκος 2 μέτρα και 55 εκατοστά και βάρους ενός τόνου, ήταν μια γερμανική SC 1000 Sprengbombe, ή «βόμβα Hermann», όπως ήταν ευρύτερα γνωστή.

Φαίνεται ότι είχε βυθιστεί στη γη, πέφτοντας στο έδαφος με τέτοιον τρόπο ώστε να μην εκραγεί. Στο χάος των άλλων βομβιστικών επιδρομών και της καταστροφής στην κοντινή περιοχή, θα είχε καταλήξει θαμμένη και ξεχασμένη.

Μερικοί άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαντέψαν σωστά τον τύπο της βόμβας αφού οι διαστάσεις της είχαν αναφερθεί από τα πρακτορεία ειδήσεων και την αστυνομία.

Το Έξετερ χτυπήθηκε από βομβιστικές επιδρομές σε πολλές διαφορετικές φάσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πρώτες επιδρομές το 1940 δεν έπληξαν ανθρώπινες ζωές, εκτός από ένα καναρίνι και πολλά κοτόπουλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής.

Όπου οι πρώτες γερμανικές βομβιστικές επιδρομές ήταν καταστροφικές για βιομηχανικές ή στρατιωτικές πόλεις όπως το Πλίμουθ και το Λονδίνο, καταστρέφοντας πόλεις ιστορικής αξίας και χωρίς στρατηγική σημασία, όπως το Έξετερ που ήταν αντίθετο με το σχέδιο του Χίτλερ για μια ναζιστική Βρετανία.

Όμως, αφού τα συμμαχικά βομβαρδιστικά προκάλεσαν πυρκαγιά στην ιστορική γερμανική πόλη Λούμπεκ, οι Ναζί αντέκρουσαν με 49 βομβαρδιστικά τη νύχτα της 23ης Απριλίου 1942. Οι νεφελώδεις συνθήκες σήμαιναν ότι έχασαν τους περισσότερους από τους στόχους τους, αλλά σκότωσαν πέντε άτομα.

Την επόμενη νύχτα, 40 βομβαρδιστικά εισέβαλαν στην πόλη, σκοτώνοντας 73 ανθρώπους και τραυματίζοντας 54 κυρίως στο κέντρο της πόλης και στην Πενσυλβάνια.

Η πιο καταστροφική επιδρομή, όμως, ήταν η νύχτα της 3ης Μαΐου 1942, όταν μια επιδρομή 20 βομβαρδιστικών ισοπέδωσε ένα μεγάλο κομμάτι του κεντρικού Έξετερ. Αυτή ήταν και η επιδρομή που έπληξε τον Καθεδρικό Ναό του Έξετερ, καταστρέφοντας το παρεκκλήσι του Αγίου Ιακώβου και τη Βιβλιοθήκη της πόλης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Exeter Memories, χρειάστηκαν 20 χρόνια για να ανοικοδομηθεί πλήρως η πόλη αφού καταστράφηκαν περίπου 1.500 σπίτια και χάθηκαν συνολικά 265 ζωές.

Πηγή: Devon live.

Διαβάστε ακόμα:

Ιαπωνία σε Κίνα: «Σταματήστε τα πρωκτικά τεστ σε πολίτες μας - Προκαλούν ψυχολογικό πόνο»

Στη φυλακή για διαφθορά ο Νικολά Σαρκοζί

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA