Μενού
  • Α-
  • Α+

Βίντεο το οποίο παρουσίασε το Mega και το οποίο τράβηξε ένας ψαράς της περιοχής δείχνει το ερευνητικό σκάφος του τουρκικού ναυτικού «Τσεσμέ» τη στιγμή που έχει ξαναβγεί στο κεντρικό Αιγαίο και πλέει σε περιοχή νοτιοδυτικά του Άι Στράτη περίπου στις 14:00, το μεσημέρι της Δευτέρας (1/3).

Υπενθυμίζεται ότι πλοίο ξεκίνησε τις έρευνες του στο Αιγαίο την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου και παρέμεινε σε θαλάσσια περιοχή πλησίον της Λήμνου μέχρι την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια, επέστρεψε στη Σμύρνη λόγω κακών καιρικών συνθηκών, επανέκαμψε την Παρασκευή, ενώ απομακρύνθηκε εκ νέου το πρωί της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου λόγω ανέμων έξι μποφόρ. Η παράτυπη τουρκική Navtex λήγει στις 2 Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή ο τουρκικός στόλος διεξάγει κανονικά την άσκηση για τη «Γαλάζια Πατρίδα», ωστόσο προς το παρόν αυτή πραγματοποιείται κοντά στα τουρκικά παράλια.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου και θα συμμετέχουν, 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, F-16, F-4, αλλά και αποβατικές δυνάμεις.

Προκλήσεις και στον αέρα

Παράλληλα, οι Τούρκοι προχώρησαν σε νέες προκλήσεις και στον αέρα. Συγκεκριμένα σημειώθηκε μία σκληρή αερομαχία ανάμεσα στη Λήμνο και τη Λέσβο, καθώς έξι τουρκικά μαχητικά μπήκαν στο FIR Αθηνών και απογειώθηκαν έξι ελληνικά από τη Σκύρο για να τ’ αναχαιτίσουν με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή με δύο από αυτά.

Συνολικά έξι τουρκικά F-16, ένα CN-235 και τρία ελικόπτερα προχώρησαν σε τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε επτά παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA