Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Νέο έργο του Banksy σε τοίχο φυλακής στην οποία ήταν τρόφιμος ο Όσκαρ Ουάιλντ;

Ένα mural που απεικονίζει έναν κρατούμενο να δραπετεύει εμφανίστηκε στον τοίχο μιας φυλακής στη Βρετανία και πολλοί πιστεύουν ότι ο καλλιτέχνης που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία του είναι ο μυστηριώδης Banksy.

Η τοιχογραφία βρίσκεται στον τοίχο της φυλακής Reading, ένα σωφρονιστικό ίδρυμα το οποίο είναι κλειστό από το 2013, αλλά όμως έγινε γνωστό για έναν διάσημο τρόφιμό του: τον Όσκαρ Ουάιλντ.

To στυλ του έργου θυμίζει πολύ εκείνο του Banksy, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαίωση από τον ίδιο τον καλλιτέχνη ότι είναι όντως δικό του. Ο κρατούμενος που απεικονίζει φαίνεται πως είναι ο εμβληματικός συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ, o οποίος προσπαθεί να δραπετεύσει χρησιμοποιώντας σελίδες από τη γραφομηχανή του δεμένες μεταξύ τους ώστε να δημιουργηθεί ένα είδος σχοινιού.

Ο Ουάιλντ είχε κρατηθεί στη φυλακή αυτή, που τότε ήταν γνωστή ως Reading Gaol, από το 1895 μέχρι το 1897, καταδικασμένος για σοδομισμό και άσεμνη συμπεριφορά, σύμφωνα με τον τότε βρετανικό νόμο που ποινικοποιούσε την ομοφυλοφυλία. Αφορμή στάθηκε η σχέση του με τον λόρδο Alfred Douglas. Σε αυτήν τη φυλακή έγραψε το 1898 το ποίημά του «Μπαλάντα της φυλακής του Ρήντιγγ», που αντικατοπτρίζει τη βαρβαρότητα του βικτωριανού ποινικού συστήματος.

Ο ειδικός στον Banksy, αντιπρύτανης του Arts University Bournemouth, καθηγητής Paul Gough, περιγράφει το έργο ως «αρκετά δυνατό» και λέει ότι η ποιότητά του υποδεικνύει ότι δημιουργήθηκε από κάποιον «που ξέρει πώς να ζωγραφίζει και έχει εξασκηθεί πολύ στο να ζωγραφίζει σε μια σκαλωσιά μέσα στη νύχτα». Και καταλήγει ότι «αυτήν τη στιγμή θα χρειαζόταν έναν πολύ καλός αντιγραφέας για να πετύχει κάτι τέτοιο». Ο ίδιος πιστεύει ακόμα ότι το θέμα του έργου είναι ένα σχόλιο πάνω στην προοπτική να μετατραπεί η φυλακή σε κέντρο πολιτισμού και τεχνών, αλλά το γεγονός ότι υπάρχει η γραφομηχανή ίσως σημαίνει ότι θέλει να δώσει έμφαση στο χαρτί, το γράψιμο και σε ό,τι συμβαίνει με τις ειδήσεις στα social media.

Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο έργο του, με τίτλο «Aachoo!!» είχε εμφανιστεί τον Δεκέμβριο του 2020, στο Μπρίστολ, και απεικόνιζε μία ηλικιωμένη γυναίκα να φταρνίζεται δυνατά.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.