Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέχρι το τέλος του 2020, τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας από κορονοϊό ήταν περισσότερο από 10 φορές υψηλότερα σε χώρες όπου περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες είναι υπέρβαροι, σε σύγκριση με χώρες όπου λιγότεροι από τους μισούς είναι παχύσαρκοι. 

Η ομάδα εξέτασε τα στοιχεία θνησιμότητας από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins (JHU) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και διαπίστωσε ότι από 2,5 εκατομμύρια θανάτους από κορονοϊό που αναφέρθηκαν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τα 2,2 εκατομμύρια ήταν σε χώρες όπου περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού είναι υπέρβαρο.

Σε μια ανάλυση δεδομένων και μελετών από περισσότερες από 160 χώρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν μαζί με τον επιπολασμό της παχυσαρκίας των χωρών. Σημειώνουν ότι ο σύνδεσμος συνεχίστηκε ακόμα και μετά την προσαρμογή στην ηλικία και τον εθνικό πλούτο.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι κάθε χώρα όπου λιγότερο από το 40% του πληθυσμού ήταν υπέρβαρο, είχε χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, που δεν υπερβαίνει τα 10 άτομα ανά 100.000. Όμως, σε χώρες όπου πάνω από το 50% του πληθυσμού ήταν υπέρβαροι, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν πολύ υψηλότερο: πάνω από 100 ανά 100.000.

Οι ερευνητές λένε ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να επιδεινώσει άλλα θέματα υγείας και ιογενείς λοιμώξεις, όπως το H1N1, η γρίπη και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Παχυσαρκία προτείνει να δοθεί προτεραιότητα σε όσους ζουν με παχυσαρκία για έλεγχο και εμβολιασμό για τον κορονοϊό. «Ένας υπέρβαρος πληθυσμός είναι ένας ανθυγιεινός πληθυσμός και μια πανδημία που μπορεί να συμβεί», γράφει η ομάδα.

Στις ΗΠΑ, κοντά στα τρία τέταρτα του πληθυσμού είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Πηγή: CNN.

Διαβάστε ακόμα:

«Jerusalem Post»: Μυθοπλασία της Άγκυρας τα περί συμφωνίας ΑΟΖ Τουρκίας - Αιγύπτου

Ληστές του έριχναν κλωτσιές στο κεφάλι - Οι περαστικοί συνέχισαν την ζωή τους

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA