Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί η Ιαπωνία να αποτελεί την πρώτη χώρα στον κόσμο με τη μεγαλύτερη αναλογία ηλικιωμένων, αλλά εκεί, όλοι οι γέροντες δεν είναι ίδιοι με τους συνομήλικούς τους στη Δύση.

Η κολυμβήτρια

Η Μίκεο Ναγκαόκα ξεκίνησε για πρώτη φορά να κολυμπά στα 80 της για να βοηθήσει στην ανάκαμψη του τραυματισμένου γόνατού της, από ατύχημα που υπέστη συμμετέχοντας σε μια παράσταση για το παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο (Noh), στην οποία πρωταγωνιστούσε. Όταν πάτησε τα 100, η Ναγκαόκα δημοσίευσε ένα βιβλίο της με τίτλο: «Είμαι 100 χρονών και η καλύτερη ενεργή κολυμβήτρια στον κόσμο», λίγο μετά αφού είχε σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ για την ηλικιακή της ομάδα στα 1.500 μέτρα σε πισίνα.

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, η Ναγκαόκα απεβίωσε σε ηλικία 107 ετών.

Ο γιος της, Χιροούκι (82), ο οποίος βοηθούσε όλα αυτά τα χρόνια τη μητέρα του στις προπονήσεις της, είπε στην ιαπωνική εφημερίδα The Asahi Shinbun: «Είχαμε την ευτυχία να κολυμπάμε μαζί μέχρι λίγο πριν φύγει από τη ζωή. Δεν πρέπει να υπάρχουν άλλα παραδείγματα σαν εμάς στον κόσμο».

Ο σπρίντερ

Ένας άλλος γνωστός Ιάπωνας υπερήλικος, ο δρομέας ταχύτητας Χιντεκίτσι Μιγιαζάκι, πέθανε το 2019 σε ηλικία 108 ετών. Με το παρατσούκλι «Golden Bolt» -από τον χρυσό Ολυμπιονίκη Γιουσέιν Μπολτ- ο Μιγιαζάκι έκανε πρωτοσέλιδα σε ηλικία 105 ετών όταν έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα στην κατηγορία 100 ετών και άνω (!).

Ερωτηθείς για την απόδοσή του, απάντησε: «Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος με το χρόνο μου...», αντηχώντας την ανταγωνιστική νοοτροπία που οδηγούσε και την τη Ναγκαόκα να κολυμπά σε αγώνες.

Ο σκιέρ

Στα 88 του, ο αλπινιστής και επαγγελματίας σκιέρ Γιουιτσίρο Μιούρα, είναι ένας άλλος ηλικιωμένος Ιάπωνας που έχει τεράστια δημοφιλία σε όλο τον κόσμο. Στα 40 του, έκανε μια ακραία κατάβαση με σκι στο όρος Έβερεστ φορώντας ένα αλεξίπτωτο στην πλάτη για να επιβραδύνει την ταχύτητα καθόδου του. Το επίτευγμά του κινηματογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε ντοκιμαντέρ κερδίζοντας Όσκαρ στην κατηγορία του για το 1975, ωστόσο ο Μιούρα επέστρεψε στο Έβερεστ για να επαναλάβει το κατόρθωμά του σε ηλικία 70 ετών, κάτι που επανέλαβε άλλες δυο φορές: στα 75 και στα 80 χρόνια του.

Στις αρχές του 2019, ο Μιούρα προσπάθησε να κάνει κατάβαση με σκι στο όρος Ακονκάγκουα (την υψηλότερη κορυφή των Άνδεων), όμως διατάχθηκε να σταματήσει την πορεία του στα μισά -ο γιατρός του που τον συνόδευε, διαπίστωσε κίνδυνο από καρδιακή ανεπάρκεια. Μόλις επέστρεψε στην Ιαπωνία, ο Μιούρα εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι αποφάσισε να δεχτεί τις διαταγές του γιατρού του επειδή εξακολουθεί να ελπίζει για άλλη προσπάθεια (ήδη προπονείται συστηματικά για να ξανανέβει στο Έβερεστ στα 90ά του γενέθλια).

Γερνώντας ένδοξα

Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγονται από τις υπηρεσίες καταγραφής του παγκόσμιου πληθυσμού του ΟΗΕ, μέχρι το 2050, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 80 και άνω προβλέπεται να τριπλασιαστεί -από 143 εκατομμύρια, που είναι σήμερα, σε 426 εκατομμύρια. Φυσικά, τα δημογραφικά στοιχεία για την Ιαπωνία είναι τα πιο εντυπωσιακά, μιας και το 2019, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών αποτελούσαν το 28% του συνολικού πληθυσμού της. Γι’ αυτό και τα βλέμματα των επιστημόνων που ασχολούνται με την γηριατρική έχουν στραφεί εκεί, με τις πρόσφατες μελέτες απλά να επιβεβαιώνουν το μυστικό της αντιγήρανσης που μόνο οι Ιάπωνες φαίνεται να κατέχουν καλύτερα από όλους.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εταιρείας Γήρανσης του Υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας, ένα εκπληκτικό ποσοστό άνω του 70% των πολιτών ηλικίας 60 έως 69 ετών, και περίπου το 50% των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω ασχολούνται συστηματικά με κάποιο χόμπι.

Έχοντας συνδράμει στην αξιολόγηση των στοιχείων της επίσημης έκθεσης, η Γιούκο Οκγούμα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Έρευνας Διαχείρισης Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κέιο του Τόκυο, ανέφερε στο BBC: «Η κοινωνική ζωή ενός ηλικιωμένου που δεν βασίζεται στα νεαρά μέλη της οικογένειας είναι ένας σημαντικό κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος άνω των 70 ετών ένα χόμπι, ώστε να μην νιώθει ότι ζει στο περιθώριο. Εκτός από τα ενεργά αθλήματα όπως το κολύμπι (ένα πολύ δημοφιλές άθλημα στην ηλικιωμένη κοινότητα λόγω των αποκαταστατικών του πλεονεκτημάτων) ή το περπάτημα και το τζόκινγκ, οι πρεσβύτεροι της Ιαπωνίας ασχολούνται με πολλές άλλες δραστηριότητες, που ξεκινούν από την παραδοσιακή καλλιγραφία, τη σύνθεση λουλουδιών και το ράψιμο, φτάνοντας μέχρι την εκμάθηση μουσικών οργάνων και τη συμμετοχή σε ομάδες θεάτρου και χορού. Επιπλέον, η καθημερινή ελαφριά άσκηση με έμφαση στις διατάσεις και τις αναπνοές με συμμετοχή σε ομάδες Τάι Τσι και γιόγκα, όχι μόνο συνδυάζει θεραπευτικές ιδιότητες και καλύτερη κατανόηση του σώματός, αλλά διατηρεί ακμαίες τις γνωστικές λειτουργίες ενός ηλικιωμένου, την ίδια στιγμή που αναβαθμίζει τις κοινωνικές συναναστροφές κοινού ενδιαφέροντος», λέει η Οκγούμα, καταλήγοντας στη διαπίστωση ότι σε σύγκριση με πριν από 10 χρόνια, οι Ιάπωνες ηλικιωμένοι είναι πιο υγιείς και έχουν υψηλότερη ποιότητα ζωής.

Η πιο γηραιά influencer στον κόσμο

Εάν οι απίστευτοι υπερήλικες αθλητές που αναφέρονται παραπάνω είναι μια απτή απόδειξη του τι σημαίνει να γερνάς ένδοξα μέσα σε ένα σώμα εφήβου, το παρακάτω παράδειγμα είναι ένας άλλος άθλος που υμνεί το «πνεύμα» της νεότητας. Η Κιμίκο Νισιμότο, στα 92 της χρόνια έχει πάνω από 220.000 followers στο Instagram!

Έχοντας υπάρξει καταξιωμένη επαγγελματίας φωτογράφος και σκηνοθέτρια του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου επί πολλές δεκαετίες, από τη στιγμή που συνταξιοδοτήθηκε, η Νισιμότο άρχισε να ασχολείται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα social media. Η ίδια έχει πει σε ρεπορτάζ του BBC ότι της αρέσει να «ερεθίζει» τα κοινωνικά πρότυπα της σύγχρονης εποχής, δημοσιεύοντας εκπληκτικές σατυρικές αυτοφωτογραφίες. «Είναι τα επιτεύγματά μου, η εμμονή και η επιμονή μου για μια χαρούμενη οπτική γωνία της ζωής και μιας προοπτικής που με γεμίζει έμπνευση και χαρά όσο ζω».

https://www.instagram.com/p/B9G2GQZJVrh/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Όταν ρωτήθηκε η Νισιμότο για τα μυστικά της ευεξίας σε μια τέτοια ηλικία, δεν ανέφερε τίποτε περί γυμναστικής και υγιεινής διατροφής. Αντίθετα, παραδέχθηκε ότι πίνει μπέρμπον με νερό σε ψηλό ποτήρι και καπνίζει δέκα τσιγάρα καθημερινά. Οπότε όχι, η προσκόλληση σε μια «γεροντική» νοοτροπία με υγιεινή διατροφή και Τάι Τσι δεν είναι το μοναδικό κλειδί για μια διασκεδαστική ζωή στα βαθιά γεράματα. Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στη χαρά που μοιράζεται η Νισιμότο στη ροή του Instagram της.

https://www.instagram.com/p/Bro-4wRh-3R/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ακολουθήστε την....

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA