Μενού
  • Α-
  • Α+

Δείγματα σπέρματος και αυγά από 6,7 εκατομμύρια είδη που υπάρχουν στη Γη επιδιώκουν να στείλουν επιστήμονες στη Σελήνη, δημιουργώντας μια διαστημική «Κιβωτό του Νώε», που θα διασφαλίσει όλα τα γονίδια που υπάρχουν στην Γη.

Η ιδέα για τη δημιουργία γονιδιακών τραπεζών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιοποικιλότητα στο μέλλον δεν είναι καινούρια. Πάνω από ένα εκατομμύριο σπόροι έχουν ήδη αποθηκευτεί στις κατάλληλες θερμοκρασίες στο Svalbard Global Seed Vault, στο νησί του Spitsbergen στην Αρκτική.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ομάδα του καθηγητή Jekan Thanga, τέτοιου είδους εγκαταστάσεις στη Γη είναι εκτεθειμένες σε ατυχήματα.

Η σκέψη γύρω από την ιδέα 

Η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να οδηγήσει σε εξάλειψη ορισμένων ειδών στο μέλλον, ενώ η τράπεζα του ενδέχεται να χαθεί κάτω από τα κύματα με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που θα γίνει όταν ο πλανήτης υπερθερμανθεί. Για αυτό τον λόγο η Σελήνη μοιάζει μια πιο ασφαλή «κατοικία» της συγκεκριμένης «κιβωτού». 

 

Να σημειωθεί ,ότι μόνο η μεταφορά περίπου 50 δειγμάτων για το καθένα από τα 6,7 εκατομμύρια είδη, θα απαιτούσε 250 εκτοξεύσεις πυραύλων. Για να υπάρξει σύγκριση, χρειάστηκαν 40 εκτοξεύσεις για τη συναρμολόγηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η ομάδα πρότεινε την εγκατάσταση της σεληνιακής κιβωτού σε ένα σωλήνα λάβας, μια σήραγγα που σχηματίστηκε πριν από από δισεκατομμύρια χρόνια, δημιουργώντας δίκτυο εκατοντάδων σωλήνων με διάμετρο περίπου 100 μέτρων.

Πάντως, το πιο πιθανό είναι η εγκατάσταση να γίνει στο υπέδαφος της Σελήνης, όπου θα είναι θωρακισμένη από την ηλιακή ακτινοβολία, τους μετεωρίτες και τη θερμοκρασία.

Οι σπόροι, υποστηρίζει η ομάδα, χρειάζονται θερμοκρασία ψύξης -180 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα βλαστικά κύτταρα θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία -196 βαθμών Κελσίου.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε τέτοιες αποθήκες όχι μόνο στην Σελήνη, αλλά και τον Άρη. 

Διαβάστε ακόμα:

Έντονες αντιδράσεις για παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα που παρουσιάζει γυμνούς ενήλικες

Παρουσιαστής του Fox News: Οι γυναίκες στρατιωτικοί αποδυναμώνουν τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA