Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατασκευάσει περισσότερα πυρηνικά όπλα και το Λονδίνο θα επεκτείνει την παρουσία του στις σφαίρες υψηλής τεχνολογίας του διαστήματος και του κυβερνοχώρου,

Για να επιτύχει τους στόχους της, η βρετανική κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 24 δισεκατομμύρια λίρες τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες σε επενδύσεις σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων 15 δισεκατομμυρίων για την έρευνα, την ανάπτυξη, την επιστήμη και την τεχνολογία, περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια λίρες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της βιοποικιλότητας, και 13 δισεκατομμύρια για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Το έγγραφο επιβεβαιώνει την άμυνα και τις οικονομικές συνεργασίες του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ ως τις σημαντικότερες στον κόσμο.

«Μεγαλύτερη κρατική απειλή η Κίνα»

«Η αυξανόμενη δύναμη της Κίνας είναι πιθανό να είναι ο σημαντικότερος γεωπολιτικός παράγοντας της δεκαετίας του 2020», αναφέρει η ανασκόπηση, περιγράφοντας το Πεκίνο ως «τη μεγαλύτερη κρατική απειλή για την οικονομική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.»

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο μετά την απελευθέρωση της έκθεσης, ο Μπόρις Τζόνσον επέκρινε την Κίνα για τη μεταχείριση των υποστηρικτών της Δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, αλλά είπε ότι το Λονδίνο πρέπει να συνεργαστεί με το Πεκίνο για την επίλυση παγκόσμιων ζητημάτων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για μια ανοιχτή κοινωνία όπως η δική μας, αλλά συνεργαζόμαστε μαζί της όπου αυτό είναι σύμφωνο με τις αξίες και τα συμφέροντά μας, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης μιας ισχυρής και θετικής οικονομικής σχέσης και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Ενωμένη δυτική απάντηση στη Ρωσία»

Η έκθεση 116 σελίδων, με τίτλο «Η Παγκόσμια Βρετανία σε μια ανταγωνιστική εποχή», διατηρεί τις σημαντικότερες επικρίσεις της για τη Ρωσία. «Η Ρωσία θα παραμείνει η πιο άμεση απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο», λέει σε ένα σημείο.

«Θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να εξασφαλίσουμε μια ενωμένη δυτική απάντηση, συνδυάζοντας στρατιωτικές, μυστικές και διπλωματικές προσπάθειες», αναφέρει σε μια άλλη, δεσμευόμενη να εργαστεί στο πλαίσιο της Συμμαχίας για να «αποτρέψει πυρηνικές, συμβατικές και υβριδικές απειλές για την ασφάλειά μας, ιδιαίτερα από τη Ρωσία.»

260 επιπλέον πυρηνικές κεφαλές

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αποτροπής του, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών του σε 260, μια σημαντική αύξηση από έναν προηγουμένως ανακοινωθέντα στόχο των 180. Το Βασιλικό Ναυτικό θα κρατήσει τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, τα οποία θα εκτοξεύσουν αυτές τις κεφαλές, εξασφαλίζοντας ότι τουλάχιστον ένα υποβρύχιο είναι σε υπηρεσία ανά πάσα στιγμή, ανέφερε η έκθεση.

Το έγγραφο επιβεβαιώνει επίσης την πυρηνική δέσμευση της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η δύναμη θα μπορούσε να δεσμευτεί να υπερασπιστεί τους ευρωπαίους συμμάχους της καθώς και το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είμαι αποφασισμένος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διασφαλίσει ότι οι ελεύθερες κοινωνίες θα ανθίσουν μετά την πανδημία, μοιράζοντας τους κινδύνους και τα βάρη της αντιμετώπισης των πιο δύσκολων προβλημάτων του κόσμου», δήλωσε ο Τζόνσον.

Διαβάστε ακόμα:

Η νέα μόδα θέλει τον καφέ σε μπιμπερό - Γιατί υπήρχαν αντιδράσεις στις χώρες που εφαρμόστηκε

Κορονοϊός: Μειωμένη παντού η θνητότητα στο δεύτερο κύμα - Ποια χώρα αποτελεί εξαίρεση

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA