Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Οι επιστήμονες κάνουν σχέδια για υπόγεια τράπεζα σπόρων στη Σελήνη -

Οι επιστήμονες θέλουν να δημιουργήσουν μια υπόγεια δομή για την αποθήκευση ειδών στη Σελήνη που μπορούν να μας σώσουν σε περίπτωση που έρθει η στιγμή της Αποκάλυψης με την καταστροφή του κόσμου.

Τα προτεινόμενα είδη που θα μεταφερθούν σε αυτό το «καταφύγιο» -που είναι ανάλογο με την «Doomsday Vault», την Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων που βρίσκεται στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ-  περιλαμβάνουν σπόρους και δείγματα σπέρματος και αυγών από διάφορα είδη της Γης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όλα αυτά θα καταψύχονταν κρυογονικά, αποθηκευμένα σε σήραγγες κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης, αναφέρει το CNN.

Οι επιστήμονες το χαρακτήρισαν ως «ένα σύγχρονο παγκόσμιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο» για πάνω από 6 εκατομμύρια είδη που βρέθηκαν στη Γη. Αυτή η σύγχρονη «Κιβωτός του Νώε» δυνητικά θα μπορούσε να προσφέρει ασφάλεια σε περίπτωση καταστροφής του πλανήτη μας.

«Η Γη είναι ένα φυσικά ασταθές περιβάλλον», δήλωσε ο Jekan Thanga, καθηγητής αεροδιαστημικής και μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

«Ως άνθρωποι, είχαμε μια προειδοποίηση πριν από περίπου 75.000 χρόνια με την υπερέκρηξη του ηφαιστείου της Τόμπα, η οποία προκάλεσε μια περίοδο ψύξης 1.000 ετών και, σύμφωνα με ορισμένους, ευθυγραμμίζεται με την εκτιμώμενη πτώση της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Επειδή ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει τόσο μεγάλο αποτύπωμα, αν καταρρεύσει, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητική αλυσιδωτή επίδραση σε όλους τους υπόλοιπους», σημείωσε.

Υπάρχουν παρόμοια προγράμματα (γονιδιακών τραπεζών), όπως το Global Seed Vault, που βρίσκεται στο Svalbard, ένα νησί μεταξύ Νορβηγίας και Βόρειου Πόλου, και έχει αποθηκευμένους πάνω από 1.000.000 σπόρους.

Οι προβληματισμοί των επιστημόνων

Οι προβληματισμοί των επιστημόνων για μια «Κιβωτό» στο φεγγάρι, είναι ότι οι θερμοκρασίες πρέπει να διατηρηθούν εκεί με πολύ μεγάλη προσοχή. Οι σπόροι και τα βλαστοκύτταρα πρέπει να αποθηκεύονται σε πολύ κρύα αλλά διαφορετικά επίπεδα. Ωστόσο αν η δομή γίνει πολύ κρύα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να ενωθούν μεταξύ τους.

Επιπλέον, τα επίπεδα βαρύτητας του φεγγαριού είναι «ξένα» για τους ερευνητές, επομένως πρέπει να διερευνηθεί εάν ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να ευδοκιμήσει εκεί. Ωστόσο, οι υπάρχουσες σήραγγες λάβας θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για να αρχίσουν να εργάζονται επάνω σε αυτό το πρωτοποριακό έργο.

Να σημειωθεί επίσης ότι υπάρχουν κι άλλα projects που έχουν πάρει πράσινο φως για κατασκευές στη Σελήνη, όπως είναι η συμφωνίας Ρωσίας και Κίνας για δημιουργία σεληνιακού διαστημικού σταθμού.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Σελήνη