Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια γερμανική δικηγορική εταιρεία δημοσίευσε μια ανεξάρτητη έκθεση σήμερα Πέμπτη (18/3) μετά από τις καταγγελίες για προσπάθεια συγκάλυψης στο τεράστιο σκάνδαλο σεξουαλικής βίας που συγκλονίζει την πιο ισχυρή ρωμαιοκαθολική επισκοπή της Γερμανίας.

Στην έκθεση εντοπίστηκαν 243 δράστες που κακοποίησαν ανηλίκους - ιερείς ή απλοί πολίτες που εργάζονται για την εκκλησία - και τουλάχιστον 386 θύματα κατά την περίοδο 1946-2018, αλλά μερικά από αυτά τα περιστατικά -όπως αναφέρει η έκθεση- δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της επισκοπής της Κολωνίας.

Περίπου το 55% των περιπτώσεων αφορούσε παιδιά κάτω των 14 ετών και περίπου το ήμισυ έχει να κάνει με σεξουαλική βία. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις είχαν σχέση με λεκτική ή σωματική κακοποίηση.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των κακοποιήσεων φέρονται να πραγματοποιήθηκαν από κληρικούς, ενώ τα υπόλοιπα από απλούς πολίτες. Η έκθεση έδειξε επίσης μια σαφή αύξηση των καταγγελλόμενων περιστατικών μεταξύ 2004 και 2018.

Δύο κληρικοί αναμένεται να απολυθούν

Στην έκθεση δεν κατονομάστηκε ο αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας, Rainer Maria Woelki για παράβαση καθηκόντων. Μάλιστα, ο ίδιος ο Woelki ανέθεσε να συνταχθεί η εν λόγω έκθεση. Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε αρκετούς άλλους σημαίνοντες κληρικούς, όπως ο σημερινός αρχιεπίσκοπος του Αμβούργου Stefan Hesse, ο οποίος εργάστηκε στη Βόννη, κοντά στην Κολωνία, τη δεκαετία του 1990.

Ο Joachim Meisner, ο οποίος πέθανε το 2017 και ήταν ο προκάτοχός του Woelki ως αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας, κατηγορείται επίσης για πολλαπλές παραβάσεις καθηκόντων.

Μετά την ανακοίνωση της έκθεσης, ο Woelki ανακοίνωσε ότι θα απολύσει δύο μέλη του κλήρου.

«Αυτό που έχουμε δει δείχνει σαφώς ότι υπήρχε μια συγκάλυψη», είπε. «Ντρέπομαι».

Έλλειψη εγγράφων

Η πολυαναμενόμενη ανεξάρτητη έκθεση, η οποία ανατέθηκε από τη μητρόπολη της Κολωνίας, ανακοινώθηκε από τον Björn Gercke, δικηγόρο δικηγορικής εταιρείας του Μονάχου που διεξήγαγε την έρευνα. Είναι η δεύτερη έκθεση, αφού ο Αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας Woelki εξόργισε αρκετούς ανθρώπους στην εκκλησία εμποδίζοντας να συνταχθεί μια προηγούμενη.

Οι ερευνητές συνοψίζοντας την έκθεση ανέφεραν πως προσδιορίζει «χρόνια χάους».

Ο Gercke ανέφερε ότι η έκθεση ήταν αποτέλεσμα συνεντεύξεων με τα πληγέντα άτομα και εξέτασης εγγράφων που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940. Είπε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε έλλειψη εγγράφων που καθυστέρησαν την έρευνα, αλλά επαίνεσαν την επισκοπή για την υποστήριξή τους και τη διαφάνεια τους στη διαδικασία.

Η έρευνα διήρκεσε πέντε μήνες και η έκθεση ξεπέρασε τις 800 σελίδες. Ο Gercke είπε επίσης ότι εξεπλάγη από την κριτική που υπήρξε από την επισκοπή της Κολωνίας περί καθυστερήσεων στην έρευνα, επισημαίνοντας ότι ήταν μια από τις πρώτες του είδους της στη Γερμανία.

«Πλήρης αποτυχία»

Ο Αρχιεπίσκοπος Woelki, ο οποίος είναι επίσης καρδινάλιος, δεν απέκλεισε να υποβάλλει την παραίτησή του εξαιτίας του σκανδάλου.

Προκάλεσε την οργή πολλών καθώς απέτρεψε τη διεξαγωγή παλαιότερης έρευνας. Το δικαιολόγησε αναφέροντας πως υπήρχαν νομικές ανησυχίες, λέγοντας ότι οι δράστες ενδέχεται να έχουν δικαίωμα στην ιδιωτικότητα.

Η τελευταία έκθεση, που διενεργήθηκε από διαφορετικό δικηγόρο, αναφέρεται σε καταχρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1975 και 2018.

Η προσέγγιση του Woelki χαρακτηρίστηκε ως «καταστροφική» από τον Georg Baetzing, πρόεδρο της γερμανικής διάσκεψης επισκόπων, και το συμβούλιο της μητρόπολης στην Κολωνία είπε ότι είχε «αποτύχει εντελώς ως ηθική αρχή».

Τον Νοέμβριο, ο Καρδινάλιος Woelki στράφηκε στον Πάπα Φραγκίσκο, ζητώντας από τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας να αναλάβει την έρευνα.

Οι προηγούμενες αναφορές δείχνουν αστοχίες

Τον περασμένο Νοέμβριο, η επισκοπή του γειτονικού Άαχεν δημοσίευσε τη δική της μελέτη από την ίδια δικηγορική εταιρεία. Μια μελέτη του 2018 που ανέθεσε το Συνέδριο των Γερμανικών Επισκόπων έδειξε ότι 1.670 κληρικοί είχαν διαπράξει κάποια μορφή σεξουαλικής επίθεσης εναντίον 3.677 ανηλίκων, κυρίως αγοριών, μεταξύ του 1946 και του 2014.

Μετά το σκάνδαλο, έχoυν αυξηθεί τα άτομα που θέλουν να εγκαταλείψουν επίσημα την Εκκλησία στη Γερμανία.

Πολλά στοιχεία από τις δύο εκθέσεις αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα τον Μάρτιο και η εκκλησία δεν αναμένεται να απαντήσει επίσημα μέχρι τότε.

Διαβάστε ακόμα

Έρχεται το ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού- Η Κομισιόν υιοθετεί την ελληνική πρόταση

«Το Μυστήριο του Μπλοκ Άιλαντ» θεωρείται η καλύτερη ταινία τρόμου του Netflix και καταλαβαίνουμε γιατί

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA