Μενού
  • Α-
  • Α+

Παρά τις ήδη αυξημένες κρατήσεις Βρετανών σε ελληνικά νησιά για το καλοκαίρι του 2021 και μολονότι ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε σε βρετανικά μέσα ότι προτεραιότητα για την χώρα έχουν οι Βρετανοί τουρίστες, μια νέα μελέτη ίσως βάλει «φρένο» στις μετακινήσεις των Άγγλων τουριστών την θερινή περίοδο. 

Η έρευνα του κυβερνητικού οργανισμού Public Health England ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη πηγή εισαγόμενων λοιμώξεων μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, αποτελώντας το 21% των νέων περιπτώσεων, σε σύγκριση με το 16% από την Κροατία και 14 % από την Ισπανία.

Επίσης, συμπλήρωσε  ότι οι παραθεριστές που δεν χρειάζονταν καραντίνα –όπως αυτοί από την Ελλάδα– είχαν περισσότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό μόλις φτάσουν πίσω.

Από τις 4 Ιουλίου 2020, οι «διάδρομοι ταξιδιού»  δημιουργήθηκαν για χώρες που η βρετανική κυβέρνηση πίστευε ότι ήταν χαμηλού κινδύνου για την COVID-19, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε επέστρεφε από αυτές τις περιοχές να αποφύγει την καραντίνα. 

Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, διαπίστωσε ότι αυτό δεν επηρέασε μόνο τον αριθμό των ταξιδιωτών που προέρχονταν από μια χώρα, αλλά και την περαιτέρω εξάπλωση του ιού μόλις έφτασαν στην Αγγλία.

Ο Dinesh Aggarwal του Πανεπιστημίου του Cambridge, ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έκαναν «μια σημαντική διαφορά», λέγοντας ότι οι ταξιδιώτες που δεν έπρεπε να αυτο-απομονωθούν συνδέονταν με πολλές περιπτώσεις κορονοϊού. 

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να αμβλύνουν την εξάπλωση του ιού, αλλά μόνο εάν εφαρμόζονταν σωστά.

Τι λένε οι Βρετανοί καθηγητές για την Ελλάδα 

«Η αποτυχία περιορισμού των ταξιδιών από και προς την Ελλάδα φαίνεται να οδήγησε στην άσκοπη εισαγωγή μεγάλου ιικού φορτίου», δήλωσε ο Simon Clarke, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Κυτταρική Μικροβιολογία στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. 

«Είναι σαν να κλείνεις την πόρτα αλλά να αφήνεις ανοιχτό τον φεγγίτη», δήλωσε ο Στίβεν Γκρίφιν, αναπληρωτής καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Test and Trace για να εντοπίσει άτομα που είχαν κολλήσει κορονοϊό σε κάποιο ταξίδι τους, ανιχνεύοντας συνολικά 4.207 θετικά περιστατικά.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων προήλθε από την Ευρώπη, με τρεις χώρες να αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές μολύνσεις: την Ισπανία, η οποία ήταν η πηγή για 589 περιπτώσεις, την Κροατία, η οποία ήταν η πηγή για το 685 και την Ελλάδα, η οποία ήταν η πηγή για το 882, ή 21% του συνόλου.

«Όπως ορθά επισημαίνει αυτή η έκθεση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση ήταν αποτελεσματικοί στη μείωση της μετάδοσης των εισαγόμενων περιπτώσεων COVID-19», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών. 

Πηγή: Skynews

Διαβάστε ακόμα

TUI: Στην κόρυφη της ζήτησης για τους τουρίστες η Κρήτη

Πάτρα: Γυναίκα απειλούσε να αυτοκτονήσει και πετούσε αντικείμενα- Σώθηκε την τελευταία στιγμή

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA