Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ελίζαμπεθ Φριτζλ ήταν 18 ετών, όταν ο ίδιος της ο πατέρας, Γιόζεφ, την κλείδωσε στο υπόγειο. Το πρώτο εξάμηνο την είχε αλυσοδεμένη στο κρεβάτι. Οι κραυγές της για βοήθεια δεν μπορούσαν να ακουστούν από το ηχομονωμένο υπόγειο.

Ο Γιόζεφ Φριτζλ βίασε την κόρη του πάνω από 3.000 φορές κι έκανε μαζί της επτά παιδιά, που παρέμειναν επίσης κλειδωμένα στο υπόγειο για μεγάλο διάστημα. Αναγκάστηκε να τη βγάλει όταν η μεγάλη κόρη της αρρώστησε σοβαρά κι αυτό οδήγησε στη μεγάλη αποκάλυψη και τη σύλληψή του.

«Είχε στιγμές που ένιωθε τύψεις. Αυτό μου είπε και το είπε με τρόπο που έγινε πιστευτό. Είπε ότι ξυπνούσε το πρωί και η όλη υπόθεση τον στοίχειωνε», είχε υποστηρίξει η ψυχίατρος του Γιόζεφ Φριτζλ. 

Ο τίτλος του αμερικανικού θρίλερ είναι «Το κορίτσι στο υπόγειο» και το καστ περιλαμβάνει τους Στέφανι Σκοτ, Τζουντ Νέλσον και Τζόελι Φίσερ. Η ταινία μετακινεί την τρομακτική ιστορία στα αμερικανικά προάστια, αλλάζοντας, παραλείποντας και επεκτείνοντας τις λεπτομέρειες του τι πραγματικά συνέβη μεταξύ 1984 και 2008 στην ήσυχη πόλη Άμστετεν.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις 28 Αυγούστου 1984, η 18χρονη Ελίζαμπεθ, που εργαζόταν ως σερβιτόρα, ζούσε με τη μητέρα της Ρόζμαρι και τον πατέρα της Τζόζεφ όταν την παρέσυρε στο υπόγειο του σπιτιού τους για να τον βοηθήσει να τοποθετήσει μια πόρτα για ένα έργο στο σπίτι. Ο τότε 49χρονος μηχανικός και προγραμματιστής ακινήτων Γιόζεφ Φριτζλ είχε στο μυαλό του ότι η τοποθέτηση αυτής της πόρτα θα ήταν το τελευταίο βήμα για την οικοδόμηση της φυλακής όπου η νεαρή γυναίκα θα βασανιζόταν για δεκαετίες.

Όπως περιγράφηκε στο βιβλίο του Άλαν Χολ, «Monster», ενώ η κόρη του κρατούσε την πόρτα στη θέση της, ο Γιόζεφ Φριτζλ κρατούσε ένα κουρέλι εμποτισμένο με αιθέρα στο πρόσωπο της κόρης του μέχρι εκείνη να λιποθυμήσει, να τη δέσει με χειροπέδες και στη συνέχεια να την κλειδώσει στη σκοτεινή υπόγεια φυλακή.

Στη μητέρα της παρουσιάστηκε σύντομα μια χειρόγραφη επιστολή από την κόρη της, με σφραγίδα ταχυδρομείου από την πόλη Μπράναου στην Άνω Αυστρία, λέγοντας ότι είχε αφήσει τους γονείς της και την πόλη, και να μην ψάξουν γι'αυτήν, αλλιώς θα έφευγε από τη χώρα. Μια έκθεση της αστυνομίας κατατέθηκε και Ελισάβετ παρέμεινε στη λίστα των αγνοουμένων της Ιντερπόλ, αλλά υποτίθεται ότι είχε ενταχθεί σε μια θρησκευτική αίρεση, μια ιστορία ο πατέρας της είπε στις αρχές.

Το 1988, δύο χρόνια μετά την πρώτη της αποβολή, η Ελίζαμπεθ γέννησε το πρώτο της παιδί, Κέρστιν. Τα επόμενα 14 χρόνια, γέννησε έξι ακόμη παιδιά, από τα οποία το ένα πέθανε τρεις ημέρες μετά τη γέννησή του με αναπνευστικά προβλήματα.

Μια εύπιστη σύζυγος

Στο ίδιο διάστημα, η Ρόζμαρι πίστευε τον σύζυγό της όταν της έλεγε ότι κάθε βρέφος είχε εμφανιστεί έξω από το σπίτι με ένα σημείωμα από την Ελίζαμπεθ, ζητώντας να τα αναλάβουν. Ενώ βρισκόταν σε αιχμαλωσία, η υπόγεια φυλακή περιείχε τηλεόραση, ραδιόφωνο, βίντεο, ψυγείο και φούρνο μικροκυμάτων. Η Ελίζαμπεθ ήταν σε θέση να γαλουχήσει τα παιδιά της και να τους διδάξει να διαβάζουν και να γράφουν, αλλά όλα αυτά τα χρόνια συνήθως υποβαλλόταν σε βασανιστήρια από τον πατέρα της.

Στις 19 Απριλίου 2008, για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια, η Ελίζαμπεθ είδε τον κόσμο έξω από τη φυλακή της, αλλά κάτω από απελπιστικές συνθήκες. Η μεγάλη αποκάλυψη έγινε όταν ο 19χρονος γιος της διαγνώστηκε με νεφρική ανεπάρκεια και έπρεπε να διακομιστεί στο νοσοκομείο. Ο Γιόζεφ Φριτζλ, τότε 73 ετών, συνελήφθη στις 26 Απριλίου 2008. Την επόμενη μέρα, η Ελίζαμπεθ και τα παιδιά της απομακρύνθηκαν από το σπίτι και ανατέθηκαν στη φροντίδα του κράτους.

Ο ίδιος δήλωσε μετά τη σύλληψή του ότι κακοποιούσε την κόρη του από τότε που εκείνη ήταν 12 ετών και αποφάσισε να την φυλακίσει επειδή «δεν τηρούσε πια κανόνες». Αυτή η λογική ενός διαταραγμένου πατέρα αντικατοπτρίζεται στο «Κορίτσι στο υπόγειο.»

Η Ελίζαμπεθ και τα παιδιά της επανενώθηκαν μετά τη δίκη του πατέρα της και μετακόμισαν σε ένα χωριό στη Βόρεια Αυστρία, όπου άρχισαν θεραπεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αρχικά μια τεταμένη σχέση με τη μητέρα της, δεδομένου ότι εκείνη είχε πιστέψει εύκολα τα ψέματα του συζύγου της για την εξαφάνισή της. Αλλά, σύμφωνα με ένα άρθρο στο The Independent, η σχέση τους έχει ανακάμψει με την πάροδο του χρόνου, και η Ρόζμαρι μεγάλωσε κοντά στα παιδιά της.

Δείτε το trailer της ταινίας:

Διαβάστε ακόμα:

Θρίλερ στη Μιανμάρ: Αγνοείται ο Βιρμανός ανταποκριτής του BBC στη Ρανγκούν

Ερντογάν υπέρ Πούτιν: Έδωσε μία πολύ έξυπνη και κομψή απάντηση στον Μπάιντεν

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA