Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη δεκαετία του 1930, το Augusta Victoria College στην παραθαλάσσια πόλη Μπέξχιλ στο Ανατολικό Σάσεξ, φιλοξένησε 24 νεαρές Γερμανίδες -όλες κόρες διακεκριμένων επιτελών του ναζιστικού καθεστώτος. Ανάμεσα στις μαθήτριες  ήταν η βαφτιστήρα του Χάινριχ Χίμλερ, η πρωτότοκη κόρη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ, η ανηψιά του Γερμανού πρέσβη στην Αγγλία, η θυγατέρα του πρέσβη του Χίτλερ στο Βατικανό, αλλά και κόρες διακεκριμένων αριστοκρατών όπως η Πριγκίπισσα Ερζελεΐδη της Πρωσίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Telegraph, σκοπός της «αποστολής» των κοριτσιών στο Augusta Victoria College ήταν να βελτιώσουν τα αγγλικά τους, αλλά πρωτίστως να αποκτήσουν μια σχολαστική εκπαίδευση «πριγκιπικής» συμπεριφοράς και καλών τρόπων, πριν εισέλθουν στην γερμανική υψηλή κοινωνία. Ήλπιζαν επίσης οι Ναζί, ότι η φοίτηση των κοριτσιών τους στο συγκεκριμένο παραθαλάσσιο κολέγιο θα μπορούσε να βοηθήσει τις σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας και να αποτρέψει έναν πιθανό πόλεμο ανάμεσά τους. Παρά το αυξανόμενο αντι-γερμανικό συναίσθημα στη Βρετανία, τα κορίτσια καλωσορίστηκαν στο Ανατολικό Σάσεξ, με την κοινή πεποίθηση ότι οι Ναζί δεν θα επιχειρούσαν επίθεση σε μια χώρα όπου φιλοξενούσε και εκπαίδευε την αφρόκρεμα των θυγατέρων του Ναζιστικού καθεστώτος.

Αυτή η απίθανη ιστορία αποτελεί το θέμα της νέας ταινίας Six Minutes to Midnight, το σενάριο της οποίας υπογράφει ο Βρετανός ηθοποιός και συγγραφέας Έντι Ιζάρντ, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη Μπέξχιλ, ενώ ο ίδιος υποδύεται και έναν από τους καθηγητές του κολεγίου δίπλα στην Τζούντι Ντεντς. Σύμφωνα με τον Ιζάρντ, ο οποίος αφιέρωσε πολλά χρόνια έρευνας πριν καταλήξει στο σενάριο της ταινίας, το Augusta Victoria College ήταν ένα φιλογερμανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Αγγλίας, με την διευθύντρια Φράου Χελέν Ρόχτσολ να διατηρεί στενές σχέσεις με το ναζιστικό καθεστώς.

Το σχολείο, στο οποίο φοιτούσαν αποκλειστικά κορίτσια ηλικίας 16 έως 21 ετών, είχε σαν σήμα μια σύνθεση που αποτελείτο από τη Γερμανική Αυτοκρατορική σημαία, τη σημαία της Αγγλίας και τη ναζιστική σβάστικα.

Τα στοιχεία και οι έρευνες που έφερε στο φως ο Έντι Ιζάρντ έδειξαν ότι η βασική εκπαίδευση που προσφερόταν στα συγκεκριμένα κορίτσια δεν διέφερε από άλλα σχολεία της Αγγλίας, ωστόσο περιλαμβάνονταν μαθήματα καλής συμπεριφοράς, τένις, αγγλικής γλώσσας και παράδοσης, όπως και μόδας. Τα κορίτσια ωστόσο χωριζόντουσαν σε ομάδες ανάλογα με τις επιδόσεις τους, με τις μαθήτριες που είχαν υψηλότερους βαθμούς να αποκτούν διάφορα σήματα, όπως κορώνες ή στεφάνια ελιάς, που ράβονταν στις ετικέτες των ρούχων τους, δίπλα από το οικόσημο του κολεγίου.

Ωστόσο, μέσα σ’ αυτό το ειδυλλιακό εκπαιδευτικό σκηνικό, τα κορίτσια γιόρταζαν με θρησκευτική ευλάβεια τα γενέθλια του Αδόλφου Χίτλερ κάθε χρόνο, τραγουδώντας ναζιστικούς ύμνους και κάνοντας παρελάσεις κρατώντας σημαίες με τη σβάστικα. Σύμφωνα με το άρθρο της Daily Telegraph, ο επιμελητής του μουσείου του Μπέξχιλ και ιστορικός, Τζούλιαν Πόρτερ, ανέφερε: «Επειδή οι κοπέλες ήταν σε ηλικία γάμου, έπρεπε όχι μόνο να μιλούν καλά αγγλικά, αλλά να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για το ντεμπούτο τους στην υψηλή κοινωνία αναζητώντας συζύγους σε ισχυρές θέσεις, τους οποίους επίσης μπορούσαν να επηρεάσουν με τη μόρφωση και τους καλούς τρόπους τους.

Επίσης, θα ήταν ικανές να προσελκύσουν και πολλούς Βρετανούς της άρχουσας τάξης πείθοντάς τους ότι ο Χίτλερ δεν είναι και τόσο ...κακός».

Όπως επίσης αναφέρει ο Πόρτερ, το 1937, καθώς η Ευρώπη κατευθυνόταν με βεβαιότητα προς τον πόλεμο, τα κορίτσια του Augusta Victoria College είχαν επισκεφτεί την Πρεσβεία της Γερμανίας στο Λονδίνο με σκοπό να συναντήσουν τον υπουργό πολέμου Βέρνερ Έντουαρντ Φριτζ φον Μπλόμπεργκ -ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αγγλία- χαιρετίζοντάς τον ναζιστικά πριν του χαρίσουν μια τεράστια ανθοδέσμη με κόκκινα τριαντάφυλλα.

Image removed.

Εκείνη την εποχή η Φράου Χελέν Ρόχτσολ είχε στα σχέδιά της να δημιουργήσει ένα ακόμη κολέγιο σαν το Augusta Victoria College, το οποίο θα φιλοξενούσε αποκλειστικά 100 αγόρια της άρχουσας τάξης της ναζιστικής Γερμανίας. Ωστόσο, ο πόλεμος που φούντωσε με την επίθεση των Ναζί στην Πολωνία αρχικά (1938), όσο και η αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας με Αγγλία και Γαλλία στην ιστορική Διάσκεψη του Μονάχου την ίδια χρονιά, ανέτρεψε τα σχέδιά της.

Τον Σεπτέμβριο του 1938 , όλες οι μαθήτριες και το προσωπικό του κολεγίου αποχώρησαν οριστικά, με τις εγκαταστάσεις να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως νοσοκομείο και χώρος ψυχαγωγίας των στρατιωτών της Συμμαχίας.

Σήμερα, έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και πολυτελή οίκο φροντίδας για άτομα με άνοια.  

Πηγή: Dailymail

Διαβάστε Ακόμα:

Ο ναζί «σφαγέας της Θεσσαλονίκης» θα κηρυχθεί επισήμως νεκρός - Ποιος ήταν ο Άλοϊς Μπρούνερ

Οι επίλεκτες ομάδες καλλιτεχνών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Πώς με την πονηριά τους ταπείνωσαν τον Χίτλερ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA