Μενού
  • Α-
  • Α+

Ας ξεκινήσουμε από το προφανές. Η έναρξη μιας νέας επιχείρησης δεν είναι διαστημική επιστήμη. Αλλά στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί από πολλούς ότι η επιχειρηματικότητα είναι ίσως ακόμη πιο δύσκολη από την επιστήμη πυραύλων. 

Ενώ οι δύο προσπάθειες δεν έχουν τίποτε κοινό εκ πρώτης όψεως, είναι η προσέγγιση που τις κάνει συγκρίσιμες μεταξύ τους: κάθε επιχειρηματίας θέλει να πετύχει, αλλά κατά 90% θα αποτυγχάνει διαρκώς -όπως ακριβώς έχει βιώσει στην καριέρα του ο Ίλον Μασκ, με τις εκτοξεύσεις των πυραύλων του να έχουν παρόμοια ποσοστά αποτυχίας. 

Και μολονότι κανένα σχέδιο δεν γεννιέται για να αποτύχει, εντούτοις, οι διαρκείς αστοχίες και οι ήττες είναι εκείνες που κάποια στιγμή θα οδηγήσουν στη μεγάλη επιτυχία. Για να γίνετε πιο επιτυχημένοι ακόμη και από έναν μετρ της διαστημικής επιστήμης, υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τους... πυραύλους. 

1. Τι οδηγεί στην επιτυχία 

Ένας πύραυλος απαιτεί κατακόρυφη πρόωση για να απογειωθεί και στη συνέχεια να διαπεράσει το δύσκολο κομμάτι της γήινης ατμόσφαιρας. Από εκεί και μετά, η πλοήγησή του είναι πολύ πιο εύκολη, κινούμενος οριζόντια στο κενό και πανάλαφρο διάστημα. 

Ένας επιχειρηματίας που μπορεί να βρει τον δικό του τρόπο να εκτοξεύσει κατακόρυφα την ιδέα του -με όση δυσκολία και ρίσκο απαιτεί αυτή η κίνηση-, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι μετά από ένα διάστημα υψηλής αγωνίας και έντονης τριβής, θα βρεθεί σε ένα περιβάλλον με ελάχιστη αντίσταση. Και όπως συμβαίνει με την εκτόξευση ενός πυραύλου, όπου η μικρότερη απόσταση μεταξύ δυο σημείων είναι η ευθεία γραμμή, έτσι και μια επιχείρηση καλείται να δώσει το μέγιστο της κατακόρυφης πρόωσης στο ξεκίνημά της, αρκεί βέβαια να μην παραμείνει λανθασμένα σε τέτοια θέση επί μακρόν. Σύμφωνα με τη φυσική, η παραμονή σε διαρκή κατακόρυφη πορεία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι η πιο γρήγορη διαδρομή προς αποτυχία. 

2. Τι οδηγεί στην αποτυχία 

Εάν μετά την εκτόξευση, και αφού διαπεράσει την ατμόσφαιρα, ένας πύραυλος διατηρήσει μια μόνιμη κατακόρυφη πορεία υψηλής ταχύτητας, θα επιστρέψει τελικά πίσω στη Γη έχοντας ξεμείνει από καύσιμα. Η δυνατότητα αλλαγής κατεύθυνσης στο κρίσιμο σημείο είναι υποχρεωτική, με τους πυραύλους να περιστρέφονται αρκετές φορές με «σβηστές μηχανές» στο κενό του διαστήματος ούτως ώστε να μεταβεί σε οριζόντια πορεία με κλιμακούμενο έλεγχο κινήσεων και προσεκτική προσαρμογή στο νέο περιβάλλον. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την μετέπειτα πλοήγησή του, χωρίς το ρίσκο να ξεφύγει από την τροχιά του και να χάσει οριστικά τον στόχο του. Για μια επιχείρηση, ο ίδιος σχεδόν σχεδιασμός κινήσεων μετά την εκτόξευση, θεωρείται αναγκαιότητα και αποτελεί σημαντικό μέρος της εξίσωσης που οδηγεί στην επιτυχία, με την μετέπειτα πορεία να κλιμακώνεται με ακρίβεια και σχολαστικότητα, αλλά χωρίς το άγχος της αποτυχίας. 

3. Ο προγραμματισμός για την αποτυχία παράγει επιτυχία 

Το μέτρο της επιτυχίας μιας διαστημικής αποστολής δεν μετριέται αποκλειστικά με την διαδικασία εκτόξευσής της, αλλά από την προσγείωσή της. Οι εκτοξεύσεις πυραύλων είναι σταθερά επιτυχημένες τα τελευταία χρόνια, επειδή αυτοί που τις σχεδιάζουν, έχουν μελετήσει επανειλημμένα και σχολαστικά κάθε περίπτωση αποτυχίας. Εξετάζοντας κάθε πιθανή πρόκληση, εμπόδιο, αδιέξοδο και πιθανή καταστροφή, οι επιστήμονες πυραύλων είναι σε θέση να σχεδιάσουν ένα εξαιρετικά στρατηγικό, τακτικό σχέδιο, αλλά έχουν σχεδιάσει επίσης και ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό Plan B έκτακτης ανάγκης. 

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις σχεδιάζουν συνήθως κάθε λεπτομέρεια για το πώς θα μοιάζουν τα πράγματα πριν την εκτόξευση, αλλά δεν είναι πάντα ετοιμασμένοι για την περίπτωση που τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά –τόσο πολύ, που συνήθως το συνειδητοποιούν όταν είναι πλέον αργά. Για να εκτοξεύσετε την ιδέα σας όπως ο Ίλον Μασκ, σχεδιάστε ολόκληρη την αποστολή από την έναρξη έως την προσγείωση. Δεν είναι ότι πρέπει να εστιάσετε αποκλειστικά στην προοπτική της αποτυχίας, αλλά να τοποθετήσετε τον εαυτό σας στη θέση του αστροναύτη, του οποίου η ζωή εξαρτάται από μια στρατηγική που έχει εξετάσει και καλύπτει κάθε πιθανό σενάριο. Διότι, παρόλο που μάλλον δεν είστε επιστήμονας πυραύλων, είστε δημιουργός μιας αποστολής και από πολλές απόψεις οι παραπάνω συμβουλές μπορεί να σας οδηγήσουν σε μια επιτυχία ισάξια ακόμη και του Ίλον Μασκ -επειδή, εντέλει, η έναρξη μιας νέας επιχείρησης έχει πολλά κοινά με την διαστημική επιστήμη.

Πηγή: inc.com

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA