Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι επίδοξοι επιβάτες έμειναν απογοητευμένοι από τον τελευταίο γύρο των ακυρώσεων των πτήσεων των δύο μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών (British Airways και easyJet) για ταξίδια μετά τις 17 Μαΐου, όταν οι πτήσεις στο εξωτερικό είχαν προγραμματιστεί να συνεχιστούν. Μερικοί είχαν ναυλώσει πτήσεις για τον Σεπτέμβριο.

Ο 33χρονος Μπράντλεϊ Κράουτς αγόρασε πτήσεις για τη Μύκονο στις 23 Μαΐου για μια απόδραση μετά την πανδημία με την οικογένειά του, σίγουρος ότι το πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον για την έξοδο από το λοκντάουν θα τηρείτο κατά γράμμα.

«Είναι το ταξίδι που όλοι περιμέναμε για πολύ καιρό», δήλωσε στη MailOnline, αφού η easyJet ακύρωσε τις πτήσεις της την περασμένη εβδομάδα.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια αύξηση στα κρούσματα και χθες ο υφυπουργός Υγείας Λόρδος Μπέθελ προειδοποίησε ότι ολόκληρη η ήπειρος θα μπορούσε να τεθεί στον ταξιδιωτικό «κόκκινο κατάλογο» των χωρών που απαιτούν οι αφίξεις να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία.

Ο Ματ Χάνκοκ σήμερα το πρωί διέψευσε τον υφιστάμενό του, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδια για τέτοια δραστικά μέτρα προς το παρόν.

Ωστόσο, οι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι από τη Δευτέρα όσοι ταξιδεύουν παράνομα στο εξωτερικό θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 5.000 λιρών.

Οι επικριτές καταφέρθηκαν ενάντια στο «δρακόντειο μέτρο» και υποστήριξαν ότι θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στον ταξιδιωτικό κλάδο.

Ο Υπουργός Υγείας πρότεινε ότι οι σκληροί κανόνες θα μπορούσαν να χαλαρώσουν στις 17 Μαΐου, αλλά πρόσθεσε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να δώσει το πράσινο φως στις καλοκαιρινές διακοπές.

Μείωση κρουσμάτων, αλλά όχι χαλάρωση

Έναν χρόνο μετά την εφαρμογή του πρώτου λοκντάουν στη Βρετανία, οι θάνατοι στη χώρα μειώθηκαν στους 17, ​ο χαμηλότερος αριθμός από τις 28 Σεπτεμβρίου και μείωση 75% σε μια εβδομάδα. 

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι ένα τρίτο κύμα κορονοϊού, που παρατηρείται σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία θα μπορούσε να φτάσει και στη Βρετανία.

Επανεξετάζουν το πρόγραμμα των πτήσεων ΒΑ και EasyJet

Η British Airways επιμένει ότι οι ακυρώσεις της δεν οφείλονται στην εξελισσόμενη κατάσταση στην ήπειρο, αλλά σε μια συνηθισμένη αναθεώρηση των πτήσεων σύμφωνα με τις επιταγές της IATA, του Οργανισμού Εμπορίου αεροπορικών εταιρειών, ώστε τα ταξίδια στο εξωτερικό να μην επανέλθουν σε επίπεδα προ-κορονοϊού μέχρι το 2023.

Τα δρομολόγια περιλαμβάνουν λιγότερες πτήσεις προς την Ιταλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Σουηδία και φτάνουν μέχρι τον Αύγουστο.

Η British Airways δήλωσε: «Λυπούμαστε που, όπως και άλλες αεροπορικές εταιρείες, λόγω της τρέχουσας πανδημίας και των παγκόσμιων ταξιδιωτικών περιορισμών, λειτουργούμε με ένα μειωμένο και δυναμικό χρονοδιάγραμμα.»

Η EasyJet τόνισε επίσης ότι δεν έχει ακυρώσει πτήσεις υπό τον φόβο ενός πανευρωπαϊκού τρίτου κύματος, αλλά ότι το πρόγραμμα πτήσεων επανεξετάζεται «σε συνεχή βάση για να ευθυγραμμιστεί το πρόγραμμα πτήσεων με τη ζήτηση των πελατών και τους κυβερνητικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.»

Μόλις πάνω από το 10% των ενηλίκων έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου σε ολόκληρη την ΕΕ, σε σύγκριση με το ποσοστό του Ηνωμένου Βασιλείου που υπερβαίνει το 53%.

35 πέντε χώρες βρίσκονται στον «κόκκινο κατάλογο», συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Νότιας Αμερικής, της Νότιας Αφρικής, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ. Η Πορτογαλία ήταν στη λίστα, αλλά αφαιρέθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Χάνκοκ είπε σήμερα πως καταλαβαίνει «απόλυτα τη λαχτάρα των ανθρώπων να ξεφύγουν και να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές. Το νωρίτερο που θα λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα θα είναι η 17η Μαΐου, αλλά, προφανώς, είμαστε προσεκτικοί  επειδή θέλουμε οποιαδήποτε ανοίγματα που κάνουμε να είναι μη αναστρέψιμα.»

Φέργκιουσον: Κλείστε διακοπές στη χώρα

Ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον, του οποίου η μοντελοποίηση οδήγησε στο πρώτο εθνικό λοκντάουν πριν από έναν χρόνο, προέτρεψε τους Βρετανούς να κλείσουν διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας στο BBC Radio 4 δήλωσε «σίγουρα υπέρ της χαλάρωσης των συνοριακών μέτρων με βραδύτερο ρυθμό από ότι χαλαρώνουμε τους ελέγχους στο εσωτερικό της χώρας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εισαγωγής παραλλαγών, γεγονός που θα μπορούσε να υπονομεύσει το πρόγραμμα εμβολιασμού μας. Νομίζω ότι πρέπει να προγραμματίζουμε καλοκαιρινές διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι στο εξωτερικό.»

Πηγή: Daily Mail

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA