Μενού
  • Α-
  • Α+

Αφού δεν κατάφερε να βρεθεί στον διήμερο εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, εξαιτίας της πανδημίας, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε στην ΕΡΤ και τον Νίκο Αλιάγα, στέλνοντας το μήνυμά του στη χώρα. 

Ο Γάλλος πρόεδρος μάλιστα έκανε και… επίδειξη της γνώσεών του στην ελληνική φιλοσοφία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι ελληνικοί και ρωμαϊκοί μύθοι με διαμόρφωσαν, η ανάγνωση των τραγωδιών και θα έλεγα ότι ο έφηβος που ήμουν, που μάθαινε τα αρχαία ελληνικά, τράφηκε από όλα αυτά. 

Οι Έλληνες, όπως είπα, συνέβαλαν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, προσέφεραν τους μύθους που δόμησαν ολόκληρη τη φαντασία μας και οι οποίοι, επιπλέον, τροφοδότησαν την Aναγέννηση, τον κλασικισμό, τη νεότερη και τη σύγχρονη εποχή. Έφεραν την φιλοσοφία και ομολογώ ότι έμαθα πολλά από την ελληνική φιλοσοφία. Είχα ένα δάσκαλο φιλοσοφίας, τον Πωλ Ρικέρ, που δεν σταμάτησε ποτέ να τους διαβάζει στις εκδόσεις Budé, η οποία είναι δίγλωσση. Επομένως είτε πρόκειται για τον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη, μεταξύ άλλων, τροφοδότησαν όλη την ευρωπαϊκή φιλοσοφία και, επιπλέον, όλη την αγγλοσαξονική φιλοσοφία σε μεγάλο βαθμό. 

Όταν θέλω να ηρεμήσω, καταφεύγω στην Παρμενίδεια ισορροπία. Επίσης υπάρχει κάτι στον Αριστοτέλη που αγαπώ πολύ, το οποίο κατά βάση σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε αυτό που έπρεπε να είμαστε. Και αυτό δεν είναι μια μορφή τετελεσμένου. Σημαίνει ότι υπάρχει κάτι ήδη στην ουσία της κατάστασης ενός ατόμου που υπάρχει ήδη εκεί και ότι τα γεγονότα αποκαλύπτονται σταδιακά αλλά εκτυλίσσονται στο βάθος».

«Να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα»

Ο Εμάνουελ Μακρόν μίλησε ακόμα για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή και της Ελλάδας. «Πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα για να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, να εξαρθρώσουμε αυτά τα δίκτυα διακινητών, που κερδοσκοπούν από αυτή την ανθρώπινη δυστυχία και θέτουν σε κίνδυνο όλους αυτούς που φεύγουν για οικονομικούς λόγους. Πρέπει να οργανώσουμε αυτό το ζήτημα της μετανάστευσης με ευρωπαϊκό τρόπο. Νομίζω λοιπόν ότι, ναι, αφήσαμε πολύ την Ελλάδα, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, μόνες να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα το οποίο τελικά μετατίθεται στους άλλους. Πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο την Ελλάδα για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι ένα θέμα αλληλεγγύης».

«Πολλά κράτη θέλησαν να κλείσουν τα σύνορά τους»

Ο Εμάνουελ Μακρόν μίλησε και για την πανδημία και την αντιμετώπισή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Η Κομισιόν πρέπει να βοηθήσει να έχουμε κοινό χάρτη πορείας. Έγκειται και στα κράτη-μέλη και στο Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στο τέλος της βδομάδας. Είδαμε πως σε εποχές κρίσης. Υπάρχουν μη συνεργαζόμενες συμπεριφορές. Πολλά κράτη θέλησαν να κλείσουν τα σύνορά τους αμέσως. Το Σένγκεν, που είναι ένας χώρος ελευθερίας, μειώθηκε λίγο. Το άνοιγμα πρέπει να γίνει συντονισμένα. Πρέπει να έχουμε τους ίδιους κανόνεςγια να πούμε υπό ποιες συνθήκες θα ανοίξουμε ξανά, πώς θα ανοίξει το εμπόριο κι ο τουρισμός. Εξ’ού κι η ιδέα του πιστοποιητικού. Ας προσπαθήσουμε να εναρμονίσουμε τον ρυθμό του ανοίγματος και τον τρόπο με τον οποίο θα κινούμαστε ελεύθερα στον ευρωπαϊκό χώρο. Πρέπει να μπορεί να ταξιδέψει χωρίς αμφιβολία με ένα αρνητικό το τεστ. Πρέπει να υπάρχουν σαφείς, εφαρμόσιμοι κανόνες. Έτσι, θα μπορούμε να κυκλοφορούμε εντός του ευρωπαϊκού χώρου…και θα αναπτυχθεί ο τουρισμός. …Θα πρέπει να δεχόμαστε όποιον έχει κάνει κάποιο εμβόλιο Pfizer, Moderna, Astrazeneca…αυτά που αναγνωρίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Όσοι αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να έρθουν…και να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Αυτό ναι. Έτσι πρέπει να συντονίσουμε τα πράγματα…με σαφείς κανόνες και πνεύμα συνεργασίας…ώστε να μπορέσουμε να ξανανοίξουμε σταδιακά».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA