Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα λείψανα περισσότερων από 25 ανδρών, γυναικών και παιδιών που σκοτώθηκαν από ναζιστικά στρατεύματα ανακαλύφθηκαν σε ομαδικό τάφο ανάμεσα σε δασικές εκτάσεις στη Βαρσοβία.

Ο ομαδικός τάφος είχε εντοπιστεί από έναν ηλικιωμένο κάτοικο της περιοχής που είπε ότι οι ναζί ήταν στην περιοχή όταν εκείνος ήταν παιδί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης ακολούθησε τις οδηγίες του κατοίκου και προχώρησε στη φρικτή ανακάλυψη.

Ο Tomasz Trzaska από το Ινστιτούτο είπε: «Τα λείψανα αρκετών δεκάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ανακαλύφθηκαν σε ομαδικό τάφο. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα λείψανα τουλάχιστον 25 ατόμων θάφτηκαν στον χώρο που ανακαλύφθηκε.

Πληροφορίες για αυτό το μέρος μας δόθηκαν από έναν μάρτυρα που, ως μικρό παιδί, ήταν αυτόπτης μάρτυρας όταν οι Γερμανοί οδήγησαν αρκετό κόσμο σε αυτό το σημείο. Τη Δευτέρα ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες, απομονώνοντας το σημείο και την Τρίτη βρήκαμε τον τάφο».

Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των σκελετών έχει αυξηθεί σε 29.

Τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί πλάι πλάι, υποδεικνύοντας ότι οι ναζί ανάγκασαν τα θύματα να ξαπλώσουν στα κοιλώματα πριν τα σκοτώσουν, ανέφερε το Ινστιτούτο.

Ρούχα, κουμπιά, ζώνες και παπούτσια βρέθηκαν επίσης ανάμεσα στα υπολείμματα.

Έγγραφα που κυκλοφόρησαν από το Central Archives of Modern Records ανέφεραν ότι η εκτέλεση πιθανότατα πραγματοποιήθηκε το 1943 καθώς μυστικές αναφορές επιβεβαιώνουν μαζική δολοφονία στην περιοχή εκείνη την εποχή.

Μια έκθεση σχετικά με την Πολωνία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αναφέρει: «Στις 3 Ιουλίου το πρωί, τέσσερα οχήματα έφεραν περίπου 100 άτομα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών γυναικών, στο δάσος μεταξύ Choszczówka και Legionowo. Τους διατάχτηκε να σκάψουν τάφρους και στη συνέχεια πυροβολήθηκαν».

Η μακάβρια αυτή ανακάλυψη θα εξεταστεί ενδελεχώς με την ελπίδα να εντοπιστούν ποια ήταν τα θύματα.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν έξι εκατομμύρια Πολωνοί πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πάνω από το 90% ήταν πολίτες όταν οι δυνάμεις των ναζί εισέβαλαν στη χώρα το 1939 με τους Σοβιετικούς να ακολουθούν δύο εβδομάδες μετά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA