Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Βολιβιανός πρόεδρος Luis Arce σε πρόσφατες δηλώσεις του κατήγγειλε την αμερικάνική εταιρεία παρασκευής αυτοκινήτων Tesla, για ανάμειξη στο πραξικόπημα που έγινε κατά του Evo Morales το 2019. Μάλιστα, ανέφερε ότι κύριος λόγος που έγινε η πολιτειακή εκτροπή ήταν τα μεγάλα αποθέματα λίθιου που υπάρχουν στη Βολιβία.

Ο Arce έφτασε στη Μεξικανική πρωτεύουσα μετά από πρόσκληση του Μεξικανού Προέδρου Andres Manuel Lopez Obrador, προκειμένου να γιορταστούν τα 150 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σε κοινές δηλώσεις Τύπου ο Arce ευχαρίστησε το Μεξικό διότι παρείχε ασφαλές καταφύγιο τόσο σε εκείνον όσο και στον Morales το 2019 όταν έγινε το πραξικόπημα στη χώρα του.

Στη συνέχεια ο Acre τόνισε πως ο κύριος οικονομικός λόγος που έγινε το πραξικόπημα ήταν τα μεγάλα αποθέματα λίθιου της Βολιβίας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «υπήρξαν δηλώσεις από τον αντιπρόεδρο Samuel Doria Medina κατά τις οποίες είχε αναφέρει ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον εάν η Tesla, ερχόταν να βιομηχανοποιήσει την εξόρυξη λιθίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα ένα μεγάλο στέλεχος της εταιρίας είχε αναφέρει μέσω social media ότι θα προχωρούσαν μέχρι και σε πραξικόπημα προκειμένου να το πραγματοποιήσουν».

Η συμφωνία Morales με γερμανική εταιρία 

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο πρόεδρος Morales είχε προχωρήσει σε κρατικοποίηση των κοιτασμάτων. Ακόμα είχε συνάψει μια μεγάλη συμφωνία με γερμανική εταιρία προκειμένου να παρασκευάζει στο έδαφος της χώρας και να εξάγει μπαταρίες.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τον Arce, λίγες εβδομάδες πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, έγινε το πραξικόπημα και το σχέδιο του Morales ακυρώθηκε.

Πηγή: aa.com

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA