Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ο οποίος ηγήθηκε των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, δήλωσε στο CNN ότι πιστεύει πως το σενάριο είναι πιο πιθανό από οποιαδήποτε εναλλακτική λύση, συμπεριλαμβανομένου ότι ο ιός ξέσπασε μετά τη μεταφορά από ζώα σε ανθρώπους ή σε αγορά ζωντανών ζώων.

Η πιο πιθανή προέλευση «ήταν από ένα εργαστήριο - ξέρετε, δραπέτευσε», δήλωσε ο Ρέντφιλντ, ο οποίος υπηρέτησε υπό τη διοίκηση του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Άλλοι άνθρωποι δεν το πιστεύουν. Δεν πειράζει. Η επιστήμη θα βγάλει την άκρη.»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Κίνα δεν είχε καμιά πρόθεση να διασπείρει τον ιό και υπέθεσε πως η διάδοσή του ξεκίνησε «τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο στη Γουχάν».

Η προέλευση του ιού παραμένει ασαφής και αποτελεί θέμα διαφωνίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να κυκλοφορήσει μια έκθεση σχετικά με την προέλευσή του αυτό το μήνα, η οποία ενημερώθηκε από μια ομάδα 17 διεθνών επιστημόνων.

Υπάρχουν τέσσερις βασικές θεωρίες, συμπεριλαμβανομένου ότι προήλθε από εργαστήριο, αλλά η έρευνα από τους εμπλεκόμενους επιστήμονες δείχνει ότι το πιο πιθανό είναι ότι ο ιός μεταφέρθηκε στον άνθρωπο μετά την εξάπλωση και την προσαρμογή από τις νυχτερίδες σε ένα ενδιάμεσο ξενιστή. Δεν είναι σαφές ποιο είδος ήταν αυτό.

Ο Ρέντφιλντ είπε ότι η δύναμη του ιού, στο πόσο εύκολα εξαπλώνεται, υποδηλώνει ότι αναπτύχθηκε σε εργαστήριο. Αν είχε προέλθει από ζώα, πιθανότατα θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί στην εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων, ξεκαθάρισε.

«Δεν πιστεύω ότι προήλθε από μια νυχτερίδα σε έναν άνθρωπο. Εκείνη τη στιγμή, ο ιός έγινε ένας από τους πιο μολυσματικούς που γνωρίζουμε στην ανθρωπότητα για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε. 

Πηγή: Bloomberg

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA